Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Το μάθημα αποσκοπεί στη συστηματική και στην εις βάθος διερεύνηση συγκεκριμένων θεμάτων που άπτονται της θεωρητικής γλωσσολογίας. Ενδεικτικές περιοχές υπό εξέταση αποτελούν επιμέρους αντικείμενα της φωνολογίας, μορφολογίας, σύνταξης και σημασιολογίας. Οι φοιτήτριες/τές θα εκτεθούν στη χρήση διαφορετικών μοντέλων και θεωριών και μέσα από την εφαρμογή τους στα αντικείμενα υπό συζήτηση, θα μπορέσουν να αξιολογήσουν τις συνέπειες για τη γλωσσολογική θεωρία γενικότερα. Ένας από τους κυριότερους στόχους του μαθήματος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της αναλυτικής σκέψης, που αποτελεί θεμέλιο λίθο για την κατασκευή επιχειρημάτων και την ανάπτυξη της φορμαλιστικής συλλογιστικής, την αναγνώριση θεωρητικών σχημάτων καθώς και την επίλυση προβλημάτων.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Σε αυτό το μάθημα, θα μάθετε για την πιο σημαντική πτυχή της γλώσσας, δηλαδή την έννοιά της. Θα κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίο η έννοια στη γλώσσα δημιουργείται χρησιμοποιώντας λέξεις, εκφράσεις και προτάσεις. Με άλλα λόγια, το μάθημα θα εξερευνήσει τη λεξική έννοια, την ποικιλία των σχέσεων μεταξύ των λέξεων, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο οι λέξεις, οργανωμένες μέσα σε προτάσεις, εκφράζουν ιδέες. Συνεπώς, στο πρώτο μέρος του μαθήματος, με τον τίτλο ΄σημασιολογία', θα ερευνήσουμε τη φύση της έννοιας που συνδέεται με λέξεις, τον τρόπο που οι λέξεις μέσα σε προτάσεις αναφέρονται σε καταστάσεις στον κόσμο και τον τρόπο που τις περιγράφουν. Δηλαδή, θα μάθετε πώς οι προτάσεις 'μιλούν' για τον κόσμο.
Ωστόσο, δεν χρησιμοποιούμε τη γλώσσα μόνο για να περιγράψουμε τον κόσμο, αλλά κυρίως, για να ενεργήσουμε στην κοινωνική πραγματικότητα, να συμμετέχουμε σε κοινωνικά δρώμενα, να παντρευτούμε, να προσφέρουμε βοήθεια, να απολογηθούμε, να ζητήσουμε πληροφορίες. Όλα αυτά γίνονται, κατά αποκλειστικότητα με τη γλώσσα. Επίσης, συχνά, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα, εννοούμε περισσότερα από αυτά που πραγματικά λέμε. Θα εξετάσουμε τα θέματα αυτά στο δεύτερο μέρος του μαθήματος, με τον τίτλο 'πραγματολογία'. Σε αυτό το στάδιο, θα δούμε τον τρόπο με τον οποίο η σημασιολογία και η πραγματολογία 'συνεργάζονται', κάθε φορά που χρησιμοποιούμε τη γλώσσα για να επικοινωνήσουμε.
Το μάθημα ενδιαφέρει άμεσα τον/την εκπαιδευτικό της Αγγλικής γλώσσας, μια που φανερώνει τις πληροφορίες που στηρίζουν τις τρέχουσες μεθόδους διδασκαλίας. Ενδιαφέρει επίσης ερευνητικές περιοχές με γλωσσικό προσανατολισμό, όπως π.χ. γλωσσικές διαταραχές (μαθησιακές δυσκολίες), λογοτεχνία, ψυχιατρική, μετάφραση, υπολογιστική γλωσσολογία, γλωσσικό προγραμματισμό.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
-Pragmatic Meaning and Cognition by Sophia Marmaridou
(2000, John Benjamins Publishing Company)
-Chierchia, Gennaro & Sally McConnell-Ginet (1900). Meaning and Grammar: An Introduction to Semantics. Cambridge Mass.: MIT Press.
-Carston, Robyn (2002). Relevance Theory: the Pragmatics of Explicit Communication. Malden, MA : Blackwell Publishing.
-Levinson, Stephen (2000). Presumptive Meanings: a theory of generalized conversational implicature. Cambridge, Mass. : MIT Press.
-Levinson, Stephen (1983). Pragmatics. Cambridge University Press.
-Lyons, John (1977). Semantics,vol.1. Cambridge University Press.
-Lyons, John (1977). Semantics,vol.2. Cambridge University Press.
-May, Jacob (1993). Pragmatics: An Introduction. Blackwell Publishing.
Saeed, John (2003). Semantics (2nd ed.). Blackwell Publishing.