Οικουμενικό Πατριαρχείο και Ελλαδικός χώρος.

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΟικουμενικό Πατριαρχείο και Ελλαδικός χώρος. / Ecumenical Patriarchate and Greek lands.
ΚωδικόςΧΕ1
ΣχολήΘεολογική
ΤμήμαΚοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΙωάννης Μπάκας
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600012948

Πρόγραμμα Σπουδών: Ελλάδα: Εκκλησιαστική Ιστορία και Πολιτισμός.

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 20
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΕπιλογήςΧειμερινή-7,5

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΟικουμενικό Πατριαρχείο και Ελλαδικός χώρος.
Ακαδημαϊκό Έτος2018 – 2019
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600131138
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
 • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, ο φοιτητής θα μπορέσει να κατανοήσει την εξέλιξη, πορεία και διαμόρφωση των εκκλησιαστικών σχέσεων και δεσμών (ιστορικών, εκκλησιαστικών, γεωγραφικών, πολιτισμικών) μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ευρύτερου ελλαδικού χώρου. Ταυτόχρονα, θα μπορεί να προβαίνει σε περιγραφή και ανάλυση στιγμών της ιστορίας τόσο του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσο και της Ελλάδας και μέσα από την επεξεργασία και τη σύνθεση στοιχείων από ποικίλες πηγές (ελληνόγλωσσες και ξενόγλωσσες, συμβατικές και ηλεκτρονικές) να οδηγείται σε συμπεράσματα και διαπιστώσεις.
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Αυτόνομη εργασία
 • Ομαδική εργασία
 • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
 • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
 • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα ασχολείται με την έρευνα και μελέτη βασικών σημείων της ιστορίας των σχέσεων που αναπτύχθηκαν διαχρονικά μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ελλαδικού χώρου. Επίσης, μελετά την εκκλησιαστική γεωγραφία αλλά και την τοπική εκκλησιαστική ιστορία του ευρύτερου ελλαδικού χώρου και των ιστορικών εξελίξεων σε αυτόν σε σχέση πάντα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την υπερχιλιόχρονη ιστορία του. Το μάθημα επιχειρεί να συμβάλλει στην εξέταση της ιστορικής και εκκλησιαστικής φυσιογνωμίας του χώρου. Το μάθημα διαπραγματεύεται τις ακόλουθες θεματικές ενότητες: 1. Εισαγωγή στη διοικητική οργάνωση της Εκκλησίας στον ελλαδικό χώρο πριν τον 8ο αι. 2. Ένταξη του ελλαδικού χώρου στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. 3. Πατριαρχικές δικαιοδοσίες (Πατριαρχικά σταυροπήγια, εξαρχίες) στον ελλαδικό χώρο κατά την βυζαντινή περίοδο. 4. Οικουμενικό Πατριαρχείο και ενότητα του ελλαδικού χώρου. 5. Οικουμενικό Πατριαρχείο και Νέος Ελληνισμός 6. Οικουμενικό Πατριαρχείο και ελλαδικός χώρος κατά την Οθωμανική περίοδο. 7. Οικουμενικό Πατριαρχείο και ιδεολογικά ρεύματα κατά την Οθωμανική περίοδο. 8. Το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τα πριν, το σχίσμα, ο συνοδικός τόμος του 1850. 9. Πατριαρχική και συνοδική Πράξη του 1928. Τα Πατριαρχικά δίκαια στην Ελλάδα. 10. Οικουμενικό Πατριαρχείο και Εκκλησία της Ελλάδος σήμερα. 11, 12, 13. Η αξιολόγηση των φοιτητών στηρίζεται σε σχετική με τις παραπάνω ενότητες ατομική εργασία που θα εκπονήσουν και θα παρουσιάσουν στα 3 τελευταία τρίωρα του μαθήματος.
Λέξεις Κλειδιά
Οικουμενικό Πατριαρχείο, Κωνσταντινούπολη, Ελλάδα, Βαλκάνια
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Σημειώσεις
 • Διαφάνειες
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται με τη χρήση του PowerPoint. Το μάθημα υποστηρίζεται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα elearning.auth.gr
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις27
Σεμινάρια8
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων65
Εκπαιδευτικές επισκέψεις και παρακολούθηση συνεδρίων / σεμιναρίων / εκδηλώσεων20
Συγγραφή εργασίας / εργασιών80
Σύνολο200
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Εργασία και παρουσίασή της στο μάθημα. Προσμετράται θετικά η συμμετοχή των φοιτητών στο μάθημα.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
 • Δημόσια Παρουσίαση (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Δεν παρέχεται κάποιο εγχειρίδιο.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Προτείνεται κάθε φορά, στους μεταπτυχιακούς φοιτητές, βιβλιογραφία σχετική με το γενικό αντικείμενο του μαθήματος και με το θέμα της εργασίας που έχουν αναλάβει. Γενική Βιβλιογραφία: 1.Βλάσιος Φειδάς, Εκκλησιαστική Ιστορία, τ. 1 και 2, Αθήνα 2002 και 3, Αθήναι 2014. 2.Μάξιμος μητρ. Σάρδεων, Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία, εκδ. Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, Θεσσαλονίκη 1972. 3. Γεννάδιος μητροπολίτης Ηλιουπόλεως και Θείρων, Ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τ. 1, εκδ. Κυριακίδης, Θεσσαλονίκη 2001. 4.Βασίλειος Σταυρίδης, Ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου (1453-σήμερον), τ. 1 και 2, εκδ. Κυριακίδης, Θεσσαλονίκη 1999 και 2004. 5.G. Dagron, Η γέννηση μιας πρωτεύουσας: Η Κωνσταντινούπολη και οι θεσμοί της από το 330 ως το 451, εκδ. Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2000. 6.G. Ostrogorsky, Ιστορία του βυζαντινού κράτους, εκδ. Σ. Δ. Βασιλόπουλος Σ. Δ., τ. 1-3, Αθήνα 2001. 7.C. Mango C., Βυζάντιο: Η αυτοκρατορία της νέας Ρώμης, εκδ. Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 1988. 8. Σοφία Πατούρα-Σπανού, Χριστιανισμός και Παγκοσμιότητα στο πρώιμο Βυζάντιο. Από τη θεωρία στην Πράξη, εκδ. Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Αθήνα 2008. 9.Ανδρέας Νανάκης, Οικουμενικού Πατριαρχείου Νεώτερα Ιστορικά, τ. 1 και 2, εκδόσεις University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2000 και 2004. 10. Βασίλειος Κουκουσάς-Διονύσιος Βαλαής, Θέματα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, τ. 2, εκδ. Μπαρμπουνάκης, Θεσσαλονίκη 2011. 11.Διονύσιος Βαλαής,Εκκλησιαστική Ιστορία: Ζητήματα της Β΄ χιλιετίας, Θεσσαλονίκη 2014. 12. Δημήτριος Σταματόπουλος, Μεταρρύθμιση και Εκκοσμίκευση: προς μια ανασύνθεση της Ιστορίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον 19ο αιώνα, εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2003. 11.Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, Ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκδ. Αποστολικής Διακονίας, Αθήνα.
Τελευταία Επικαιροποίηση
30-11-2019