ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ / Food Processing and Preservation
ΚωδικόςΗ05
ΣχολήΘετικών Επιστημών
ΤμήμαΧημείας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
Γνωστικό ΑντικείμενοΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID40002659

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ-Τμήμα Χημείας (2016-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 59
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣΥποχρεωτικό Κατ' Επιλογήν635

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ακαδημαϊκό Έτος2018 – 2019
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600124211
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές αναμένεται να: 1. Κατανοούν τις βασικές αρχές που διέπουν την επεξεργασία των τροφίμων σε βιομηχανικά κλίμακα. 2. Είναι εξοικιωμένοι με τη χρήση μικροβιακών καλλιεργειών και ενζυμικών σκευασμάτων στη βιομηχανική παραγωγή τροφίμων. 3. Αντιλαμβάνονται το ρόλο της σύστασης των πρώτων υλών, των εξωγενών παραγόντων και των μέσων συσκευασίας στη διατηρησιμότητα των τελικών προϊόντων. 4. Είναι εξοικιωμένοι με τις αρχές των μεθόδων βιομηχανικής συντήρησης τροφίμων.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
  • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Επεξεργασία πρώτων υλών στις μονάδες παραγωγής τροφίμων. Αξιοποίηση μικροοργανισμών και ενζύμων στην παραγωγή τροφίμων. Συντήρηση τροφίμων (χημική, βιοχημική και μικροβιακή αλλοίωση τροφίμων, βιολογική ασφάλεια τροφίμων, περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη μικροβιακή αλλοίωση και τη βιολογική ασφάλεια των τροφίμων, συντήρηση με αφυδάτωση, ψύξη, κατάψυξη, θερμική επεξεργασία, ακτινοβόληση και άλλες φυσικές μεθόδους, συντήρηση με χρήση αντιμικροβιακών προσθέτων υλών, μαγειρικού άλατος, όξους ή ζάχαρης, συντήρηση με κάπνιση. Μέσα συσκευασίας και εδώδιμη συσκευασία τροφίμων. Επισκέψεις σε βιομηχανικές μονάδες μεταποίησης πρώτων υλών φυτικής και ζωικής προέλευσης προς διατηρήσιμα τελικά προϊόντα.
Λέξεις Κλειδιά
Τρόφιμα, Επεξεργασία, Συντήρηση, Συσκευασία,
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις261,0
Φροντιστήριο130,5
Εξετάσεις863,4
Σύνολο1255
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Αρχές Τεχνολογίας Τροφίμων. Β. Κιοσέογλου και Γ. Μπλέκας, Εκδόσεις Γαρταγάνη, 2014.
Τελευταία Επικαιροποίηση
23-05-2017