ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Ι. ΑΡΧΑΪΚΗ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Ι. ΑΡΧΑΪΚΗ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ / ARCHAIC AND CLASSICAL PERIOD
ΚωδικόςΙΑΕ601
ΣχολήΦιλοσοφική
ΤμήμαΙστορίας και Αρχαιολογίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID280004455

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Ι. ΑΡΧΑΪΚΗ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
Ακαδημαϊκό Έτος2018 – 2019
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600131363

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΦιλοσοφική (Νέα)
ΌροφοςΌροφος 1
ΑίθουσαΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 112 (132)
ΗμερολόγιοΤρίτη 08:30 έως 11:00
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Γενικές Προαπαιτήσεις
Να έχει παρακολουθήσει ο φοιτητής το εισαγωγικό μάθημα στην αρχαία ελληνική ιστορία (ΙΑΕ 101).
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Εκμάθηση των βασικών δομών της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Να εξασκηθούν στην κριτική αποτίμηση των γεγονότων. Να εξασκηθούν στην ανάλυση και την ερμηνεία των γεγονότων, όπως αυτά αναλύονται στις πηγές Να εθιστούν στο ιστορικό σκέπτεσθαι, βασισμένοι στις γνώσεις τους.
Γενικές Ικανότητες
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Εβδομάδα #1 Οι βασικές πηγές της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας αναφορικά με τις υπό πραγμάτευση περιόδους. Τα αρχαιολογικά δεδομένα, οι γραμματειακές και επιγραφικές μαρτυρίες. Οι κυριότεροι ιστορικοί της περιόδου. Εβδομάδα #2 Η εξέλιξη προς την πόλιν. Η φυσιογνωμία της Ελλάδας κατά τον 9ο και 8ο αιώνα. Ο ρόλος της θρησκείας και η εμφάνιση των ιερών. Ο κόσμος του Ησιόδου και τα έπη του Ομήρου. Η εφεύρεση της αλφαβητικής γραφής. Σχηματισμός κοινοτήτων, πληθυσμιακή αύξηση. Η σύσταση της πόλεως-κράτους. Εβδομάδα #3 Ο Ελληνικός αποικισμός (8ος-6ος αι.). Αίτια. Η εξάπλωση του Ελληνισμού στον μεσογειακό χώρο: Τα στάδια του αποικισμού και τα χαρακτηριστικά του. Πολιτική και κοινωνική οργάνωση των Ελλήνων κατά την εποχή του αποικισμού. Οι συνέπειες του αποικισμού στις κοινωνίες της περιόδου. Εβδομάδα #4 Η κρίση της αριστοκρατίας. Μεταρρύθμιση κοινοτήτων: Η αγροτική κρίση, η οπλιτική «επανάσταση», ο νόμος, το πολίτευμα και η αυθαίρετη διακυβέρνηση. Η εφεύρεση του νομίσματος. Εβδομάδα #5 Το φαινόμενο της τυραννίδος (Κόρινθος, Σικυώνα, Άργος, Σάμος). Εβδομάδα#6 Ο ελληνικός κόσμος γύρω στο 600 π.Χ. Η εμφάνιση των νομοθετών. Λυκούργος και Σπάρτη. Σόλων και Αθήνα. Εβδομάδα #7 Η τυραννίδα των Πεισιστρατιδών. Οι μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη και οι απαρχές της δημοκρατίας. Οι μεταρρυθμίσεις του Εφιάλτη. Η διαμόρφωση της πόλεως-κράτους. Εβδομάδα #8 Αντιπαράθεση Ελλήνων και Περσών: Ιωνική Επανάσταση. Η Ελλάδα και η Περσική αυτοκρατορία ως τη μάχη του Μαραθώνα. Ο Θεμιστοκλής και το ναυτικό του πρόγραμμα. Η εκστρατεία του Ξέρξη και οι συγκρούσεις των ετών 480-479. Εβδομάδα #9 Η περίοδος της Πεντηκονταετίας (478-431 π.Χ.): Η ίδρυση της Δηλιακής / Πρώτης Αθηναϊκής Συμμαχίας. Η Αθήνα την εποχή του Περικλή και η ανάπτυξη της ηγεμονίας της. Η φύση και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του αθηναϊκού ιμπεριαλισμού. Εβδομάδα #10 Ο Πελοποννησιακός πόλεμος. Εβδομάδα #11 Η περίοδος της σπαρτιατικής ηγεμονίας. Οι εξελίξεις τον 4ο αιώνα: η ανάκαμψη της Αθήνας (από την Ειρήνη του Βασιλέως -386 π.Χ.- έως την ίδρυση της Δεύτερης Αθηναϊκής Συμμαχίας). Η Θήβα και η Βοιωτία. Εβδομάδα #12 Η άνοδος της Μακεδονίας ως την εποχή του Φιλίππου Β’. Ισοκράτης και Πανελλήνια Ιδέα. Η πολεμική του Δημοσθένη. Η μάχη στη Χαιρώνεια (338 π.Χ.) και η Συμμαχία της Κορίνθου (337 π.Χ.). Εβδομάδα #13 Επανάληψη και προετοιμασία για τις εξετάσεις
Λέξεις Κλειδιά
Ελλάδα, πόλις-κράτος, Αθήνα, Σπάρτη, Μακεδονία
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Διαφάνειες
  • Πολυμεσικό υλικό
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
e-mail
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις391,3
Σύνολο391,3
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Γραπτή εξέταση. Αξιολογείται η ικανότητα των φοιτητών να σκεφτούν κριτικά σε θέματα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας απέναντι στα όσα διδάχθηκαν.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Προφορική Εξέταση (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. H. Bengtson, Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας, (μετάφραση Α. Γαβρίλης), Μέλισσα, Αθήνα 1979 2. U. Wilcken, Αρχαία Ελληνική Ιστορία (μετάφραση Ι. Τουλουμάκος), Παπαζήσης, Αθήνα 1976.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
- A. Andrewes, Αρχαία Ελληνική Κοινωνία (μετάφραση Α. Παναγόπουλος), Καρδαμίτσα, Αθήνα 1983. - G. W. Botsford-C. A. Robinson, Αρχαία Ελληνική Ιστορία (μετάφραση Σ. Τσιτσώνης), Μ.Ι.Ε.Τ., Αθήνα 1977. -R. Osborne, Η γένεση της Ελλάδας, 1200-479 π.Χ. (μετάφραση Τ. Σιέτη), Οδυσσέας, Αθήνα 1999. - Ι. Πίκουλας, Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία και Αρχαιολογνωσία, Αθήνα 2006. - W. Schuller, Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας από την Κρητομυκηναϊκή εποχή ως το τέλος των κλασικών χρόνων (μετάφραση Αφροδίτη Καμάρα, Χριστίνα Κοκκινιά, εποπτεία Κώστας Μπουραζέλης), Μ.Ι.Ε.Τ., Αθήνα 1999. -J. M. Hall, Αρχαία ελληνική ιστορία: η αρχαϊκή περίοδος 1200-479 π.Χ. (μτφ. -επιμ. Ι. Κ. Ξυδόπουλος), Θεσσαλονίκη 2013.
Τελευταία Επικαιροποίηση
18-09-2013