Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Περιεχόμενο Μαθήματος
‘The closed city can be designed and operated top-down; it is a city which belongs to the masters. The open city is a bottom up place; it belongs to the people’.
Richard Sennett
Αντικείμενο του μαθήματος είναι οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στο θαλάσσιο μέτωπο που έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα του Αστικού Σχεδιασμού, όταν επιδίωξή του είναι η ανοιχτή πόλη. Ειδικότερα το θέμα περιλαμβάνει το σχεδιασμό πλωτών κατασκευών στην παλαιά παραλία της Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα διαπραγματεύονται την αναθεώρηση του σημερινού σκληρού ορίου ανάμεσα στην ξηρά και τη θάλασσα.
Το παραλιακό μέτωπο της αρχικά περίκλειστης Θεσσαλονίκης είναι ο σημαντικότερος ίσως δημόσιος χώρος της πόλης. Όμως, ενώ το μέτωπο προσφέρει τη δυνατότητα στους κατοίκους της πόλης να έρθουν σε επαφή με το υδάτινο στοιχείο και να αναπτύξουν σχέσεις διάδρασης με αυτό, η σημερινή μορφή της παραλίας απαγορεύει τη δυνητική αυτή αλληλεπίδραση, ενώ καλλιεργεί μίαν αποξένωση που οφείλεται στην οριστική διαίρεση ανάμεσα στην πόλη και τη θάλασσα.
Με στρατηγικό στόχο την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης της πόλης με τη θάλασσα και τη διερεύνηση των ποικίλων αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων που μπορούν να ενισχύσουν τη διάδραση, το μάθημα υποστηρίζει νέες κατασκευές κατά μήκος του μετώπου από το Λιμένα μέχρι το Λευκό Πύργο. Σε αυτό το μέτωπο που προέκυψε τον τελευταίο αιώνα, μετά την κατεδάφιση του θαλάσσιου τείχους της πόλης, διατάσσονται πλωτές κατασκευές σε συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες μπορούν να μεταβάλλονται και να προσφέρουν είτε μίαν ενιαία διαδρομή κατά μήκος της παραλίας είτε νέες ωφέλιμες επιφάνειες. Οι κατασκευές σχεδιάζονται με φίλτρο τις διαφορετικές εμπειρίες που μπορούν να προσφέρουν σε κατοίκους και επισκέπτες.
Η διεξαγωγή του μαθήματος περιλαμβάνει διαλέξεις σχετικές με το ζήτημα των ανοικτών πόλεων και των θαλασσίων μετώπων γενικότερα, καθώς και ζητήματα αρχιτεκτονικής που σχετίζονται με τα δίπολα μόνιμο-εφήμερο, ξενιστής-παράσιτο κλπ.