Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Όσοι επιτυγχάνουν στο μάθημα αποκτούν αποδεδειγμένες γνώσεις και δυνατότητα κατανόησης προβλημάτων στο πεδίο της διοικητικής δικονομίας, καθώς την ικανότητα να χρησιμοποιούν στη δικαστηριακή πράξη τις γνώσεις και τη δυνατότητα κατανόησης που απέκτησαν. Επίσης οι επιτυχημένοι φοιτητές θα έχουν την ικανότητα
να συγκεντρώνουν και να ερμηνεύουν στοιχεία στο πεδίο της διοικητικής δικονομίας για να διαμορφώνουν κρίσεις, να παρέχουν έγκυρη πληροφόρηση πάνω στα ζητήματα του γνωστικού αντικειμένου και να προτείνουν λύσεις σε πρακτικά προβλήματα, απευθυνόμενοι τόσο σε ειδικευμένο όσο και σε μη εξειδικευμένο κοινό. Επίσης θα έχουν αναπτύξει εκείνες τις δεξιότητες για περαιτέρω απόκτηση γνώσεων, οι οποίες είναι αναγκαίες για να προχωρήσουν σε σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου που απαιτούν υψηλό βαθμό αυτόνομης μελέτης και έρευνας.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το διοικητικό δικονομικό δίκαιο έχει ως αντικείμενο τους κανόνες που διέπουν την παροχή δικαστικής προστασίας στις σχέσεις της δημόσιας διοίκησης με τους ιδιώτες. Στο μάθημα εξετάζονται, σε μια πρώτη ενότητα, οι συνταγματικοί κανόνες που διέπουν τις διοικητικές διαφορές, με έμφαση στα άρθρα 20 παρ. 1 και 95 του Συντάγματος, η οργάνωση των διοικητικών δικαστηρίων, οι γενικές αρχές της διοικητικής δίκης και η επίδραση του ενωσιακού δικαίου στην ελληνική διοικητική δικονομία. Στην επόμενη ενότητα αναπτύσσεται η διάκριση των διοικητικών διαφορών από τις ιδιωτικές καθώς ο διαχωρισμός των διοικητικών διαφορών σε ακυρωτικές και ουσίας (πλήρους δικαιοδοσίας). Ακολουθεί η αναλυτική διδασκαλία του ενδίκου βοηθήματος της αιτήσεως ακυρώσεως, με αφετηρία τις ειδικές προϋποθέσεις του παραδεκτού της. Εξετάζονται ακόμη οι λόγοι ακυρώσεως, η συμμετοχή τρίτων στη διοικητική δίκη, καθώς και η διαδικασία επίλυσης των ακυρωτικών διαφορών (κανόνες της προδικασίας, συζήτηση της υπόθεσης, παραίτηση, άλλοι λόγοι κατάργησης της δίκης). Ακολουθεί η ενότητα που εξετάζει την ακυρωτική απόφαση και τις συνέπειές της, τόσο για τους διαδίκους, όσο και για τους τρίτους, με ιδιαίτερη έμφαση στην υποχρέωση συμμόρφωσης της διοίκησης. Με αντίστοιχο τρόπο αναπτύσσονται τα δύο ένδικα βοηθήματα των διαφορών ουσίας, η προσφυγή και η αγωγή. Εξετάζονται επίσης τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ανακοπής στις δίκες περί τη διοικητική εκτέλεση. Ακολουθεί η ενότητα που έχει ως αντικείμενο την προσωρινή προστασία στις διοικητικές διαφορές, με κέντρο βάρους την αίτηση αναστολής εκτελέσεως. Τέλος, παρουσιάζονται τα ένδικα μέσα στη διοικητική δικονομία, με ιδιαίτερη έμφαση στην τριτανακοπή (στις ακυρωτικές διαφορές), στην έφεση (τόσο σε ακυρωτικές, όσο και σε διαφορές ουσίας) και στην αίτηση αναιρέσεως.
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
"1. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ, ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, 15η/2015
Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 50659641
ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΕΒΕ
2. Δαγτόγλου Πρόδρομος, Διοικητικό δικονομικό δίκαιο, 6η/2013
Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 33093687
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΚΚΟΥΛΑ ΑΕ
3. ΛΑΖΑΡΑΤΟΣ ΠΑΝΟΣ, Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο, 2/2015
Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 50660757
Αντ.Ν.Σάκκουλα ΕΕ Αθήνα
4.Σκουρής Βασίλειος, Διοικητικό δικονομικό δίκαιο, 2η/1996
Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 34436
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΚΚΟΥΛΑ ΑΕ"