ΥΛΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΥΛΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ / ANTHROPOLOGY OF ECONOMY AND MATERIAL CULTURE
ΚωδικόςΛΑΚ301
ΣχολήΦιλοσοφική
ΤμήμαΙστορίας και Αρχαιολογίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
Γνωστικό ΑντικείμενοΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΛΑ
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID280004624

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΥΛΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ
Ακαδημαϊκό Έτος2018 – 2019
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600131831

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΦιλοσοφική (Νέα)
ΌροφοςΌροφος 1
ΑίθουσαΑΙΘΟΥΣΑ 104 (121)
ΗμερολόγιοΠέμπτη 13:30 έως 16:00
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Προαπαιτούμενα Μαθήματα
  • ΛΑΚ101 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι υλικές, οι τεχνικές και οι συμβολικές πρακτικές που αναφέρονται στην παραγωγή και την κατανάλωση της τροφής είναι κοινωνικοποιημένες και συνιστούν ένα από εκείνα τα σύνθετα συστήματα πολιτισμικής ταξινόμησης που κινητοποιούν συνολικές αναπαραστάσεις και συμβολισμούς για την ταυτότητα και τη διαφορά, με ιδιαίτερη έμφαση στις κατά φύλα κοινωνικές σχέσεις. Οι πολύπλοκες νοηματοδοτήσεις του φαγητού ορίζουν κοινωνικά την απόσταση και την εγγύτητα, το εδώδιμο, το επιτρεπτό και το απαγορευμένο, την πείνα και τον κορεσμό, την αποχή, τη νηστεία και την ευωχία, την προσφορά και την θυσία, την καθημερινότητα και την τελετουργικότητα, την αηδία και την ηδονή, το βέβηλο και το ιερό καθιστούν τη διατροφή άξονα κοινωνικής αναφοράς.
Γενικές Ικανότητες
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
  • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Tο μάθημα, που στηρίζεται στην ανθρωπολογική, ιστορική και κοινωνιολογική βιβλιογραφία και χρησιμοποιεί βασικά εθνογραφικά και λαογραφικά δεδομένα και παραδείγματα ανάλυσης, διαιρείται στα ακόλουθα κεφάλαια: (1) Ο πολιτισμός της μαγειρικής - Μαγειρεύοντας πολιτισμούς – Oι μαγειρικές των πολιτισμών. (2) Από το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον στην κουζίνα και το τραπέζι: τροφές, τεχνικές προμήθειας και προετοιμασίας και μαγειρικές πρακτικές. (3) Διατροφικές συνήθειες και συμπεριφορές - Πολιτική οικονομία της διατροφής. (4) Διατροφή και πολιτισμικές ταξινομήσεις από το τραπέζι στην κοίτη: εδωδιμότητα και σεξουαλικότητα. (5) Οι πειθαρχίες της εστίας και η εστία της πειθαρχίας: ανδρικές και γυναικείες τροφές. (6) Τρέφοντας το σώμα, το σώμα ως τροφή: ανθρωπολογία και ανθρωποφαγία. (7) Μαγειρεύοντας το φύλο: μαγείρισσες και μάγισσες.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις391,3
Σύνολο391,3
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Διαμορφωτική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
* Ιστορία της διατροφής. Κείμενα των F.Braudel, O.Murray, M. Block et.al. (Επιμέλεια Α. Ματθαίου). Έκδοση της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού -Μνήμων, 1998. Παρέχεται ωψς διδακτικό σύγγραμα: κωδικός βιβλίου στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 43492 * Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου,Ανθρωπολογία τρης διατροφής: θέσεις, θεωρίες και μέθοδοι ανάλυσης. Σημειώσεις από τις εισηγήσεις στο μάθημα ΛΑΚ 301 * Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου, "Από το σοφρά στο τραπέζι". Ο ελληνικός κόσμος ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, 1999, σ. 533-559. * Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου,"Βυζαντινά μαγειρέματα ή Η ξινισμένη γεύση ενός μαρουλόφυλλου", Βυζαντινών διατροφή και μαγειρείαι (Επιμέλεια Δ. Παπανικόλα-Μπακιρτζή, 2005, σ. 175-195. * Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου,"H απλότητα ως σύνθεση. Το παράδειγμα της ελληνικής κουζίνας". Ο πολιτισμός στο τραπέζι (Επιμέλεια Χρ. Γκατζόλης) 2010. * Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου και Εύη Βουτσινά "Για την ελληνική κουζίνα. Γεύσεις καλώς συγκεκρασμένες - και αυτές σαν γνώριμες από καιρό". L' Europe a la table,2005.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Φάκελος βιβλιογραφίας για το μάθημα ΛΑΚ 301. Επιλογή-επιμέλεια Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου. Περιέχει Μελέτες, άρθρα και αποσπάσματα): βλ. στα Έγγραφα Μαθήματος στο Blackboard.
Τελευταία Επικαιροποίηση
Εαρινή Περίοδος 2011