Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα του τρόπου με τον οποίο η μηχανική και επεξεργασία τροφίμων μπορούν να συνδράμουν αποφασιστικά στην παραγωγή τροφίμων/συμπληρωμάτων διατροφής με στόχο τη βελτίωση της υγείας του καταναλωτή στη σύγχρονη κοινωνία. Οι φοιτητές θα εξοικειωθούν με μοντέρνες τεχνικές και εργαλεία για την επίτευξη του παραπάνω στόχου.
Περιεχόμενο Μαθήματος
1. Βιο-ενεργά συστατικά τροφίμων- Λειτουργικά τρόφιμα: δομή, φυσικές και χημικές ιδιότητες, απομόνωση από φυσικές πηγές, ενσωμάτωση στα τρόφιμα με έμφαση στο ρόλο της μηχανικής στη μορφοποίηση της δομής των συστατικών/τροφίμων. Σύνδεση λειτουργικών τροφίμων με τη διατροφή και την υγεία---ο ρόλος της μηχανικής τροφίμων
2. Foodomics: ένας νέος κλάδος επιστήμης που μελετά τους τομείς των τροφίμων και της διατροφής εφαρμόζοντας εξελιγμένες τεχνολογίες για να βελτιώσει την υγεία και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Περιγραφή των εργαλείων και των εφαρμογών
3. Νέες τεχνικές στην επεξεργασία βιοενεργών συστατικών και παρασκευή τροφίμων: ενθυλάκωση, ξήρανση με καταιονισμό, λυοφιλίωση, εκχύλιση με υπερήχους, μικροκύματα και υπερκρίσιμα υγρά, επεξεργασία υπερ-υψηλής πίεσης, 3D εκτύπωση τροφίμων. Μεταφορά μάζας και ενέργειας, σχεδιασμός και βελτιστοποίηση των διεργασιών.
Λέξεις Κλειδιά
μηχανική τροφίμων, βιοενεργά συστατικά, επεξεργασία,