Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:
- διακρίνουν τις φυσικές διεργασίες από την ανθρωπογενή παρέμβαση στο περιβάλλον
- κατανοούν την αλληλεπίδραση των "σφαιρών" (Γεώσφαιρα, Υδρόσφαιρα, Κρυόσφαιρα, Ατμόσφαιρα, Βιόσφαιρα-Ανθρωπόσφαιρα, διάστημα)
- διακρίνουν μεταξύ φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών
- συγκεντρώνουν και να παρουσιάζουν εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με το περιβάλλον
Περιεχόμενο Μαθήματος
Σκοπός του μαθήματος είναι η μελέτη (καταγραφή, παρακολούθηση, περιγραφή, ανάλυση, ερμηνεία, κατανόηση, πρόβλεψη)των αποτελεσμάτων της αλληλεπίδρασης φυσικών διεργασιών και ανθρωπογενούς δράσης στο περιβάλλον.
Η προσέγγιση που ακολουθείται για τη μελέτη του περιβάλλοντος είναι αυτή της υποδιαίρεσής του σε "σφαίρες" (Γεώσφαιρα, Υδρόσφαιρα, Κρυόσφαιρα, Ατμόσφαιρα, Βιόσφαιρα-Ανθρωπόσφαιρα) και της διερεύνησης των μεταξύ τους αλληλεπιδράσεων. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τον ευρύτερο διαστημικό χώρο ως "περιβάλλον", καθώς και για τις ανθρώπινες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε αυτόν.
Από την ως άνω οπτική εξετάζονται επίσης ζητήματα φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, καθώς και φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
Σε αυτό το πλαίσιο, το μάθημα βασίζεται στην ενεργή και συνεργατική συμμετοχή των φοιτητών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διδακτική προσέγγιση του αντικειμένου του μαθήματος, με μικροδιδασκαλίες, συγκέντρωση και παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού σχετικού με το περιβάλλον, καθώς και ομαδικές εργασίες που άπτονται του αντικειμένου των Φυσικών Επιστημών/Γεωεπιστημών και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.