ΑΡΧΑΪΚΗ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΑΡΧΑΪΚΗ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ / ARCHAIC AND CLASSICAL PERIOD
ΚωδικόςΙΑΕ601
ΣχολήΦιλοσοφική
ΤμήμαΙστορίας και Αρχαιολογίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό, 2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID280007446

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΑΡΧΑΪΚΗ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
Ακαδημαϊκό Έτος2018 – 2019
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600131397
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Προαπαιτούμενα Μαθήματα
  • ΙΑΕ101 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Γενικές Προαπαιτήσεις
Συνιστάται να μην επιλέγεται, αν δεν έχει κατοχυρωθεί το ΙΑΕ 101
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Σκοπός του μαθήματος είναι να εξοικειώσει τους φοιτητές με τα χαρακτηριστικά φαινόμενα, τα οποία συνιστούν τον μετασχηματισμό του Αρχαϊκού Κόσμου και τη μετάβαση στην Κλασσική περίοδο, να τους οδηγήσει στην κατανόηση της δημιουργίας της πόλεως και της πολιτικής σκέψης, στην κατανόηση της εξέλιξης των θεσμών, της διαμόρφωσης συνείδησης και ταυτότητος του πολίτου . Οι φοιτητές κατανοούν το ιστορικό προφίλ των δύο Περιόδων και μπορούν να επεξεργασθούν κριτικά ιστορικές πηγές.
Γενικές Ικανότητες
  • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Εβδομάδα #1 Οι βασικές πηγές της Αρχαίας Ελληνικής ιστορίας αναφορικά με τις υπό πραγμάτευση περιόδους. Τα αρχαιολογικά δεδομένα, οι γραμματειακές και επιγραφικές μαρτυρίες. Οι κυριότεροι ιστορικοί της περιόδου. Εβδομάδα #2 Η εξέλιξη προς την πόλιν. Η φυσιογνωμία του Ελληνικού κόσμου κατά τον 9ο και 8ο αιώνα. Ο ρόλος της θρησκείας και η εμφάνιση των ιερών. Ο κόσμος του Ησιόδου και τα έπη του Ομήρου. Η επινόηση της αλφαβητικής γραφής. Σχηματισμός κοινοτήτων, πληθυσμιακή αύξηση. Η σύσταση της πόλεως-κράτους. Εβδομάδα #3 Ο Ελληνικός αποικισμός (8ος-6ος αι.). Αίτια. Η εξάπλωση του Ελληνισμού στον Μεσογειακό χώρο: Τα στάδια του αποικισμού και τα χαρακτηριστικά του. Πολιτική και κοινωνική οργάνωση των Ελλήνων κατά την εποχή του αποικισμού. Οι συνέπειες του αποικισμού στις κοινωνίες της περιόδου. Εβδομάδα #4 Η κρίση της αυθαίρετης αριστοκρατικής διακυβέρνησης. Αλλαγές στο εσωτερικό των κοινοτήτων: Η αγροτική κρίση, η οπλιτική «επανάσταση», ο νόμος, δημιουργία αντικειμενικού πλαισίου θεσμών, πολιτευμάτων- Η εφεύρεση του νομίσματος. Εβδομάδα #5 Το φαινόμενο της τυραννίδος (Κόρινθος, Σικυώνα, Άργος, Σάμος) Εβδομάδα#6 Ο Ελληνικός κόσμος κατά τον 6ον αι. Η εμφάνιση των νομοθετών. Λυκούργος και Σπάρτη. Σόλων και Αθήνα. Εβδομάδα #7 Η τυραννίδα των Πεισιστρατιδών. Οι μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη και οι απαρχές της δημοκρατίας. Οι μεταρρυθμίσεις του Εφιάλτη. Περαιτέρω εξέλιξη της πόλεως-κράτους. Εβδομάδα #8 Αντιπαράθεση Ελλήνων και Περσών: Ιωνική Επανάσταση. Η Ελλάδα και η Περσική αυτοκρατορία ως τη μάχη του Μαραθώνα. Ο θεμιστοκλής και το ναυτικό του πρόγραμμα. Η εκστρατεία του Ξέρξη και οι συγκρούσεις των ετών 480-479. Εβδομάδα #9 Η περίοδος της Πεντηκονταετίας (478-431 π.