European Union Politics and Government

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςEuropean Union Politics and Government / European Union Politics and Government
ΚωδικόςΚΕ0Ε35
ΣχολήΟικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
ΤμήμαΠολιτικών Επιστημών
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΓεώργιος Ανδρέου
Γνωστικό ΑντικείμενοΚΟΡΜΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID100001311

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήμα Πολιτικών Επιστημών (2014-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 1
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚορμόςΕπιλογήςΧειμερινή-4

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςEuropean Union Politics and Government
Ακαδημαϊκό Έτος2018 – 2019
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600135979
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
 • Υποβάθρου
 • Γενικών Γνώσεων
 • Ανάπτυξης Δεξιοτήτων
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Γενικού Υποβάθρου
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Αγγλικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Γενικές Προαπαιτήσεις
επαρκής γνώση των αγγλικών
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα: - έχουν πλήρη γνώση των διαφόρων δρώντων στην διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης - μπορούν να αναλύσουν επαρκώς τις πολιτικές εξελίξεις στην ΕΕ και να κατανοήσουν σωστά τους παράγοντες που διαδραματίζουν ρόλο στην διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων. - αντιλαμβάνονται την δυναμική της ενοποίησης - έχουν βελτιώσει την ενεργητική και παθητική, προφορική και γραπτή, χρήση της αγγλικής γλώσσας.
Γενικές Ικανότητες
 • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
 • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
 • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα αυτό είναι μάθημα επιλογής του εαρινού εξαμήνου και παραδίδεται και εξετάζεται στα αγγλικά για φοιτητές του Τμήματος, φοιτητές άλλων τμημάτων του Α.Π.Θ. και φοιτητές που βρίσκονται σε προγράμματα ανταλλαγής ERASMUS. Ασχολείται με την ανάλυση του θεσμικού πλαισίου και του πλαισίου διαμόρφωσης πολιτικών στην σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδιαίτερα ασχολείται με την αλληλεπίδραση και αμοιβαία διασύνδεση ανάμεσα στα διάφορα θεσμικά όργανα της Ένωσης αλλά και στη δυναμική που αναπτύσσεται ανάμεσα στην Ένωση και τα κράτη μέλη, στην Ένωση και το εξωτερικό της περιβάλλον, καθώς και ανάμεσα στη διακυβερνητική και την υπερεθνική διάσταση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Εξετάζει κατά πόσον μπορούμε να μιλούμε για ένα διακριτό ενωσιακό πολιτικό σύστημα – ιδίως μετά την θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισσαβώνας - και αναλύει τα κύρια χαρακτηριστικά του. Επιπλέον εστιάζει σε ορισμένα ζητήματα που κυριαρχούν σήμερα στη συζήτηση στο εσωτερικό της Ένωσης: το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης υπό το φως της πρόσφατης "τριπλής κρίσης" (Ευρωζώνη, Brexit, μετασναστευτικό), τα γεωγραφικά και πολιτικά όρια της Ένωσης, την έννοια και τα χαρακτηριστικά της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, καθώς και το ζήτημα της λαϊκής νομιμοποίησης και της Ευρωπαϊκής ταυτότητας. Το μάθημα παρέχεται υπό μορφή θεματικών σεμιναρίων. Οι φοιτητές οφείλουν να προετοιμάζονται εκ των προτέρων για το μάθημα. Το μάθημα απαιτεί ισχυρό στοιχείο συμμετοχής των φοιτητών οι οποίοι οφείλουν να μετέχουν στη συζήτηση, να ετοιμάζουν εργασίες και να καθοδηγούν την πορεία του μαθήματος. Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική και η τελική βαθμολογία αποτελεί συνδυασμό της παρουσίας, συμμετοχής, παρουσίασης εργασιών και της τελικής εξέτασης.
Λέξεις Κλειδιά
πολιτικό σύστημα, Ευρωπαϊκή Ένωση, διακυβέρνηση
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Διαφάνειες
 • Ήχος
 • Πολυμεσικό υλικό
 • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις391,4
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων501,8
Εκπόνηση μελέτης (project)200,7
Σύνολο1094,0
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ. Περισσότερα στην αγγλική εκδοχή του μαθήματος.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
 • Προφορική Εξέταση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΥΔΟΞΟΥ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Sten Berglund- Joakim Ekman - Henri Vogt - Frank Aarebrot: The Making of the European Union: Foundations, Institutions And Future Trends (Hardcover). Edward Elgar publishing house ltd, Cheltenham, 2006. Liesbet Hooghe - Gary Marks: Multi-Level Governance and European Integration. Rowman & Littlefield, Lanham, Maryland, 2001. John McCormick Understanding the European Union: A Concise Introduction, 4th Edition. Palgrave Macmillan, May 2008. Neill Nugent: The government and politics of the European Union. The European Union Series. 8th edition. Palgrave Macmillan, 2017. John Peterson - Michael Shackleton (eds.): The Institutions of the European Union (New European Union Series) (Paperback). Oxford University Press, London, 2006. Andreas Staab: The European Union Explained: Institutions, Actors, Global Impact. Indiana University Press, 2009. Loukas Tsoukalis: In Defence of Europe - Can the European Project Be Saved? Oxford University Press, New York, 2016. William Wallace, Helen Wallace, and Mark Pollack (eds.): Policy-Making in the European Union (The New European Union Series). 6th edition. Oxford University Press, London, 2010. Antje Wiener, Thomas Diez (eds.): European Integration Theory. Oxford University Press, London, 2009.
Τελευταία Επικαιροποίηση
07-12-2018