Οικουμενική και Κοινωνική Ηθική (ΙΙΙ)

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΟικουμενική και Κοινωνική Ηθική (ΙΙΙ) / Ecumenical and Social Ethics (III)
Κωδικός3132
ΣχολήΘεολογική
ΤμήμαΘεολογίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό, 2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΣτυλιανός Τσομπανίδης
Γνωστικό ΑντικείμενοΔογματικής, Ιστορίας της Φιλοσοφίας και Οικουμενικής Θεολογίας
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID60005470

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΟικουμενική και Κοινωνική Ηθική (ΙΙΙ)
Ακαδημαϊκό Έτος2018 – 2019
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600124555
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα είναι σε θέση να: • γνωρίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά της ποιοτικής έρευνας και θα κατανοούν το ρόλο της στην οικουμενική κίνηση και ιδιαίτερα στη σύγχρονη κοινωνικοηθική σκέψη και δράση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. • αναλύουν και θα επεξεργάζονται κείμενα σύγχρονου οικουμενικού κοινωνικοηθικού προβληματισμού. • συζητούν κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τις χριστιανικές Εκκλησίες, ιδιαίτερα την Ορθόδοξη Εκκλησία, στο σύγχρονο οικουμενικό διάλογο. • εργάζονται ατομικά και συλλογικά στα διάφορα σχετικά θέματα και θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν επιστημονικά όλα τα μέσα έρευνας. • παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους κατά τρόπο επιστημονικό και σύγχρονο.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Στο μάθημα αναλύονται η έννοια, η μεθοδολογία και η προβληματική της οικουμενικής κοινωνικής ηθικής. Ερευνάται η εξέλιξη της κοινωνικοηθικής σκέψης και δράσης τόσο στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, όσο και στις προδρομικές του Κινήσεις, με ταυτόχρονη μελέτη της συμβολής της Ορθόδοξης Εκκλησίας και θεολογίας. Δίνεται έμφαση στη σχέση της Εκκλησιολογίας με την Ηθική, ιδιαίτερα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, και στην εξέταση των προσπαθειών που γίνονται τα τελευταία χρόνια για συνεργασία των χριστιανικών Εκκλησιών με τις άλλες θρησκείες για ειρήνη και δικαιοσύνη στον κόσμο.
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Η αξιολόγηση των φοιτητών πραγματοποιείται με: • Εργασία στο τέλος του εξαμήνου • Παρουσιάσεις σε επιμέρους ζητήματα που απασχολούν το σύνολο υπό εξέταση ζητημάτων.
Βιβλιογραφία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. Lemopoulos, G., The Ecumenical Movement, the Churches and the World Council of Churches: An Orthodox contribution to the reflection process on «The Common Understanding and Vision of the WCC», (Orthodox Centre of the Ecumenical Patriarchate, Chambésy, Geneva, 19 to 24 June 1995), WCC/Synde¬smos, Geneva/ Bia¬ly¬stok 1996. 2. Orthodoxie und Ökumene. Gemeinsam auf dem Weg zu Gerechtigkeit, Frieden und Bewahrung der Schöpfung. Mit einem Vorwort von Ulrich Duchrow, Münster/Hamburg /London 1999. 3. Εκκλησία και Εκκλησίες. Η θέση των άλλων χριστιανικών Εκκλησιών στην εκκλησιολογική αυτοσυνειδησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στα πλαίσια του οικουμενικού διαλόγου, Εκδόσεις Αρμός, Αθήνα 2013, σελ. 340. 4. Limouris, G. (ed.), Justice, Peace and Integrity of Creation. Insights from Orthodoxy, WCC, Geneva 1990. 5. Αναστάσιος (Γιαννουλάτος), Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας, Παγκοσμιότητα και Ορθοδοξία, εκδ. Ακρίτας, Νέα Σμύρνη 2000. 6. Νικολαΐδης, Α., Οι οικουμενικές περιπέτειες του Χριστιανισμού, εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα 2007.
Τελευταία Επικαιροποίηση
17-07-2016