Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Στο προηγούμενο εξάμηνο, στο μάθημα της Εισαγωγής στην Οικονομική Ι, οι φοιτητές γνώρισαν τον τρόπο συμπεριφοράς των επιμέρους μονάδων μιας οικονομίας και την επίτευξη της μερικής ισορροπίας, δηλαδή στις αγορές των επιμέρους αγαθών. Στόχος του μαθήματος αυτού είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές τον τρόπο λειτουργίας μιας οικονομίας στο σύνολο της, δηλαδή με την αλληλεξάρτηση του συνόλου των υποκειμένων της οικονομίας (καταναλωτές και επιχειρήσεις) και τον ρόλο που μπορούν να παίξουν σε αυτή τη λειτουργία ειδικοί θεσμοί, όπως το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι διεθνείς αγορές και η κυβέρνηση. Η χρήση των σύγχρονων αναλυτικών εργαλείων θα βοηθήσει στην καλύτερη θεμελίωση των προτάσεων πολιτικής, αλλά και στη βαθύτερη κατανόηση του αντικειμένου εκ μέρους των φοιτητών.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Εισαγωγή στην μακροοικονομική-μέτρηση ΑΕΠ- εθνικολογιστικά μεγέθη-μέτρηση κόστους ζωής- Οικονομικό κύκλωμα
Δημοσιονομική πολιτική-κρατικός προϋπολογισμός-δημόσιο χρέος-ελλείμματα
Βραχυχρόνιες οικονομικές διακυμάνσεις. Προϊόν και συνολική ζήτηση. Προϊόν ισορροπίας, πολλαπλασιαστής. Επίδραση της δημοσιονομικής πολιτικής
Νομισματικό σύστημα. Το χρήμα και οι λειτουργίες του, πως δημιουργείται το χρήμα, κεντρική τράπεζα, στόχοι και εργαλεία της νομισματικής πολιτικής, μηχανισμός μετάδοσης.
Διευρυμένο Μακροοικονομικό υπόδειγμα
Θεωρία του πληθωρισμού. Χρήμα και πληθωρισμός, πληθωρισμός και επιτόκια, κόστος πληθωρισμού, καταπολέμηση πληθωρισμού
Θεωρία της ανεργίας. Αγορά εργασίας, ανάλυση ανεργίας, κόστος ανεργίας
Καμπύλη Philips, βραχυπρόθεσμη, μακροπρόθεσμη, ο ρόλος των προσδοκιών
Μακροοικονομική της ανοικτής οικονομίας. Η αγορά συναλλάγματος, ισοζύγιο πληρωμών, πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία, λογαριασμός κίνησης κεφαλαίων.
Περιγραφή
ολοκλήρωση της ενότητας «Νομισματικό Σύστημα». Η πριμοδότηση είναι η εξής: Βαθμός προόδου 0-2, πριμοδότηση -1, Βαθμός προόδου 2.1-4,9, πριμοδότηση 0, Βαθμός προόδου 5-5,9, πριμοδότηση 0,5, Βαθμός προόδου 6-6,9, πριμοδότηση 1, Βαθμός προόδου 7-7,9, πριμοδότηση 1,5, Βαθμός προόδου 8-10, πριμοδότηση 2,
2. Θα δοθεί δεύτερη πρόοδος μόνο γι’ αυτούς που έχουν δώσει την πρώτη πρόοδο. Η συμμετοχή στην δεύτερη πρόοδο έχει τον χαρακτήρα της απαλλαγής. Δηλαδή, ο τελικός βαθμός θα είναι ο μέσος όρος των δύο προόδων.
3. Το διαγώνισμα περιλαμβάνει τριάντα (30) ερωτήσεις που καλύπτουν όλη την ύλη. Η αντιστοιχία σε βαθμούς είναι: 29,30 σωστές απαντήσεις=10, (26,27,28=9), (23,24,,25=8), (20,21,22=7), (17,18,19=6), (15,16=5), εάν οι σωστές απαντήσεις είναι λιγότερες ή ίσες με 14 τότε ο βαθμός είναι μικρότερος του 5.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. D. Begg-S.Fisher-R.Dornbush. Εισαγωγή στην Οικονομική, Τόμος Β’, Εκδόσεις Κριτική, 2006
2. Ν. Gregory Mankiw, Αρχές Οικονομικής, Τόμος A και Β’ Εκδόσεις Τυπωθύτω, 2001.
3. P.Krugman-R. Wells, Μακροοικονομική, Εκδόσεις Επίκεντρο, 2009