Ηθική θεώρηση της μεταμόσχευσης

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΗθική θεώρηση της μεταμόσχευσης / Organ transplantation from an ethical point of view
ΚωδικόςΘ306
ΣχολήΘεολογική
ΤμήμαΚοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
Υπεύθυνος/ηΜιλτιάδης Βάντσος
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600012857

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΗθική θεώρηση της μεταμόσχευσης
Ακαδημαϊκό Έτος2018 – 2019
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600127274
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
 • Αγγλικά (Εξέταση)
 • Γερμανικά (Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα γνωρίζουν τον προβληματισμό που αφορά στη μεταμόσχευση ανθρωπίνων ιστών και οργάνων και ιδιαίτερα τη θεώρησή της από την άποψη της Ορθόδοξης Βιοηθικής. Στη συνάφεια αυτή εξετάζονται σημαντικά ηθικά ζητήματα, όπως είναι η θεολογική θεώρηση της δωρεάς οργάνων, το ιατρικό ήθος έναντι του δότη και του λήπτη, η αυτονομία και ενημέρωση του υποψηφίου ζώντα δότη, το ενδεχόμενο αποζημίωσης ή αμοιβής του δότη, η θεώρηση της εικαζόμενης συναίνεσης και ο εγκεφαλικός θάνατος.
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Λήψη αποφάσεων
 • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
 • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
 • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Στο μάθημα αυτό εξετάζεται ο ηθικός προβληματισμός για τη μεταμόσχευση ιστών και οργάνων με ιδιαίτερη έμφαση στην προσέγγιση της Ορθόδοξης Βιοηθικής. Στη συνάφεια αυτή εξετάζονται τα ακόλουθα επιμέρους θέματα: 1. Το ιστορικό πλαίσιο και η σύγχρονη κατάσταση 2. Η θεολογική επιχειρηματολογία κατά της δωρεάς οργάνου στη Δύση στα μέσα του 20 αι. 3. Η θεολογική επιχειρηματολογία υπέρ της δωρεάς οργάνου ως πράξη αγάπης 4. Αποτελεί η δωρεά οργάνου ηθικό καθήκον του Χριστιανού; Είναι ηθικά αποδεκτή και η δωρεά που έχει το χαρακτήρα αυτοθυσίας; 5. Το ιατρικό ήθος σε σχέση με τον υποψήφιο δότη και λήπτη. 6. Προϋποθέσεις της δωρεάς οργάνου: αυτονομία 7. Προϋποθέσεις της δωρεάς οργάνου: ενημέρωση 8. Είναι θεμιτοί οι περιορισμοί για τους ζώντες δότες; 9. Είναι θεμιτή η αποζημίωση ή η αμοιβή του ζώντα δότη; 10. Το ζήτημα της εμπορευματοποίησης της προσφοράς οργάνων. 11. Η εικαζόμενη συναίνεση στην περίπτωση του νεκρού δότη. 12. Το ζήτημα του εγκεφαλικού θανάτου. 13. Η θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Λέξεις Κλειδιά
μεταμόσχευση, δωρεά οργάνου, αγάπη, εμπορευματοποίηση σώματος
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Διδασκαλία στην αίθουσα με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων (powerpoint, κ.α.), με τη βοήθεια των οποίων συνοψίζονται τα σημαντικότερα σημεία της διδασκαλίας.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις783,1
Συγγραφή εργασίας / εργασιών261,0
Σύνολο1044,2
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Η εξέταση πραγματοποιείται προφορικά ανά μικρές ομάδες των 4-5 φοιτητών. Η συμμετοχή στο μάθημα, η λήψη, εκπόνηση και παρουσίαση εργασίας προσμετράται θετικά στην αξιολόγηση του φοιτητή.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
 • Προφορική Εξέταση (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. Βάντσος Μιλτιάδης - Νικολούσης Εμμανουήλ, Η μεταμόσχευση ιστού και οργάνου από ζώντα δότη. Ιατρική και ηθική θεώρηση, εκδ. Ostracon, Θεσσαλονίκη 2016, σ. 280.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. Βάντσος Μιλτιάδης, Το επιστημονικά εφικτό και το ηθικά ορθό. Προσεγγίσεις Ορθόδοξης Βιοηθικής, εκδ. Ostracon, Θεσσαλονίκη 2016. 2. Βλάχου Ιεροθέου (Μητρ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου), Βιοηθική και βιοθεολογία, Λειβαδιά 2005. 2. Breck John, The sacred gift of life: Orthodox Christianity and Bioethics, New York 1998. 3. Engelhardt H. Tristram, Τα θεμέλια της βιοηθικής: μια χριστιανική θεώρηση, Αθήνα 2007. 5. Harakas Stanley, For the health of body and soul. An Eastern Orthodox introduction to bioethics, Brookline 1980. 6. Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, Επίσημα κείμενα βιοηθικής, Αθήνα 2007. 7. Κεσελόπουλου Ἀνέστη, Εκ του θανάτου εις την ζωήν: θεολογική προσέγγιση στις προκλήσεις της βιοηθικής, Θεσσαλονίκη 2003 8. Χατζηνικολάου Νικολάου (Μητρ. Μεσογαίας και Λαυρεωτικής), Αλλήλων μέλη. Οι μεταμοσχεύσεις στο φως της ορθόδοξης θεολογίας και ζωής, Αθήνα 2005.
Τελευταία Επικαιροποίηση
03-10-2017