Διατροφή για υγεία

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΔιατροφή για υγεία / Health Nutrition
ΚωδικόςΙΑ3000
ΣχολήΕπιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
ΤμήμαΕπιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, με έδρα τις Σέρρες
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID260000581

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών (2014)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 36
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΔέσμηΧειμερινό/Εαρινό-4

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΔιατροφή για υγεία
Ακαδημαϊκό Έτος2018 – 2019
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία2
Class ID
600129953
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
  • Ανάπτυξης Δεξιοτήτων
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
βασικές έννοιες και σύγχρονα θέματα της επιστήμης της διατροφής και τη σχέση της με την προαγωγή της υγείας. Η ύλη του μαθήματος είναι έτσι δομημένη ώστε να γίνει αντιληπτή η αξία και η σύνδεση της επιστήμης της διατροφής με τους στόχους της φυσικής αγωγής τόσο στο σχολείο όσο και στους χώρους μαζικής άσκησης και αναψυχής. Επίσης αναφέρεται σε ειδικά θέματα διατροφής στον κύκλο ζωής του ανθρώπου και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις προβλημάτων υγείας που έχουν άμεση σχέση με τη διατροφική συμπεριφορά. Με αυτή την έννοια συμπληρώνει άλλα μαθήματα του προγράμματος και της ειδίκευσης. Τέλος, στόχος του μαθήματος είναι η κατανόηση από τους/τις φοιτητές/τριες της σημασίας της διατροφής για την υγεία και γενικότερα για την ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:  Γνωρίζει σύγχρονα θέματα διατροφής  Γνωρίζει τη σχέση της ισορροπημένης και ορθής διατροφής με την υγεία.  Γνωρίζει τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες ειδικών πληθυσμών (π.χ παιδιά, ηλικιωμένοι, ασκούμενοι)  Μπορεί να ενημερώσει στα πλαίσια του μαθήματος της φυσικής αγωγής την αξία της διατροφής στην προαγωγή της υγείας
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Εισαγωγή στην επιστήμη της διατροφής. Παράγοντες που επηρεάζουν τη διατροφή του ανθρώπου. Εθνολογία και διατροφή  Μακροθρεπτικά συστατικά και υγεία  Μικροθρεπτικά συστατικά και υγεία  Διατροφική αξιολόγηση. Προγράμματα διατροφικής αγωγής  Διατροφικές απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες στη σχολική ηλικία  Διατροφικές απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες στην ενήλικη ζωή και στην Τρίτη ηλικία  Διατροφικές απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες των ασκούμενων  Παχυσαρκία και διατροφή  Διατροφή και υπερλιπιδαιμίες  Ειδικά θέματα διατροφής (φυτοφαγία, μεσογειακή διατροφή, τροφικές αλλεργίες)  Διατροφή για άτομα με αναπηρίες  Συμπληρώματα διατροφής  Διατροφικές διαταραχέ
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις501,9
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων251,0
Εκπόνηση μελέτης (project)251,0
Σύνολο1003,8
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Διαμορφωτική αξιολόγηση (δύο ενδιάμεσες αξιολογήσεις) (20%)  Γραπτή τελική εξέταση (60%) που περιλαμβάνει: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και ερωτήσεις σύντομης απάντησης  Συγκριτική αξιολόγηση στοιχείων θεωρίας  Παρουσίαση ατομικής εργασίας (20%)
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1 Διατροφή, υγεία, ευρωστία, αθλητική απόδοση (ΚΩΔ.ΒΙΒΛ. 13256441) Williams M. BROKEN HILL PUBLISHERS LTD 1η έκδ./2003 ΑΘΗΝΑ 1 Διατροφική αξιολόγηση- Διαιτολογικό και ιατρικό ισορικό, σωματομετρικοί, κλινική και βιοχημικοί δείκτες (ΚΩΔ. ΒΙΒΛ. 13256940) Μανιός Γιάννης BROKEN HILL PUBLISHERS LTD 1η έκδ./2006 ΑΘΗΝΑ 2 Κλινική Διατρφή (ΚΩΔ. ΒΙΒΛ. 2911) Νικόλαος Κατσιλάμπρος ΒΗΤΑ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΠΕ Έκδοση: 2/2010 ΑΘΗΝΑ 3 Κλινική Διαιτολογία και Διατροφή με Στοιχεία Παθολογίας (ΚΩΔ. ΒΙΒΛ. 13256338) Ζαμπέλας Α. BROKEN HILL PUBLISHERS LTD 1η/2007 ΑΘΗΝΑ
Τελευταία Επικαιροποίηση
18-10-2015