ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Α΄

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΚΑΝΟΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Α΄ / Canon Law I
ΚωδικόςΔΙ5
ΣχολήΘεολογική
ΤμήμαΚοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
Υπεύθυνος/ηΓεώργιος Γκαβαρδίνας
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID60002782

Πρόγραμμα Σπουδών: Ορθόδοξη Θεολογία και Χριστιανικός Πολιτισμός

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΕπιλογής1110
Κανονικού ΔικαίουΥποχρεωτικό1110

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΚΑΝΟΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Α΄
Ακαδημαϊκό Έτος2018 – 2019
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600127453
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
 • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο επιδιωκόμενος μαθησιακός στόχος είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές την εφαρμογή των ιερών κανόνων και των κανονικών διατάξεων στη ζωή και στην οργάνωση της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Παράλληλα με την παρακολούθηση ενός επιστημονικού συνεδρίου θα μπορέοσουν οι ίδιοι να κατανοήσουν θεμελιώδεις αραχές του Κανονικού Δικαίου αλλά και να εμβαθύνουν στον επιστημονικό τρόπο σκέψης και κριτικής ικανότητας ερμηνείας αυτών των αρχών.
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Αυτόνομη εργασία
 • Ομαδική εργασία
 • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
 • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
 • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Η γνώση του δικαίου της Εκκλησίας και όπως αυτό έχει διαμορφωθεί βάσει της διδασκαλίας της Αγίας Γραφής, της Ιεράς Παραδόσεως και των αποφάσεων των Οικουμενικών και Τοπικών Συνόδων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά και της κανονικής διδασκαλίας διαφόρων Πατέρων. Αναλυτικά οι διδακτικές ενότητες διαρθρώνονται ως εξής: 1. Το πολίτευμα της Εκκλησίας. 2. Ο εκκλησιαστικός οργανισμός. Έννοια και ίδρυση της Εκκλησίας. Σχέσεις κληρικών και λαϊκών. 3. Η εκκλησιαστική εξουσία. Η γένεση και το υποκείμενο της εκκλησιαστικής εξουσίας. 4. Η είσοδος στην ιεραρχία. Προσόντα των υποψηφίων. 5. Η κουρά κατά την είσοδο στον κλήρο. Η χειροτονία. Οι συνέπειες της χειροτονίας. 6. Τα όργανα της Εκκλησιαστικής εξουσίας. 7. Οι οικουμενικές Σύνοδοι. Ο οικουμενικός πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. 8. Η εκκλησιαστική εξουσία στις τοπικές εκκλησίες. Το πολίτευμα των τοπικών εκκλησιών. 9. Οι τοπικές ή επαρχιακές σύνοδοι. 10. Το επισκοπικό επαρχιακό πολίτευμα. 11. Τα όργανα διοικήσεως στις επισκοπικές ή μητροπολιτικές επαρχίες. 12. Η διδακτική εξουσία. Η αγιαστική-τελετουργική (ιερατική) εξουσία. 13. Η διοικητική εξουσία.
Λέξεις Κλειδιά
κανονικό δίκαιο, πηγές κανονικού δικαίου, οικουμενικές και τοπικές σύνοδοι, κανόνες πατέρων της Εκκλησίας
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Επιλεγμένη Βιβλιογραφία
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Επικοινωνία μέσω email.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων1004
Εκπαιδευτικές επισκέψεις και παρακολούθηση συνεδρίων / σεμιναρίων / εκδηλώσεων251
Συγγραφή εργασίας / εργασιών903,6
Σύνολο2158,6
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Οι φοιτητές της τάξης αναλαμβάνουν να συντάξουν μια γραπτή εργασία, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του διδάκοντα, σύμφωνα με την οποία και αξιολογούνται στο τέλος του εξαμήνου.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Γραπτή Εργασία (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1.Ακανθοπούλου Προδρόμου, Κώδικας των ιερών κανόνων και εκκλησιαστικών νόμων, Θεσσαλονίκη 1991. 2.Αλιβιζάτου Αμίλκα, Οι ιεροί κανόνες και οι εκκλησιαστικοί νόμοι, εν Αθήναις 1949. 3.Αλιβιζάτου Αμίλκα, Η Οικονομία κατά το Κανονικόν Δίκαιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Αθήναι 1949. 4.Βαρθολομαίου (Αρχοντώνη), νυν οικουμενικού πατριάρχου, Περί την κωδικοποίησιν των ιερών κανόνων και των ανονικών διατάξεως εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία, Θεσσαλονίκη 1970. 5.Βαρνάβα Τζωρτζάτου, μητροπολίτου Κίτρους, Η καταστατική νομοθεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος από της συστάσεως του Ελληνικού κράτους, Εν Αθήναις 1967. 6.Βαρνάβα Τζωρτζάτου, μητροπολίτου Κίτρους, Οι βασικοί θεσμοί διοικήσεως των Ορθοδόξων Πατριαρχείων μετά ιστορικών ανασκοπήσεωςν, Εν Αθήναις 1972. 7.Μαντζουνέα Ευαγγέλου, Εκκλησιαστικόν Δίκαιον, Αθήναι 1984. 8.Κονιδάρη Ιωαν., Εγχειρίδιο Εκκλησιαστικού Δικαίου, Αθήνα 2000. 9.Milasch N, Το Εκκλησιαστικόν Δίκαιον της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας, Εν Αθήναις 1909. 10.Μενεβίσογλου Παύλου, μητροπολίτου Σουηδίας, Ιστορική εισαγωγή εις τους κανόνας της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Στοκχόλμη 1990. 11.Μπούμη Παναγιώτη, Κανονικόν Δίκαιον, Αθήνα 2000. 12.Παπαγεωργίου Κωνσταντίνου, Εκκλησιαστικό Δίκαιο, Θεωρία και Νομολογία, Θεσσαλονίκη 2013. 13.Πουλή Γεωργίου, Εκκλησιαστικό Ποινικό Δίκαιο. Δοκιμές πολλαπλής ανάγνωσης, Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2008. 14.Ροδοπούλου Παντελεήμονος, μητροπολίτου Τυρολόης και Σερεντίου, Επιτομή Κανονικού Δικαίου, Θεσσαλονίκη 2000. 15.Σταυρίδου Βασιλείου, Ιστορία του οικουμενικού πατριαρχείου, Αθήναι 1967. 16.Φειδά Βλασίου, Οι Ιεροί Κανόνες και Καταστατική Νομοθεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήναι 1997. 17.Χριστινάκη Παν., Ελληνικόν Εκκλησιαστικόν Δίκαιον, Αθήναι 1986.
Τελευταία Επικαιροποίηση
06-11-2015