Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές αναμένεται να:
1. Κατανοούν τις βασικές αρχές που διέπουν την επεξεργασία των τροφίμων σε βιομηχανικά κλίμακα.
2. Είναι εξοικιωμένοι με τη χρήση μικροβιακών καλλιεργειών και ενζυμικών σκευασμάτων στη βιομηχανική παραγωγή τροφίμων.
3. Αντιλαμβάνονται το ρόλο της σύστασης των πρώτων υλών, των εξωγενών παραγόντων και των μέσων συσκευασίας στη διατηρησιμότητα των τελικών προϊόντων.
4. Είναι εξοικιωμένοι με τις αρχές των μεθόδων βιομηχανικής συντήρησης τροφίμων.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Επεξεργασία πρώτων υλών στις μονάδες παραγωγής τροφίμων. Αξιοποίηση μικροοργανισμών και ενζύμων στην παραγωγή τροφίμων. Συντήρηση τροφίμων (χημική, βιοχημική και μικροβιακή αλλοίωση τροφίμων, βιολογική ασφάλεια τροφίμων, περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη μικροβιακή αλλοίωση και τη βιολογική ασφάλεια των τροφίμων, συντήρηση με αφυδάτωση, ψύξη, κατάψυξη, θερμική επεξεργασία, ακτινοβόληση και άλλες φυσικές μεθόδους, συντήρηση με χρήση αντιμικροβιακών προσθέτων υλών, μαγειρικού άλατος, όξους ή ζάχαρης, συντήρηση με κάπνιση. Μέσα συσκευασίας και εδώδιμη συσκευασία τροφίμων.
Επισκέψεις σε βιομηχανικές μονάδες μεταποίησης πρώτων υλών φυτικής και ζωικής προέλευσης προς διατηρήσιμα τελικά προϊόντα.
Λέξεις Κλειδιά
Τρόφιμα, Επεξεργασία, Συντήρηση, Συσκευασία,