ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ / PASTORAL AND CHRISTIAN COUNSELING – PRACTICUM
ΚωδικόςΥΕ20
ΣχολήΘεολογική
ΤμήμαΚοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
Υπεύθυνος/ηΑθανάσιος Γκίκας
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID60005096

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
Ακαδημαϊκό Έτος2018 – 2019
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία4
Ώρες Συνολικά52
Class ID
600127257

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΘεολογική
ΌροφοςΌροφος 3
ΑίθουσαΑΙΘΟΥΣΑ B (99)
ΗμερολόγιοΔευτέρα 08:00 έως 12:00
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Σκοπός του μαθήματος είναι η θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των φοιτητών στις δραστηριότητες που περιλαμβάνει το ενοριακό έργο [ενοριακή κοινότητα, ιερωσύνη, προσωπικότητα και διακονία του ποιμένα (αγιαστικό, διδακτικό, διοικητικό έργο), τα μυστήρια στην ενορία] Επίσης η θεωρητική κατάρτιση των φοιτητών στην εξειδικευμένη επιστημονική δράση και την ψυχολογική ερευνητική προσπάθεια που αποβλέπει στην αξιοποίηση και την εφαρμογή των πορισμάτων των σύγχρονων ψυχολογικών θεωριών στην περιοχή του ποιμαντικού έργου της Εκκλησίας. Στόχος του μαθήματος είναι οι φοιτητές να καταστούν ικανοί : • να αναλάβουν υπεύθυνο έργο στην ενορία ως κληρικοί- ποιμένες • να αναλάβουν υπεύθυνο έργο στην ενορία ως επαγγελματίες συνεργάτες των κληρικών • να αναλάβουν υπεύθυνο έργο στην ενορία ως κοινωνικοί λειτουργοί στην προσφορά ειδικής δράσης για την εξυπηρέτηση των ενοριτών. • η γνώση των προβλημάτων που προκύπτουν στους πιστούς εξ αιτίας της εσφαλμένης θρησκευτικής ζωής και ποιές δραστηριότητες απαιτείται να περιλαμβάνει το ποιμαντικό έργο για τη λύση τους στο πλαίσιο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Συμβουλευτικής. • να έλθουν σε επαφή με την ενορία και τους χώρους ποιμαντικής/κοινωνικής προσφοράς. • να ενημερωθούν άμεσα και ρεαλιστικά με τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ποιμένες και οι κοινωνικοί λειτουργοί στην επιτέλεση του έργου τους. Επίσης να καλλιεργηθεί το φρόνημα συνεργασίας των λαϊκών θεολόγων με την ενοριακή ζωή ως προέκταση της παιδευτικής διαδικασίας που γίνεται στο σχολείο.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
  • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
  • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Ετυμολογική και εννοιολογική προσέγγιση ποιμαντικών όρων. Ιστορία και πηγές της Ποιμαντικής. Σχέσεις της Ποιμαντικής με άλλες επιστήμες και κλάδοι που προκύπτουν. Ορισμός, Ιστορία και Πηγές της Ποιμαντικής Ψυχολογίας. Ακαδημαϊκή Θεολογία και Ποιμαντική Ψυχολογία. Σχέση Ψυχολογίας και πνευματικής ζωής. Ποιμαντική Θεολογία, ενορία και ιερωσύνη. Περί της προσωπικότητας του ποιμένα. Ο ποιμαντικοψυχολόγος ερευνητής. Ψυχολογία του Βάθους και Πνευματική καθοδήγηση των πιστών. Αγιαστικό, διδακτικό και διοικητικό έργο του ποιμένα. Τα μυστήρια. Ψυχική σύγκρουση η δομή και η λύση της. Ενοχή και επιθετικότητα σε σχέση με την ιδεατή εικόνα του ατόμου. Εφηβεία και θρησκευτικότητα. Η γλώσσα της επικοινωνίας της Εκκλησίας με το σύγχρονο κόσμο. Πρακτική άσκηση που περιλαμβάνει επισκέψεις και ενημέρωση σε χώρους ενοριακής δράσης και κοινωνικής διακονίας. 1 Ετυμολογική και εννοιολογική προσέγγιση ποιμαντικών όρων. Ιστορία και πηγές της Ποιμαντικής. 2 Σχέσεις της Ποιμαντικής με άλλες επιστήμες και κλάδοι που προκύπτουν. Ορισμός, Ιστορία και Πηγές της Ποιμαντικής Ψυχολογίας. 3 Ορισμός, Ιστορία και Πηγές της Ποιμαντικής Ψυχολογίας. 4 Ακαδημαϊκή Θεολογία και Ποιμαντική Ψυχολογία. Σχέση Ψυχολογίας και πνευματικής ζωής. 5 Ποιμαντική Θεολογία, ενορία και ιερωσύνη. 6 Περί της προσωπικότητας του ποιμένα. Ο ποιμαντικοψυχολόγος ερευνητής. 7 Ψυχολογία του Βάθους και Πνευματική καθοδήγηση των πιστών. 8 Αγιαστικό, διδακτικό και διοικητικό έργο του ποιμένα. 9 Τα μυστήρια. 10 Ψυχική σύγκρουση η δομή και η λύση της. 11 Ενοχή και επιθετικότητα σε σχέση με την ιδεατή εικόνα του ατόμου. 12 Εφηβεία και θρησκευτικότητα. 13 Η γλώσσα της επικοινωνίας της Εκκλησίας με το σύγχρονο κόσμο.
