ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Γ΄

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΚΑΝΟΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Γ΄ / Canon Law III
ΚωδικόςΔΙ7
ΣχολήΘεολογική
ΤμήμαΚοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
Υπεύθυνος/ηΓεώργιος Γκαβαρδίνας
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID60002776

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΚΑΝΟΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Γ΄
Ακαδημαϊκό Έτος2018 – 2019
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600127456
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα μπορούν να μυηθούν γνωσιολογικά στη θεώρηση της επίσημης κανονικής παραδόσεως ως αυθεντική, ορθή και καθολική εναρμόνιση του περιεχομένου της εν Χριστώ αποκαλύψεως και της πνευματικής αποστολής της Εκκλησίας προς τις κατά εποχές μεταβαλλόμενες ιστορικές συνθήκες της Εκκλησιαστικής ζωής, όπως αυτή πραγματοποιείται αφ’ ενός μεν με την ορθή εξωτερική οργάνωση και τη συνεπή λειτουργία του συνοδικού συστήματος, αφ’ ετέρου δε με την προβολή της αναγκαιότητος της μυστηριακής και ηθικής ζωής των μελών της Εκκλησίας. Παράλληλα με την παρακολούθηση ενός επιστημονικού συνεδρίου θα μπορέοσουν οι ίδιοι να κατανοήσουν θεμελιώδεις αραχές του Κανονικού Δικαίου αλλά και να εμβαθύνουν στον επιστημονικό τρόπο σκέψης και κριτικής ικανότητας ερμηνείας αυτών των αρχών.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Η αναγκαιότητα της υπάρξεως των Ιερών Κανόνων, το περιεχόμενό τους και το κύρος τους. Παράδοση και ανανέωση στο κανονικό έργο της Εκκλησίας. Πεδίο εφαρμογής των Ιερών Κανόνων. Σχέση της σύγχρονης Καταστατικής Νομοθεσίας και των Ιερών Κανόνων. Οι διδακτικές ενότητες διαρθρώνονται ως εξής: 1. Θέσπιση και περιεχόμενο των Ιερών Κανόνων 2. Πηγές των Ιερών Κανόνων 3. Σκοπός και αυθεντία των Ιερών Κανόνων 4. Αχρησία των Ιερών Κανόνων 5. Αντιθέσεις των Ιερών Κανόνων 6. Ανανέωση και ερμηνευτική της κανονικής παραδόσεως 7. Η εφαρμογή των κανόνων στην καταστατική νομοθεσία 8. Νομοκρατούσα Πολιτεία και καταστατική πολυνομία 9. Ο ισχύων Καταστατικός Χάρτης (Νόμος 590/1977) και η διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος 10. Η εφαρμογή των κανόνων στην απονομή της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης(Νόμος 5383/1932) 11. Εκκλησιαστικά Δικαστήρια 12. Ευχαριστιοκεντρικός χαρακτήρας των εκκλησιαστικών ποινών 13. Η ποινή της ακοινωνησίας
Λέξεις Κλειδιά
Ιεροί Κανόνες – Παράδοση και ανανέωση – Αυθεντία Ιερών Κανόνων – Κύρος Ιερών Κανόνων
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Επιλεγμένη Βιβλιογραφία
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Επικοινωνία μέσω email.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων100
Εκπαιδευτικές επισκέψεις και παρακολούθηση συνεδρίων / σεμιναρίων / εκδηλώσεων25
Συγγραφή εργασίας / εργασιών90
Σύνολο215
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Οι φοιτητές της τάξης αναλαμβάνουν να συντάξουν μια γραπτή εργασία, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του διδάκοντα, σύμφωνα με την οποία και αξιολογούνται στο τέλος του εξαμήνου.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εργασία (Συμπερασματική)
  • Προφορική Εξέταση (Διαμορφωτική)
  • Δημόσια Παρουσίαση (Διαμορφωτική)
Βιβλιογραφία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. Ακανθοπούλου Προδρόμου, Κώδικας των ιερών κανόνων και εκκλησιαστικών νόμων, Θεσσαλονίκη. 2. Αλιβιζάτου Αμίλκα, Οι ιεροί κανόνες και οι εκκλησιαστικοί νόμοι, εν Αθήναις 1949. 3. Αλιβιζάτου Αμίλκα, Η Οικονομία κατά το Κανονικόν Δίκαιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Αθήναι 1949. 4. Βαρθολομαίου (Αρχοντώνη), νυν οικουμενικού πατριάρχου, Περί την κωδικοποίησιν των ιερών κανόνων και των κανονικών διατάξεως εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία, Θεσσαλονίκη 1970. 5. Βαρνάβα Τζωρτζάτου, μητροπολίτου Κίτρους, Η καταστατική νομοθεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος από της συστάσεως του Ελληνικού κράτους, Εν Αθήναις 1967. 6. Βαρνάβα Τζωρτζάτου, μητροπολίτου Κίτρους, Οι βασικοί θεσμοί διοικήσεως των Ορθοδόξων Πατριαρχείων μετά ιστορικών ανασκοπήσεως, Εν Αθήναις 1972. 7. Μαντζουνέα Ευαγγέλου, Εκκλησιαστικόν Δίκαιον, Αθήναι 1984. 8. Κονιδάρη Ιωαν., Εγχειρίδιο Εκκλησιαστικού Δικαίου, Αθήνα 2000. 9. Milasch N, Το Εκκλησιαστικόν Δίκαιον της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας, Εν Αθήναις 1909. 10. Μενεβίσογλου Παύλου, μητροπολίτου Σουηδίας, Ιστορική εισαγωγή εις τους κανόνας της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Στοκχόλμη 1990. 11. Μπούμη Παναγιώτη, Κανονικόν Δίκαιον, Αθήνα 2000. 12. Παπαγεωργίου Κωνσταντίνου, Εκκλησιαστικό Δίκαιο, Θεωρία και Νομολογία,Θεσσαλονίκη 2013. 13. Πουλή Γεωργίου, Εκκλησιαστικό Ποινικό Δίκαιο. Δοκιμές πολλαπλής ανάγνωσης, Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2008. 14. Ροδοπούλου Παντελεήμονος, μητροπολίτου Τυρολόης και Σερεντίου, Επιτομή Κανονικού Δικαίου, Θεσσαλονίκη 2000. 15. Σταυρίδου Βασιλείου, Ιστορία του οικουμενικού πατριαρχείου, Αθήναι 1967. 16. Φειδά Βλασίου, Οι Ιεροί Κανόνες και Καταστατική Νομοθεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήναι 1997. 17. Χριστινάκη Παν., Ελληνικόν Εκκλησιαστικόν Δίκαιον, Αθήναι 1986.
Τελευταία Επικαιροποίηση
06-11-2015