ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΟΥΜΕΝΩΝ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΟΥΜΕΝΩΝ / SPORT HYGIENE AND NUTRITION
Κωδικός227
ΣχολήΕπιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
ΤμήμαΕπιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, με έδρα τη Θεσσαλονίκη
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΦώτιος Μαυροβουνιώτης
Γνωστικό ΑντικείμενοΓΕΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΟΡΜΟΥ
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID400000567

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΟΥΜΕΝΩΝ
Ακαδημαϊκό Έτος2018 – 2019
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600129643
Τύπος Μαθήματος
  • Επιστημονικής Περιοχής
Κατηγορία Μαθήματος
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα έχουν αποκτήσει βασικές γνώσεις υγιεινής και διατροφής χρήσιμες για την προάσπιση της υγείας, καθώς και ειδικές γνώσεις υγιεινής και διατροφής για άτομα που αθλούνται για αναψυχή, υγεία ή πρωταθλητισμό.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
1. Επιδημιολογία, αίτια λοιμωδών νόσων, εμβόλια, αγωγή υγείας, λοιμώδεις νόσοι 2. Πρόληψη ατυχημάτων και ορθοπεδικών νόσων, αντιμετώπιση 3. Υγιεινή του περιβάλλοντος και των αθλητικών χώρων 4. Συνήθεις λοιμώξεις στον αθλητισμό, μη λοιμώδη νοσήματα 5. Πέψη και απορρόφηση των τροφών 6. Ενεργειακό ισοζύγιο και ενεργειακές ανάγκες αθλουμένων 7. Υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες 8. Βιταμίνες και στοιχεία 9. Διατροφή του αθλητή για την προπόνηση και τον αγώνα, εργογόνα βοηθήματα 10. Διατροφή στον κύκλο ζωής του ανθρώπου 11. Διατροφή για ειδικές παθήσεις, διατροφή για αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και ρύθμιση σύστασης σώματος 12. Συνέπειες της ακατάλληλης διατροφής 13. Ανακεφαλαίωση
Λέξεις Κλειδιά
υγιεινή, διατροφή, αθλητισμός
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Οι φοιτητές λαμβάνουν ηλεκτρονικά τις διαφάνειες των διαλέξεων. Επίσης λαμβάνουν ενημέρωση για εργασίες.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις1305,2
Σύνολο1305,2
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
20% από προαιρετική εργασία 80 ή 100% (ανάλογα με το αν επιλεγεί η προαιρετική εργασία) από την τελική εξέταση
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Χασαπίδου Μ., Τσιλιγκίρογλου-Φαχαντίδου Α. (2002). Διατροφή για Υγεία, Άσκηση και Αθλητισμό. University Studio Press, Θεσσαλονίκη. Williams M.H. (2003). Διατροφή: Υγεία, Ευρωστία και Αθλητική Απόδοση. Π.Χ. Πασχαλίδης, Αθήνα.
Τελευταία Επικαιροποίηση
21-10-2015