Χ.): Η ίδρυση της Δηλιακής/Α’ Αθηναϊκής Συμμαχίας. Η Αθήνα την εποχή του Περικλή και η ανάπτυξη της ηγεμονίας της. Η φύση και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του αθηναϊκού ιμπεριαλισμού. Εβδομάδα #10 Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος. Εβδομάδα #11 Η περίοδος της Σπαρτιατικής Ηγεμονίας. Οι εξελίξεις κατά τον 4ον αιώνα: η ανάκαμψη της Αθήνας (από την Ειρήνη του Βασιλέως,386 π.Χ., έως την ίδρυση της Δεύτερης Αθηναϊκής Συμμαχίας). Η Θήβα και η Βοιωτία. Εβδομάδα #12 Η άνοδος της Μακεδονίας ως την εποχή του Φιλίππου Β’. Ισοκράτης και Πανελλήνια Ιδέα. Η μάχη της Χαιρώνειας (338) και η Κορινθιακή Συμμαχία (337). Εβδομάδα #13 Επανάληψη και προετοιμασία για τις εξετάσεις
Λέξεις Κλειδιά
Αρχαϊκή εποχή, Κλασική εποχή, θεσμοί, πόλη-κράτος
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Διαφάνειες
  • Πολυμεσικό υλικό
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
Περιγραφή
Η διδασκαλία του μαθήματος γίνεται με διαλέξεις και με τη χρήση εποπτικού υλικού -ιστορικός σχολιασμός αντιπροσωπευτικών πηγών, χάρτες, χρήση Power-point.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις
Σύνολο
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Γραπτή Εξέταση: 100%. Στις γραπτές εξετάσεις θα διερευνηθεί όχι τόσο η έκταση των γνώσεων όσο η κατανόηση των βασικών ιστορικών φαινομένων που ορίζουν τις δύο περιόδους και των κύριων θεμάτων της έρευνας. Ο έλεγχος της κατανόησης γίνεται κυρίως με την ανάπτυξη κριτικών απόψεων σε δοκιμιακή μορφή όπως και με τον σχολιασμό χαρακτηριστικών ιστορικών πηγών. Για το λόγο αυτό η παρακολούθηση του μαθήματος κρίνεται απαραίτητη.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
3. H.Bengtson,Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας, (μετάφραση Α.Γαβρίλης), Αθήνα 1979. 4. U.Wilcken, Αρχαία Ελληνική Ιστορία (μετάφραση Ι.Τουλουμάκος), Αθήνα 1979.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
I.Weiler,Griechische Geschichte. Einführung, Quellenkunde, Bibliographie, Darmstadt 1988. Γ.Α.Πίκουλας,Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία και Αρχαιογνωσία, Αθήνα 2006. Propyläen-Weltgeschichte, III : Griechenland. Die hellenistische Welt,συνεργ. Fritz Schachermeyer, Alfred Heuß, C.Bradford Welles, Olof Gigon. J.Boardmann, J.Griffith, O Murray (επιμ.), The Oxford History of Greece and the Hellenistic World, 1986, 1991 [ελλ.μτφρ. Α. Τσοτσόρου-Μυστάκα, Η Ελλάδα και ο Ελληνιστικός Κόσμος, Αθήνα, εκδ.Νεφέλη 1996]. J.B.Bury-R.Meiggs, A History of Greece, London 19784 [αναθεωρημένη ανατύπωση] ελλ.μτφρ. Α.Τατάκη-Κ.Πετρόπουλος-Α.Παπαδημητρίου-Κ.Μπουραζέλης-Α.Ματθαίου, Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας μέχρι τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εκδ. Α.Καρδαμήτσα, Αθήνα 19922 [2τόμοι]. S.Hornblower,The Greek World, 479-323, 20023 [ελλ.μτφρ. Ε.Πέππα, Ο Ελληνικός Κόσμος (479-323π.Χ.), Αθήνα 2005. F.W.Walbank, The Hellenistic World, London 1981 [rev.1986, 1992], ελλ.μτφρ. [εκδ.1981] Τάσος Δαρβέρης, επιμ. Λ.Μανωλόπουλος, Π.Νίγδελης, Ο Ελληνιστικός Κόσμος, εκδ. Βάνιας, Θεσσαλονίκη 1993. Cl.Mossé – A.Schnapp-Gourbeillon, Επίτομη Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας (μτφρ. Λ.Στεφάνου), Αθήνα 1996. Cl. Mossé, Η Αρχαϊκή Ελλάδα. Από τον Όμηρο ως τον Αισχύλο (μτφρ. Σ.Πασχάλης), Αθήνα 1987. A.Andrews, Αρχαία Ελληνική Κοινωνία (μτφρ. Α.Παναγόπουλος), Αθήνα 1983. P.Carlier, Ο Ελληνικός κόσμος τον 4ο αι. (μτφρ. Μ.Στεφάνου, επιμ. Κ.Ζουμπουλάκης), Αθήνα 2005.
Τελευταία Επικαιροποίηση
22-11-2015