ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ / INTRODUCTION TO LOGISTICS AND SUPPLY CHAIN MANAGEMENT
Κωδικός12ΥΣ07
ΣχολήΟικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
ΤμήμαΟικονομικών Επιστημών
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό, 3ος / Διδακτορικό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
Υπεύθυνος/ηΧρήστος Ζηκόπουλος
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID100001514

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (2013-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 612
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣΕιδική Επιλογή636
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝΥποχρεωτικό Κατεύθυνσης636

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ
Ακαδημαϊκό Έτος2018 – 2019
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Class ID
600123339

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΑμφιθέατρο ΝΟΕ
ΌροφοςΌροφος 1
ΑίθουσαΜΕΓΑΛΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ (A) (158)
ΗμερολόγιοTuesday 14:00 to 16:00
ΚτίριοΑμφιθέατρο ΝΟΕ
ΌροφοςΌροφος 1
ΑίθουσαΑΙΘΟΥΣΑ 2 (160)
ΗμερολόγιοWednesday 14:00 to 16:00
ΚτίριοΑμφιθέατρο ΝΟΕ
ΌροφοςΌροφος 1
ΑίθουσαΑΙΘΟΥΣΑ 2 (160)
ΗμερολόγιοWednesday 16:00 to 18:00
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
 • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας αποτελεί ένα σύνθετο και δυναμικό πρόβλημα στις σύγχρονες παγκοσμιοποιημένες αγορές. Η συστηματική αντιμετώπιση των αναρίθμητων προβλημάτων και δυνατοτήτων που εμφανίζονται στα πλαίσια της ροής των υλικών, των υπηρεσιών και της πληροφορίας από τα παραγωγικά συστήματα προς τους τελικούς καταναλωτές αλλά και αντίστροφα καθώς και η αποτελεσματική οργάνωση και διοίκηση των λειτουργιών της εφοδιαστικής συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης μίας επιχείρησης. Στα πλαίσια του μαθήματος παρουσιάζονται οι βασικές έννοιες που συνδέονται με τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και αναλύονται οι διαδικασίες και οι λειτουργίες της εφοδιαστικής. Η παρουσίαση των θεωρητικών αντικειμένων υποστηρίζεται από την ανάλυση σχετικών μελετών περίπτωσης από την ελληνική και διεθνή επιχειρηματική πραγματικότητα. Στόχος του μαθήματος είναι να παρέχει στους φοιτητές τις απαραίτητες γνώσεις για την κατανόηση των προβλημάτων της διαχείρισης των εφοδιαστικών αλυσίδων αλλά και των στρατηγικών και τεχνικών που βοηθούν τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στο συγκεκριμένο τομέα και κατ’ επέκταση να αναβαθμίσουν τη θέση τους στο πεδίο δραστηριοποίησής τους. Καθεμία από της ενότητες του μαθήματος εισάγεται μέσω της παρουσίασης των βασικών θεωρητικών εννοιών και παραδειγμάτων από μελέτες περιπτώσεων αλλά και της ανάλυσης των ποσοτικών μεθόδων που είναι απαραίτητες για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
 • Λήψη αποφάσεων
 • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
 • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Εβδομάδα 1: Εισαγωγή στην Εφοδιαστική (Logistics) και στη Διαχείριση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Supply Chain Management). Ορισμοί, σημασία και στόχοι της Διοίκησης Εφοδιαστικής και της Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Οργάνωση του μαθήματος. Εβδομάδα 2: Οργανωτικά ζητήματα στην Εφοδιαστική. Κύριες και Δευτερεύουσες λειτουργίες. Αποτίμηση επίδοσης της Εφοδιαστικής. Μέτρηση αποτελεσματικότητας μέσω δεικτών. Κατάταξη των πελατών, των προμηθευτών και των προϊόντων με βάση την αξία τους για την επιχείρηση. Εβδομάδα 3: Μεταφορές και σχεδίαση δικτύου διανομής. Στρατηγικές φυσικής διανομής. Δρομολόγηση στόλου οχημάτων. Εβδομάδα 4: Διαχείριση αποθεμάτων. Συνιστώσες κόστους και χαρακτηριστικά συστήματος. Οικονομίες κλίμακας. Εβδομάδα 5: Εκτίμηση ελλείψεων και παρεχόμενου επιπέδου εξυπηρέτησης. Η έννοια και ο υπολογισμός του αποθέματος ασφαλείας. Αντιμετώπιση της στοχαστικής ζήτησης. Συστήματα διαχείρισης. Εβδομάδα 6: Προμήθειες. Στρατηγική των προμηθειών. Επιλογή προμηθευτών. Διαχείριση σχέσεων με προμηθευτές και αξιολόγηση. Εβδομάδα 7: Ειδικές περιπτώσεις προμήθειας. Στρατηγική διαχείριση των προμηθευόμενων ειδών. Συμβόλαια προμήθειας και συνεργασία. Ιδιοπαραγωγή και προμήθεια. Εβδομάδα 8: Η φιλοσοφία της σχεδίασης των σύγχρονων Εφοδιαστικών Αλυσίδων. Επιλογή στρατηγικής εφοδιαστικής αλυσίδας. Αποδοτικότητα και Ευελιξία. Εβδομάδα 9: Στρατηγικές παραγωγής και διανομής. Έλξη και ώθησης προϊόντων. Καταναλωτικά και καινοτόμα προϊόντα. Εβδομάδα 10: Υβριδικές αλυσίδες εφοδιασμού. Η αναβολή της διαφοροποίησης στη διαδικασία παραγωγής και η μαζική εξατομίκευση. Συγχώνευση κινδύνου. Εβδομάδα 11: Μεταβλητότητα στη διαχείριση εφοδιαστικών αλυσίδων. Το φαινόμενο αύξησης της μεταβλητότητας (bullwhip effect) και η επίδραση των προωθητικών ενεργειών. Χρόνος απόκρισης: προσδιορισμός και επίδραση. Στρατηγική γρήγορης ανταπόκρισης. Διαχείριση αποθεμάτων από τον προμηθευτή. Εβδομάδα 12: Ποσοτική ανάλυση αποφάσεων διανομής σε σύνθετα δίκτυα. Κεντρική και αποκεντρωμένη λήψη αποφάσεων. Εβδομάδα 13: Σύγχρονες τάσεις στη Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Αντίστροφες και πράσινες εφοδιαστικές αλυσίδες. Νέες τεχνολογίες για την αποτελεσματική διαχείριση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Εταιρίες παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής (3PL) και διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας (4PL).
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Σημειώσεις
 • Διαφάνειες
 • Βιντεοδιαλέξεις
 • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις812,9
Σεμινάρια812,9
Εξετάσεις20,1
Σύνολο1645,9
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Γραπτή Εξέταση με Επίλυση Προβλημάτων (Διαμορφωτική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Christopher, M., «Logistics και Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας», Εκδόσεις Κριτική, Αθήνα, 2006. S. Chopra - P. Meindl, Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας, 5η Έκδοση, 2015. Βιδάλης, Μ., «Εφοδιαστική (Logistics): Μία Ποσοτική Προσέγγιση», Εκδόσεις Κλειδάριθμος, Αθήνα, 2008.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Taylor, D.A., «Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας», Εκδόσεις Κλειδάριθμος, Αθήνα, 2006. Λάϊος, Λ., «Διοίκηση Εφοδιασμού», Εκδόσεις Humantec, ΑΘήνα, 2010. Μπινιώρης, Σ., «Εισαγωγή στη Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας», Εκδόσεις Πασχαλίδης, Αθήνα, 2003. Παπαδημητρίου, Σ., Σχινάς, Ο., «Εισαγωγή στα Logistics», Εκδόσεις Σταμούλη, Αθήνα, 2004. Ballou, R.H., «Business Logistics / Supply Chain Management», 5th edition, Prentice Hall, 2004.
Τελευταία Επικαιροποίηση
15-11-2018