Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
H εξοικείωση των φοιτητών με το αντικείμενο και τα πεδία ενασχόλησης της κοινωνιολογίας του χώρου. Η πρόσληψη των βασικών εννοιολογικών εργαλείων της νεότερης αυτής επιστήμης των αρχών του 20ου αιώνα όπως θεμελιώθηκε από τη Σχολή του Σικάγο με όλες τις εκδοχές τις συνθέσεις αλλά και τις αμφισβητήσεις της αποτελεί εργαλείο για την κατανόηση και ανάλυση των αλληλεπιδράσεων του χώρου και των κοινωνικών ομάδων. Η σύνθεση των θεωρήσεων αυτών με τις απόψεις των κλασικών (Marx, Weber, Durkheim, Simmel) καθώς επίσης και με τους νεώτερους αναλυτές παγκόσμιας πλέον εμβέλειας όπως οι Η. Lefebvre, και M. Castells, αποτελούν απαραίτητα εφόδια για τους επιστήμονες του σχεδιασμού και των δυναμικών ανάπτυξης του αστικού και του ύπαιθρου χώρου.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα αποτελείται από θεωρητικό και από εμπειρικό μέρος. Το θεωρητικό μέρος περιλαμβάνει εκτενή συζήτηση για τις κλασικές και σύγχρονες κοινωνιολογικές θεωρήσεις ευρύτερα του χώρου και ειδικότερα του αστικού φαινομένου. Το εμπειρικό μέρος του μαθήματος (άσκηση) με τίτλο "Παραδείγματα δομημένων χώρων: κοινωνιο-χωρικές επιπτώσεις, κριτική και προτάσεις" περιλαμβάνει την εκπόνηση εργασίας σε συνεργασία με το διδάσκοντα σε θέμα που αφορά την μελέτη μιας συγκεκριμένης και κατά προτίμηση, ολοκληρωμένης χωρικής παρέμβασης είτε στον αστικό, είτε στον ύπαιθρο χώρο.
Συγκεκριμένα ζητείται η περιγραφική προσέγγιση των αμιγώς χωρικών στοιχείων του συγκεκριμένου έργου (σκαριφήματα, πολεοδομικά σχέδια, κατόψεις κ.α.) καθώς και η παρουσίαση των φάσεων εξέλιξης του. Στη συνέχεια με την ερμηνευτική προσέγγιση εξετάζονται οι λογικές παραγωγής των χωρών αυτών, οι λογικές οικειοποίησης από τα άτομα και τις ομάδες καθώς και οι ευρύτερες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές επιπτώσεις των συγκεκριμένων έργων.
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1.Παπαδημητρίου, E., Φραγκόπουλος, I., (2018), Περιβαλλοντική Ανισότητα - Χώρος, Πολιτισμικές Αναπαραστάσεις και Κοινωνικές Πρακτικές, Αθήνα, Τζιόλας.
2. Knox, P., Pinch, S., (2009), “Κοινωνική Γεωγραφία των πόλεων», Σαββάλας, Αθήνα.
3. Χαϊντεράιχ Ε., Χτούρης, Σ., Ντέτλεφ, Ι., (2007), “Αθήνα. Η κοινωνική δημιουργία μιας μεσογειακής μητρόπολης”, Κριτική, Αθήνα