Οικουμενική κίνηση

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΟικουμενική κίνηση / The Ecumenical Movement
Κωδικός606
ΣχολήΘεολογική
ΤμήμαΘεολογίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό, 2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
Υπεύθυνος/ηΣτυλιανός Τσομπανίδης
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID60000289

Πρόγραμμα Σπουδών: Αναμορφωμένο ΠΠΣ Τμήματος Θεολογίας (2020)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 9
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό635

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΟικουμενική κίνηση
Ακαδημαϊκό Έτος2018 – 2019
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600125819

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΘεολογική
ΌροφοςΌροφος 2
ΑίθουσαΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ Α (96)
ΗμερολόγιοΔευτέρα 08:00 έως 12:00
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα: • γνωρίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά της ποιοτικής έρευνας και θα κατανοούν το ρόλο της στην οικουμενική κίνηση. • αναλύουν και θα επεξεργάζονται κείμενα σύγχρονου οικουμενικού προβληματισμού. •είναι ενήμεροι για τη σημερινή κατάσταση των χριστιανικών εκκλησιών, τα προβλήματα και τους οικουμενικούς οραματισμούς τους. •είναι σε θέση να τοποθετούνται σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τις χριστιανικές. Εκκλησίες, ιδιαίτερα την Ορθόδοξη Εκκλησία, στο σύγχρονο οικουμενικό θεολογικό διάλογο. •μπορούν να κατανοούν τις προϋποθέσεις για σωστές διαχριστιανικές σχέσεις. •συνειδητοποιήσουν την οικουμενική παρουσία και αποστολή της Ορθοδοξίας.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Στο μάθημα επιχειρείται ιστορική και θεολογική θεμελίωση των σύγχρονων συναντήσεων και τάσεων που παρατηρούνται μεταξύ των εκκλησιών της οικουμενικής κίνησης. Δίνεται έμφαση τόσο στις δραστηριότητες του Π.Σ.Ε. και στη στάση της Ορθόδοξης Εκκλησίας απέναντι σε αυτό, όσο και στην ιστορική διαδρομή του εκκλησιαστικού φαινομένου της οικουμενικής παρουσίας του Χριστιανισμού. Αξιολογείται η προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην οικουμενική κίνηση και στο Π.Σ.Ε. καθώς επίσης και η προσφορά της οικουμενικής κίνησης και του Π.Σ.Ε. στην Ορθοδοξία. Με βάση τις νεότερες εξελίξεις στο σύγχρονο οικουμενικό διάλογο και εκκλησιολογικό προβληματισμό το ενδιαφέρον του μαθήματος εστιάζεται στην ανίχνευση της θέσης των «άλλων» Εκκλησιών στην Ορθόδοξη αυτοσυνειδησία.
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Η αξιολόγηση των φοιτητών πραγματοποιείται με: •Εξέταση προφορική ή γραπτή στο τέλος του εξαμήνου •Εξέταση προφορική για τους αλλοδαπούς φοιτητές και φοιτήτριες. •Τα γραπτά βαθμολογούνται από τον καθηγητή και βρίσκονται στη διάθεση των φοιτητών και φοιτητριών. •Εξέταση προφορική για ειδικές και προβλεπόμενες από το νόμο κατηγορίες φοιτητών και φοιτητριών. Η συμμετοχή των φοιτητών στο μάθημα (συζήτηση, ερωτήσεις, διατύπωση παρατηρήσεων, παροχή πληροφοριών) συνήθως χρησιμοποιείται ως γενικός δείκτης του ενδιαφέροντός τους και διαμορφώνει το τελικό αποτελέσματα. Η αξιολόγηση (προφορική ή γραπτή) της επίδοσης των φοιτητών διασφαλίζεται με τη διαφάνεια. Εκτός του ότι εξηγούνται με ακρίβεια και σαφήνεια τα κριτήρια αξιολόγησης για το συγκεκριμένο μάθημα, η διαφάνεια διασφαλίζεται με ισοβαρή θέματα στις εξετάσεις, με δυνατότητα επανελέγχου του γραπτού ύστερα από αίτηση του φοιτητή, με αξιολόγηση των εργασιών τους δημοσίως.
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. St. Tsompanidis, ‘For the whole world’. Studies on the Ecumenical Movement and the purpose of the Church in today’s World OSTRACON PUBLISHING, Thessaloniki 2014 2. Ap. Nikolaidis, The ecumenical adventures of Christianity, Gregoris, Athens 2008.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
A History of the Ecumenical Movement 1968-2000, J. Briggs – M. A. Oduyoye – G. Tsetsis (eds), vol. 3, WCC, Geneva 2004. Basdekis, Ath. (Hg.), Orthodoxe Kirche und Ökumenische Bewegung. Dokumente – Erklärungen – Berichte 1900-2006, Lembeck/Boni¬fa¬tius, Frankfurt a.M. 2006. Matsoukas N., Ecumenical Movement: History - Theology, Pournaras, Thessaloniki 2003. Stavridis, V., - Varella, Ev., History of the Ecumenical Movement, (Analekta Vlatadon 47), Thessaloniki 1996. Limouris, G. (ed.), Orthodox Visions of Ecumenism: Statements, Messages and Reports on the Ecumenical Movement, 1902-1992, WCC, Geneva 1994.
Τελευταία Επικαιροποίηση
07-11-2015