Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές αναμένεται ότι στα πλαίσια του μαθήματος:
Θα εξοικειωθούν στην ταυτοποίηση φυτικών δειγμάτων Σπερματοφύτων με τη χρήση κλειδών αναγνώρισης.
Θα αποκτήσουν γνώση των διαγνωστικών χαρακτηριστικών των ειδών των Σπερματοφύτων (τόσο ποώδη όσο και ξυλώδη), που εμφανίζονται σε δασικά οικοσυστήματα. Θα αναγνωρίζουν in situ είδη σημαντικών δασικών οικοσυστημάτων.
Θα κατανοήσουν τις βασικές αρχές της φυτοκοινωνιολογίας και τη μεθοδολογία ανάλυσης και σύνθεσης της βλάστησης σε επίπεδο φυτοκοινωνικών ενώσεων/φυτοκοινοτήτων.
Θα γνωρίζουν και θα αναγνωρίζουν στο πεδίο τις ζώνες δασικής βλάστησης και τις υποδιαιρέσεις τους.
Θα κατανοήσουν εφαρμογές της Δασικής Φυτοκοινωνιολογίας στην πράξη.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Γνωρίσματα, περιγραφή και ταξινόμηση taxa των σπερματοφύτων.
Μορφολογικά γνωρίσματα, γενική περιγραφή, βιολογικές απαιτήσεις, γεωγραφική εξάπλωση δασικών δένδρων και θάμνων της χώρας μας και σπουδαίων, από δασοπονική άποψη ξενικών δασικών δένδρων.
Γενικές φυτοκοινωνιολογικές αρχές, μέθοδοι ανάλυσης των φυτοσυστάδων, καθορισμός των φυτοκοινωνιολογικών μονάδων και τύπων, ταξινόμηση της δασικής βλάστησης στην Ελλάδα, συνχωρολογία, εφαρμογές της φυτοκοινωνιολογίας στην πράξη.
Λέξεις Κλειδιά
Συστηματική των φυτών, Ταξινομική των φυτών, Σπερματόφυτα, κλείδα αναγνώρισης, ορολογία, δένδρα, θάμνοι, ξυλώδη είδη, χαρακτηριστικά γνωρίσματα, βιολογικές απαιτήσεις, γεωγραφική εξάπλωση, Δασική φυτοκοινωνιολογία, μονάδα βλάστησης, Δασική βλάστηση της Ελλάδας, Γεωβοτανική, Μέθοδος Braun-Blanquet