Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Μαθησιακά αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα γνωρίζουν για:
την ανάλυση του ξύλου στα συστατικά του, την χημική του σύνθεση, καθώς και την προέλευση,απομόνωση, χημική δομή, βιοσύνθεση,χημικές αντιδράσεις και την σπουδαιότητα της κυτταρίνης, ημικυτταρινών, λιγνίνης και των εκχυλισμάτων του ξύλου.
Οι φοιτητές θα έχουν επίσης γνώση των χημικών ιδιοτήτων του ξύλου (είσοδος αντιδραστηρίων, προσρόφηση-εκρόφηση, ρίκνωση-διόγκωση, διάλυση σε ιοντικά υγρά, αποικοδόμηση ξύλου με χημικές ουσίες,θερμική αποικοδόμηση, βιολογική αποικοδόμηση, αλλοιώσεις από κλιματικούς παράγοντες), της τροποποίηση του ξύλου (θερμική, χημική, με εμποτισμό, με νανοσκευάσματα), τις διαδικασίες παραγωγής ξυλοπολτού και χαρτιού(μέθοδοι πολτοποίησης, χειρισμοί, λεύκανση, είδη χαρτιού), τα πολυμερή παράγωγα κυτταρίνης (αναγεννημένη, αιθέρες, εστέρες,μικροκρυσταλλική, νανοκυτταρίνη), τα Χημικά προϊόντα (λιγνίνης, εκχυλισμάτων) και τις μεθόδους παραγωγής ενέργειας (καύση, πυρόλυση, αεριοποίηση).
Περιεχόμενο Μαθήματος
Χημική σύσταση και χημική ανάλυση των συστατικών του ξύλου. Χαρακτηριστικά, ιδιότητες και χημικές αντιδράσεις των συστατικών του ξύλου (κυτταρίνη, ημικυτταρίνες, λιγνίνη και εκχυλίσματα). Χημικές ιδιότητες και συμπεριφορά του ξύλου, παραγωγή χημικών προϊόντων ξύλου και εκχυλισμάτων,μέθοδοι παραγωγής ενέργειας από το ξύλο.
Λέξεις Κλειδιά
Χημική ανάλυση ξύλου, Λιγνίνη, Κυτταρίνη, Ημικυτταρίνες, Εκχυλίσματα, Χημική αξιοποίηση ξύλου, Βιοενέργεια
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Ι. Φιλίππου,1986.Χημεία και χημική τεχνολογία του ξύλου.Σελ.357.Εκδόσεις Γιαχούδη-Γιαπούλη.Θεσσαλονίκη.
Α.Γρηγορίου,2001.Χημεία και χημική τεχνολογία του ξύλου.Σελ.286.Πανεπιστημιακές παραδόσεις,Υπηρεσία Δημοσιευμάτων,Αριστοτέλeιο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.