Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές αναμένεται στα πλαίσια του μαθήματος να:
•Κατανοήσουν τη σημασία και τους στόχους της συνεργασίας με τους γονείς
•Εξοικειωθούν με τις δυνατότητες και τη διαδικασία συμβουλευτικής παρέμβασης του παιδαγωγού στην οικογένεια
•Συνδέσουν τη θεωρία με την πράξη μέσω βιωματικών ασκήσεων
•Καλλιεργήσουν δεξιότητες επικοινωνίας
•Ευαισθητοποιηθούν στην κατανόηση και αντιμετώπιση δυσκολιών που μπορεί να προκύψουν στη συνεργασία με τους γονείς
Περιεχόμενο Μαθήματος
Στο μάθημα αυτό εξετάζονται οι στόχοι και οι μέθοδοι συνεργασίας και συμβουλευτικής παρέμβασης του παιδαγωγού στις οικογένειες παιδιών με ειδικές ανάγκες, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε βιωματικό επίπεδο. Αναλύονται έννοιες όπως η «συμβουλευτική» στα πλαίσια του σχολείου, η «γονεϊκή σχέση» και η ιδιαιτερότητα της όταν το παιδί παρουσιάζει προβλήματα, το «οικογενειοκεντρικό» μοντέλο παρέμβασης, η σχέση «συντροφικότητας» παιδαγωγών-γονιών. Παράλληλα, με την βιωματική κυρίως μέθοδο, επιδιώκεται η ευαισθητοποίηση των φοιτητών σε θέματα επικοινωνίας και συνεργασίας με τους γονείς και εξετάζονται τρόποι χειρισμού των δυσκολιών που μπορεί να προκύψουν.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Cicconne A., Korff-Sausse S., Missonnier S., Scelles R. (eds) (2007). Cliniques du sujet handicapé. Ramonville St.Ange : Erès
Dale, N. (1996). Working with families of children with special needs: Partnership and practice. London: Routledge
Ringler, M. (ed.) (2004). Comprendre l’enfant handicape et sa famille. Paris: Dunod.
Stoneman, Z. &Manders,J.E. (1998). Partnerships with families. In W. Umansky & S. Hooper (Eds.), Young children with special needs pp. 72-93. Eaglewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall.
Κοντοπούλου Μ. (2004). Σχέσεις επαγγελματιών με γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες. Στο Μ. Ζαφειροπούλου, Γ., Κλεφτάρας (Επιστ. Επιμ.) Εφαρμοσμένη κλινική ψυχολογία του παιδιού, σελ. 167-186. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
Μαλικιώση-Λοϊζου Μ. (2001) Η συμβουλευτική Ψυχολογία στην Εκπαίδευση: από τη θεωρία στην πράξη. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα
Σαλτζμπεργκερ-Ουίτενμπεργκ Ι., Χένρι Τ., Οσμπορν Ε. (1996). Η συναισθηματική εμπειρία της μάθησης και της διδασκαλίας. Αθήνα: Καστανιώτης.
Τζουριάδου Μ. (Επιμ.) (2001) Πρώιμη παρέμβαση. Σύγχρονες τάσεις και προοπτικές. Κεφ. Γ. Ο ρόλος της οικογένειας στην πρώιμη παρέμβαση σ. 159-254. Θεσσαλονίκη. Εκδ. Προμηθεύς.