Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Εμπέδωση θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων των επιστημών της Γεωπληροφορικής για τη δημιουργία, διαχείριση, αποθήκευση και χρήση των πληροφοριών με στόχο τη χωρική ανάλυση και τον σχεδιασμό.
Εξοικείωση με βιβλιογραφική έρευνα, με διεθνή βιβλιογραφία και ξενόγλωσση ορολογία.
Απόκτηση πρακτικών γνώσεων χρήσης λογισμικών της Γεωπληροφορικής.
Ανάπτυξη ικανότητας πρακτικής εφαρμογής της αποκτηθείσας θεωρητικής γνώσης.
Ανάπτυξη ικανότητας ομαδικής μελέτης – έρευνας και παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας.
Ανάπτυξη ικανότητας συγγραφής τεχνικού κειμένου.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Συνδυαστική αξιοποίηση των επιστημών της Γεωπληροφορικής για τη δημιουργία, διαχείριση, αποθήκευση και χρήση των πληροφοριών με στόχο τη χωρική ανάλυση και τον σχεδιασμό. Χάρτες διαφορετικών προβολικών συστημάτων, διαχρονικές αεροφωτογραφίες ποικιλίας κλίμακας και δορυφορικές εικόνες, μετρήσεις με GPS, ψηφιακοί μετασχηματισμοί και διορθώσεις, γεωαναφορά δεδομένων σε ΕΓΣΑ ’87, φασματική επεξεργασία τηλεπισκοπηκών δεδομένων, συλλογή περιγραφικών δεδομένων, δημιουργία και συντήρηση γεωγραφικής βάσης δεδομένων, κατανεμημένα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών, εντροπία, Principal Components, θέματα απεικόνισης 2D και 2.5D σε εξειδικευμένες πολεοδομικές, χωροταξικές και περιβαλλοντικές μελέτες. Παρουσιάσεις εφαρμογών γεωπληροφορικής σε πολεοδομικές, χωροταξικές και περιβαλλοντικές μελέτες. Δημιουργία ομάδων εργασίας και επιλογή θεμάτων μελέτης πολεοδομικού, χωροταξικού ή/και περιβαλλοντικού χαρακτήρα.
Περιγραφή
Η διδασκαλία της θεωρίας πραγματοποιείται στις αίθουσες του Τμήματος, αξιοποιώντας ηλεκτρονικά μέσα διδασκαλίας/παρουσίασης.
Οι εργαστηριακές ασκήσεις και οι παρουσιάσεις εφαρμογών της Γεωπληροφορικής πραγματοποιούνται στις νησίδες ηλεκτρονικών υπολογιστών του Τμήματος, αξιοποιώντας τόσο λογισμικά ΣΓΠ, Τηκεπισκόπησης και Φωτογραμμετρίας, όσο και ηλεκτρονικά μέσα διδασκαλίας/παρουσίασης.
Αναλυτικές πληροφορίες και δεδομένα του μαθήματος παρέχονται στο elerning. Επίσης, είναι και ένα εργαλείο επικοινωνίας με τους φοιτητές (ανακοινώσεις, κ.α.).
Περιγραφή
Οι ομάδες εργασίας επιλέγουν και εκπονούν κατά τη διάρκεια όλου του εξαμήνου από μια μελέτη, και είναι Πολεοδομικού, Χωροταξικού ή/και Περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Οι ομάδες συνεργάζονται με τον διδάσκων και διορθώνουν τα στάδια της μελέτης τους κατά τη διάρκεια όλου του εξαμήνου. Στο τέλος του εξαμήνου, με την ολοκλήρωση των 13 εβδομαδιαίων μαθημάτων, και κατά την διάρκεια των εξετάσεων, οι ομάδες παραδίδουν τα ηλεκτρονικά αρχεία της μελέτης τους (συμπεριλαμβανομένου της τεχνικής έκθεσης και της ηλεκτρονικής παρουσίασης), και εξετάζονται προφορικά σε γενικά θέματα Γεωπληροφορικής, καθώς και σε σχετικά θέματα με τη μελέτης τους, σε ανοικτό ακροατήριο.