ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ / Clinical Training in Companion Animals
Κωδικός7.9
ΣχολήΕπιστημών Υγείας
ΤμήμαΚτηνιατρικής
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΙωάννης Σάββας
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID200000785

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Κτηνιατρικής (2020-2021)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό742

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Ακαδημαϊκό Έτος2018 – 2019
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία87
Class ID
600131190
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
 • Ανάπτυξης Δεξιοτήτων
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Γενικές Προαπαιτήσεις
Το μάθημα, που είναι υποχρεωτικό, απευθύνεται σε φοιτητές του 4ου έτους σπουδών και περιλαμβάνει την καθημερινή συμμετοχή των φοιτητών στην υπηρεσία των Εξωτερικών Ιατρείων (ΕΙ) της Κλινικής των Ζώων Συντροφιάς, της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, από τις 9.00 μέχρι τις 13.00, Δευτέρα-Παρασκευή). Όλοι φοιτητές του 4ου έτους συμμετέχουν υποχρεωτικά και στις εφημερίες των Κλινικών (Δευτέρα-Κυριακή, μέχρι τις 21.00).
Μαθησιακά Αποτελέσματα
1. Ενδελεχής καταγραφή του ιστορικού και ορθή συμπλήρωση τοι ιατρικού αρχείου των ζώων 2. Καλλιέργεια της ικανότητας επιστημονικής επικοινωνίας με συμφοιτητές και μέλη ΔΕΠ (ομαδική προσέγγιση του κλινικού περιστατικού) και της ικανότητας αναζήτησης και της κατανόησης της επιστημονικής βιβλλιογραφίας 3. Ενδελεχής κλινική εξέταση, αξιολόγηση των κλινικών ευρημάτων και πραγματοποίηση των απαραίτητων δειγματοληψιών (π.χ. αιμοληψία, συλλογή ούρων, λήψη υλικού λεμφογαγγλίων, δειγματοληψία από μια δερματική αλλοίωση) 4. Ορθή αξιολόγηση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών εξετάσεων. 5. Επιλογή της καταλληλότερης θεραπευτικής διαχείρησης, με βάση τις αρχές της αποδεικτικά τεκμηριωμένης ιατρικής (evidence-based medicine) 6. Εξοικίωση με τις βασικές αρχές ασφαλούς και αποτελεσματικής λειτουργίας των νοσηλευτικών μονάδων ζώων συντροφιάς
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
 • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
 • Λήψη αποφάσεων
 • Αυτόνομη εργασία
 • Ομαδική εργασία
 • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου
 • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Η εκπαίδευση των φοιτητών στην Κλινική των Ζώων Συντροφιάς (ΚΖΣ), κατά το 7ο, 8ο, 9ο και 10ο εξάμηνο σπουδών, περιλαμβάνει την εκ περιτροπής και κατά ομάδες άσκηση στην Παθολογία, τη Χειρουργική και τη Μαιευτική, την Εντατική Νοσηλεία, την Αναισθησιολογία, την Οφθαλμολογία, την Οδοντιατρική, την Απεικονιστική Διάγνωση, τα Ιπποειδή, τα εξωτικά ζώα και το Διαγνωστικό Εργαστήριο. Οι φοιτητές, με τη βοήθεια των μετεκπαιδευόμενων-μεταπτυχιακών κτηνιάτρων και των μελών ΔΕΠ της ΚΖΣ, εξοικειώνονται με τα ζώα Συντροφιάς, ιδιαίτερα στον χειρισμό και την κλινική εξέτασή τους, συλλέγουν διαγνωστικά υλικά και ερμηνεύουν τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιούνται στα Ζώα Συντροφιάς, τόσο κατά τη λειτουργία των τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων της ΚΖΣ, όσο και κατά την προσκόμιση έκτακτων ή επειγόντων περιστατικών. Επιπλέον, συμμετέχουν στη διαμόρφωση των εμβολιακών προγραμμάτων και πραγματοποιούν εμβολιασμούς στα ζώα που προσκομίζονται για το σκοπό αυτό. Τέλος, οι φοιτητές του 9ου και 10ου εξαμήνου συμμετέχουν σε 24ωρη βάση στις εφημερίες των μονάδων της ΚΖΣ, ενώ οι φοιτητές του 7ου και 8ου εξαμήνου συμμετέχουν σε 12ωρη βάση στις εφημερίες.
Λέξεις Κλειδιά
σκύλος, γάτα, εξωτικά ζώα, χειρισμός, κλινική εξέταση, δειγματοληψία, χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών, διάγνωση
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Πολυμεσικό υλικό
 • Διαδραστικές ασκήσεις
 • Βιβλίο
 • άμεση επαφή με τα ζώα
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων
Κλινική Άσκηση
Σύνολο
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Πρακτικές εξετάσεις, μετά από την περάτωση της κλινικής άσκησης στα 4 εξάμηνα (7ο-10ο), ως τελική προφορική/πρακτική εξέταση που αφορά στο χειρισμό και την κλινική διαγνωστική εξέταση των ζώων συντροφιάς, την ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων και απεικονιστικών ευρημάτων, καθώς και στην θεραπευτική προσέγγιση τους. Επιπλέον ανάλυση τυχαίων κλινικών περιστατικών σε προφορική μορφή εξέτασης. Στην πρακρική εξέταση, λαμβάνεται υπόψην το κλινικο βιβλιάριο των φοιτητών (καταγραφή περιστατικών και διαγνωστικών χειρισμών στα οποία συμμετείχε/πραγματοποίησε ο φοιτητής/τρια).
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Κλινική Εξέταση Ασθενούς (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Εγχειρίδιο BSAVA Ιατρική της Γάτας (μεταφραστική επιμέλεια Τ. Ράλλης) Eγχειρίδιο BSAVA Ιατρική του Σκύλου (μεταφραστική επιμέλεια Τ. Ράλλης)
Τελευταία Επικαιροποίηση
25-11-2020