Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι υλικές, οι τεχνικές και οι συμβολικές πρακτικές που αναφέρονται στην παραγωγή και την κατανάλωση της τροφής είναι κοινωνικοποιημένες και συνιστούν ένα από εκείνα τα σύνθετα συστήματα πολιτισμικής ταξινόμησης που κινητοποιούν συνολικές αναπαραστάσεις και συμβολισμούς για την ταυτότητα και τη διαφορά, με ιδιαίτερη έμφαση στις κατά φύλα κοινωνικές σχέσεις. Οι πολύπλοκες νοηματοδοτήσεις του φαγητού ορίζουν κοινωνικά την απόσταση και την εγγύτητα, το εδώδιμο, το επιτρεπτό και το απαγορευμένο, την πείνα και τον κορεσμό, την αποχή, τη νηστεία και την ευωχία, την προσφορά και την θυσία, την καθημερινότητα και την τελετουργικότητα, την αηδία και την ηδονή, το βέβηλο και το ιερό καθιστούν τη διατροφή άξονα κοινωνικής αναφοράς.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Tο μάθημα, που στηρίζεται στην ανθρωπολογική, ιστορική και κοινωνιολογική βιβλιογραφία και χρησιμοποιεί βασικά εθνογραφικά και λαογραφικά δεδομένα και παραδείγματα ανάλυσης, διαιρείται στα ακόλουθα κεφάλαια: (1) Ο πολιτισμός της μαγειρικής - Μαγειρεύοντας πολιτισμούς – Oι μαγειρικές των πολιτισμών. (2) Από το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον στην κουζίνα και το τραπέζι: τροφές, τεχνικές προμήθειας και προετοιμασίας και μαγειρικές πρακτικές. (3) Διατροφικές συνήθειες και συμπεριφορές - Πολιτική οικονομία της διατροφής. (4) Διατροφή και πολιτισμικές ταξινομήσεις από το τραπέζι στην κοίτη: εδωδιμότητα και σεξουαλικότητα. (5) Οι πειθαρχίες της εστίας και η εστία της πειθαρχίας: ανδρικές και γυναικείες τροφές. (6) Τρέφοντας το σώμα, το σώμα ως τροφή: ανθρωπολογία και ανθρωποφαγία. (7) Μαγειρεύοντας το φύλο: μαγείρισσες και μάγισσες.
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
* Ιστορία της διατροφής. Κείμενα των F.Braudel, O.Murray, M. Block et.al. (Επιμέλεια Α. Ματθαίου). Έκδοση της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού -Μνήμων, 1998.
Παρέχεται ωψς διδακτικό σύγγραμα: κωδικός βιβλίου στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 43492
* Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου,Ανθρωπολογία τρης διατροφής: θέσεις, θεωρίες και μέθοδοι ανάλυσης. Σημειώσεις από τις εισηγήσεις στο μάθημα ΛΑΚ 301
* Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου, "Από το σοφρά στο τραπέζι". Ο ελληνικός κόσμος ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, 1999, σ. 533-559.
* Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου,"Βυζαντινά μαγειρέματα ή Η ξινισμένη γεύση ενός μαρουλόφυλλου", Βυζαντινών διατροφή και μαγειρείαι (Επιμέλεια Δ. Παπανικόλα-Μπακιρτζή, 2005, σ. 175-195.
* Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου,"H απλότητα ως σύνθεση. Το παράδειγμα της ελληνικής κουζίνας". Ο πολιτισμός στο τραπέζι (Επιμέλεια Χρ. Γκατζόλης) 2010.
* Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου και Εύη Βουτσινά "Για την ελληνική κουζίνα. Γεύσεις καλώς συγκεκρασμένες - και αυτές σαν γνώριμες από καιρό". L' Europe a la table,2005.