Λέξεις Κλειδιά
Ποιμαντική, ενορία, ιερωσύνη, ποίμνιο, κήρυγμα, λατρεία, φιλανθρωπία, πνευματικός, καθοδήγηση
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Χρησιμοποιείται το πρόγραμμα παρουσιάσεων (Power Point) Η επικοινωνία με τους φοιτητές γίνεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις
Συγγραφή εργασίας / εργασιών
Επισκέψεις σε ενορίες και ιδρύματα ποιμαντικής διακονίας
Σύνολο
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Προφορικές εξετάσεις σε ομάδες 6 ατόμων στη διδαχθείσα ύλη. Προσμετράται θετικά η συμμετοχή στο μάθημα και η ανάληψη εργασιών σχετικών με την Ποιμαντική. Είναι υποχρεωτική η παρουσία των φοιτητών στην πρακτική άσκηση και προαπαιτούμενη για την βαθμολογία του μαθήματος. Παραπάνω από δύο απουσίες απαιτούν αιτιολόγηση. Φοιτητές που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα οφείλουν να συνεννοηθούν με τον καθηγητή για τον τρόπο εξέτασής τους.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εργασία (Συμπερασματική)
  • Προφορική Εξέταση (Συμπερασματική)
  • Άλλη / Άλλες (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. Αθανασίου Γκίκα, (πρωτοπρεσβυτέρου), Μαθήματα Ποιμαντικής, εκδ. Μυγδονία, Θεσσαλονίκη 2005. 2. Αλέξανδρου Σταυρόπουλου, Επιστήμη και Τέχνη της Ποιμαντικής, εκδ. Αρμός, Αθήνα 1997. 3. 1α. Ιωάννου Κορναράκη, Εγχειρίδιον Ποιμαντικής Ψυχολογίας, εκδ. Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 1993. 4. 1β. Αδαμαντίου Αυγουστίδη, Ποιμένας και Θεραπευτής, εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 2005. 5. 2. Ιωάννου Κορναράκη, Θέματα Ποιμαντικής Ψυχολογίας ΙΙΙ, εκδ. Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 1998.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. ΑΚΡΙΤΑΣ εκδόσεις, Ενορία. Προς μια νέα ανακάλυψή της [ Ορθόδοξη Μαρτυρία 37], Αθήνα . 2. Καλογερά Νικηφόρου, Η Ποιμαντική, Αθήναι 1883. 3. Νεκταρίου Κεφαλά, Μητροπολίτου Πενταπόλεως, Μάθημα Ποιμαντικής,[1898], Θεσσαλονίκη 1974. 4. Γαλανοπούλου Μελετίου, Μητροπολίτου Κυθήρων, Ο ποιμήν κατά τας ποιμαντικάς επιστολάς του Αγίου Αποστόλου Παύλου, Αθήναι 1956. 5. Διονυσίου (Χαραλάμπους) Μητροπολίτου Τρίκκης, Ο πιστός Οικονόμος, Αθήναι 19613. 6. Καψάνη Γεωργίου, Η Ποιμαντική διακονία κατά τους ιερούς κανόνας, Πειραιεύς 1976. 7. Campbel Alastair (ed), A Dictionnary of Pastoral Care, London, SPCK: New Library of Pastoral Care, 1990, Second impression with Supplament 1995. 8. Hunter Rodney (ed), Dictionnary of Pastoral Care and Counceling, Nashville, Abingdon Press,1990. 9. Arnold William, Introduction to Pastoral Care, Philadelphia, Pennsylvania, the Westminster Press, 1982. 10. Allen Joseph, The ministry of the Church. The Image of Pastoral Care, Creswood, New York, St. Vladimir’ s Seminary Press, 1986. 11. Timiadis Emilianos, Metropolitan of Syllibria, Priest, Parish and Renewal. Concepts for Pastoral Effectiveness, George K. Duvall, Holy Cross Orthodox Press, Broukline 1994. 12. Μπαλογιάννη Σταύρου, Εισαγωγή εις την Ψυχολογίαν, Θεσσαλονίκη 1980. 13. -, Ποιμαντική Ψυχολογία, Θεσσαλονίκη 1980 14. -, Ψυχιατρική και Ποιμαντική Ψυχιατρική, Θεσσαλονίκη 1986. 15. Pierre Daco, Ψυχανάλυσις και ψυχική ισορροπία, μτφ. Καίσαρ Εμμανουήλ,εκδ, Δίπτυχο, Αθήνα 1970. Πρωτότυπος τίτλος Les Triomphes de la psychanalyse. 16. I.Caruso, Ψυχανάλυσις και σύνθεσις της υπάρξεως. Σχέσεις μεταξύ ψυχολογικής αναλύσεως και αξιών της ζωής, μτφ. Αθαν. Καραντώνη, Αθήνα 1953. 17. Eric Fromm, Ψυχανάλυσις και θρησκεία, μτφ. Αιμ. Μακρίδη, Αθήναι 1974. 18. Σταυροπούλου Αλεξάνδρου, Συμβουλευτική Ποιμαντική, Αθήνα 1984.
Τελευταία Επικαιροποίηση
07-11-2013