ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ / CHRISTIAN ETHICS AND BIOETHICS
ΚωδικόςΥΕ09
ΣχολήΘεολογική
ΤμήμαΚοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
Υπεύθυνος/ηΜιλτιάδης Βάντσος
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID60005081

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ
Ακαδημαϊκό Έτος2018 – 2019
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600126458

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΘεολογική
ΌροφοςΌροφος 2
ΑίθουσαΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ Γ (98)
ΗμερολόγιοMonday 11:00 to 14:00
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
 • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
 • Αγγλικά (Εξέταση)
 • Γερμανικά (Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα αποκτήσουν θεμελιώδεις γνώσεις στις βασικές θεματικές περιοχές της χριστιανικής ηθικής και βιοηθικής. Θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν αυτές τις γνώσεις σε ένα εύρος θεμάτων που αφορούν στην προσωπική και κοινωνική ζωή του ανθρώπου, να αντιπαραβάλλουν τη διδασκαλία της χριστιανικής ηθικής με διαφορετικές ηθικές θεωρίες και αξίες, που προβάλλονται στην κοινωνία, και να συμμετάσχουν στο σύγχρονο διεπιστημονικό διάλογο σε θέματα ηθικής και βιοηθικής.
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Λήψη αποφάσεων
 • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
 • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
 • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου
 • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
 • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Στο μάθημα αυτό εξετάζεται ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που καλύπτει τις βασικές θεματικές περιοχές της χριστιανικής ηθικής. Πιο συγκεκριμένα μελετάται το χριστιανικό ήθος στις διάφορες εκφάνσεις της πνευματικής ζωής και της σχέσης του ανθρώπου με το Θεό και το συνάνθρωπο, στις διάφορες εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής και, τέλος, στις σύγχρονες ηθικές προκλήσεις από το χώρο της ιατρικής επιστήμης και της βιοτεχνολογίας. Υπό αυτή την προοπτική εξετάζονται θέματα, όπως είναι η αρετή, η αμαρτία, η προσευχή, ο γάμος, η οικογένεια, η εργασία, ο πλούτος, η εξουσία, η βία, καθώς και θέματα βιοηθικής, όπως είναι η ευθανασία και η έκτρωση. 1. Η γνώση του αγαθού. 2. Το κακό και τα πάθη. 3. Ο απόλυτος χαρακτήρας και η προσαρμοστικότητα της χριστιανικής ηθικής 4. Θέματα της πνευματικής ζωής: η καλλιέργεια των αρετών. 5. Θέματα της πνευματικής ζωής: η μετάνοια, η πίστη και η ελπίδα. 6. Θέματα της πνευματικής ζωής: η αγάπη και η ελευθερία. 7. Θέματα κοινωνικής ηθικής: ο γάμος, η εργασία, ο πλούτος και η φτώχεια. 8. Θέματα κοινωνικής ηθικής: τα κοινωνικά προβλήματα και η φιλανθρωπία. 9. Θέματα κοινωνικής ηθικής: η εξουσία, η βία και ο πόλεμος. 10. Βιοηθική: η προσέγγιση της χριστιανικής ηθικής. 11. Βιοηθική: το ζήτημα της ευθανασίας (ο σύγχρονος προβληματισμός). 12. Βιοηθική: το ζήτημα της ευθανασίας (η χριστιανική θεώρηση). 13. Βιοηθική: το ζήτημα της έκτρωσης.
Λέξεις Κλειδιά
αρετή, αγαθό, αμαρτία, κακό, μετάνοια, εργασία, πλούτος, φιλανθρωπία, βία, πόλεμος, βιοηθική, έκτρωση, ευθανασία,
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Διδασκαλία στην αίθουσα με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων (κυρίως powerpoint), με την οποία συνοψίζονται τα σημαντικότερα σημεία της διδασκαλίας. Το οπτικοακουστικό αυτό υλικό εκτίθεται στην ηλεκτρονική σελίδα του μαθήματος στο blackboard για περαιτέρω αξιοποίηση από μέρους των φοιτητών.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις783,1
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων261,0
Σύνολο1044,2
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Η εξέταση πραγματοποιείται προφορικά ανά μικρές ομάδες των 4-5 φοιτητών. Η συμμετοχή στο μάθημα, η ληψη και η παρουσίαση εργασίας προσμετράται θετικά στην αξιολόγηση του φοιτητή.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
 • Προφορική Εξέταση (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. Μιλτιάδης Βάντσος, Η ιερότητα της ζωής, εκδόσεις Δ. Σφακιανάκη, Θεσσαλονίκη 2010. 2. Γεώργιος Μαντζαρίδης, Χριστιανική Ηθική ΙΙ, Εκδόσεις Πουρναράς, Θεσσαλονίκη 2003.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. Βάντσου Μιλτιάδη, «Η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Έννοια, περιεχόµενο και αξιολόγηση από άποψη Χριστιανικής Ηθικής», σε: Επιστηµονική Επετηρίδα Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. / Τµήµα Ποιµαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας 10 (2005) 197-215. 2. Breck John, The sacred gift of life: Orthodox Christianity and Bioethics, New York 1998. 3. Γιούλτση Βασιλείου, Πνευματικότητα και κοινωνική ζωή, Θεσσαλονίκη ²1999. 4. Δημητρόπουλου Παναγιώτη, Ορθόδοξος χριστιανική ηθική, Αθήνα 1970. 5. Engelhardt H. Tristram, Τα θεμέλια της βιοηθικής: μια χριστιανική θεώρηση, Αθήνα 2007. 6. Ζήση Θεοδώρου, Ηθικά κεφάλαια, Θεσσαλονίκη 2002. 7. Harakas Stanley, Wholeness of Faith and Life: Orthodox Christian Ethics, Brookline 1999. 8. Καλλιακμάνη Βασιλείου, Από το φόβο στην αγάπη: σπουδή στα κείμενα της Φιλοκαλίας, Θεσσαλονίκη 2009. 9. Κεσελόπουλου Ἀνέστη, Εκ του θανάτου εις την ζωήν: θεολογική προσέγγιση στις προκλήσεις της βιοηθικής, Θεσσαλονίκη 2003. 10. Μαντζαρίδη Γεωργίου, Ορθόδοξη θεολογία και κοινωνική ζωή, Θεσσαλονίκη ²2006. 11. Μητσόπουλου Νικολάου, Θέματα πανεπιστημιακών παραδόσεων χριστιανικής ηθικής, Αθήνα 1987. 12. Νικολαϊδη Απόστολου, Από τη γένεση στη γενετική: εγχειρίδιο βιοηθικής, Αθήνα 2006. 13. Νικολαϊδη Απόστολου, Κοινωνική ηθική, Αθήνα 2009. 14. Νέλλα Παναγιώτη, Ζώον θεούμενον, Αθήνα 1979. 15. Peschke Karl-Heinz, Christliche Ethik: Spezielle Moraltheologie, Trier 1995.
Τελευταία Επικαιροποίηση
29-10-2018