ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ.

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ. / Themes in the History of the Church Dioceses
ΚωδικόςΙΕ28
ΣχολήΘεολογική
ΤμήμαΚοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
Υπεύθυνος/ηΙωάννης Μπάκας
Γνωστικό ΑντικείμενοΙστορία της Εκκλησίας
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID60005102

Πρόγραμμα Σπουδών: Ορθόδοξη Θεολογία και Χριστιανικός Πολιτισμός

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΕπιλογής2110
Εκκλησιαστικής ΙστορίαςΥποχρεωτικό2110

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ.
Ακαδημαϊκό Έτος2018 – 2019
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600140498
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
 • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Γνωριμία και εμβάθυνση σε ιστορικά, πολιτικά και εκκλησιαστικά ζητήματα της ιστορίας των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιαστικών διοικήσεων.
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Αυτόνομη εργασία
 • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
 • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
 • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Η έρευνα και η μελέτη των ιδιαίτερων θεμάτων των επιμέρους εκκλησιαστικών διοικήσεων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η συμβολή σημαντικών προσωπικοτήτων που σημάδεψαν την πορεία και ζωή των διοικήσεων αυτών. 1. Διαμόρφωση των εκκλησιαστικών διοικήσεων και των ορίων τους. 2. Η δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 3. Η Εκκλησία της Κύπρου. Το αυτοκέφαλο. 4. Η Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας. Ο χώρος δικαιοδοσίας της. 5. Η Εκκλησία ως εγγυητής της ενότητας του ρωσικού χώρου. 6. Το σχίσμα των παλαιοπίστων. 7. Το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος. 8. Η περίπτωση των μητροπόλεων Καρλοβικίου και Μαυροβουνίου. 9. Το προσκυνηματικό ζήτημα στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων. 10. Το μοναστηριακό ζήτημα στη Ρουμανία. Οι επιπτώσεις στα πρεσβυγενή Πατριαρχεία και τις μονές της Ελλάδας. 11. Το προνομιακό ζήτημα κατά τον 19ο αιώνα. 12. Η καταδίκη του Εθνοφυλετισμού. 13. Ο πανσλαβισμός και το Αντιοχειανό ζήτημα.
Λέξεις Κλειδιά
Πατριαρχείο, Κωνσταντινούπολη, Κύπρος, Αχρίδα, Ελλάδα, Ρωσία, Ρουμανία
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Σημειώσεις
 • Διαφάνειες
 • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται με τη χρήση του PowerPoint. Το μάθημα υποστηρίζεται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα eclass (http://eclass.auth.gr).
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις301,2
Σεμινάρια90,4
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων1004
Εκπαιδευτικές επισκέψεις και παρακολούθηση συνεδρίων / σεμιναρίων / εκδηλώσεων261,0
Εκπόνηση μελέτης (project)150,6
Συγγραφή εργασίας / εργασιών702,8
Σύνολο25010
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Εργασία και παρουσίασή της στο μάθημα. Προσμετράται θετικά και η συμμετοχή των φοιτητών στο μάθημα.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
 • Δημόσια Παρουσίαση (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Δεν παρέχεται κάποιο εγχειρίδιο.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Προτείνεται κάθε φορά, στους μεταπτυχιακούς φοιτητές, βιβλιογραφία σχετική με το γενικό αντικείμενο του μαθήματος και με το θέμα της εργασίας που έχουν αναλάβει. Γενική Βιβλιογραφία: 1.Βλάσιος Φειδάς, Εκκλησιαστική Ιστορία, τ. 1 και 2, Αθήνα 2002. 2.Μάξιμος μητρ. Σάρδεων, Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία, εκδ. Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, Θεσσαλονίκη 1972. 3.G. Dagron, Η γέννηση μιας πρωτεύουσας: Η Κωνσταντινούπολη και οι θεσμοί της από το 330 ως το 451, εκδ. Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2000. 4.G. Ostrogorsky, Ιστορία του βυζαντινού κράτους, εκδ. Σ. Δ. Βασιλόπουλος Σ. Δ., τ. 1-3, Αθήνα 2001. 5.C. Mango C., Βυζάντιο: Η αυτοκρατορία της νέας Ρώμης, εκδ. Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 1988. 6.Μιχάλης Κορδώσης, Το Βυζάντιο και ο δρόμος προς την Ανατολή, Αθήνα 2002. 7.Σοφία Πατούρα-Σπανού, Χριστιανισμός και Παγκοσμιότητα στο πρώιμο Βυζάντιο. Από τη θεωρία στην Πράξη, εκδ. Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Αθήνα 2008. 8. Ιωάννης Μπάκας, Η οργάνωση διευρυμένης εκκλησιαστικής διοίκησης εκτός Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας το πρώτο μισό του 5ου μ.Χ. αιώνα: Η Εκκλησία στη Σασσανιδική Περσία και οι σχέσεις της με τις "Δυτικές" εκκλησιαστικές διοικήσεις της Αντιόχειας και της Κωνσταντινούπολης, Βάνιας, Θεσσαλονίκη 2013. 9.Δέσποινα Ευγενίδου - Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος - Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ - Johannes Koder - Κωνσταντίνος Πιτσάκης - Gilbert Dagron - Αθανάσιος Μαρκόπουλος - Cyril Mango - Τίτος Παπαμαστοράκης - Paul Magdalino - Cecile Morrisson - Christian Hannick - Ελένη Παπασταύρου, Το Βυζάντιο ως οικουμένη, εκδ. Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα 2005. 10.Ευάγγελος Χρυσός, Η Εκκλησιαστική πολιτική του Ιουστιανιανού κατά την έριν περί τα Τρία Κεφάλαια και την Ε΄ Οικουμενικήν Σύνοδον, Θεσσαλονίκη 1969. 11.Τηλέμαχος Λουγγής, Ιουστινιανός Πέτρος Σαββάτιος. Κοινωνία, Πολιτική και Ιδεολογία τον 6ο μ.Χ. αιώνα, εκδ. Βάνια, Θεσσαλονίκη 2005. 12.Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, Ιστορία της Εκκλησίας Αντιοχείας, εκδ. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη 2010. 13.Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, Ιστορία της Εκκλησίας Ιεροσολύμων, εκδ. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη 2010. 14.Ιωάννης Μπάκας, Η ανύψωση της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων σε υπερμητροπολιτική διοίκηση τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Οι προσκυνητές, οι μοναχοί, ο αρχιεπίσκοπος Ιουβενάλιος, εκδ. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη 2010. 15.Jas’ Elsner and Ian Rutherford, Pilgrimage in Graeco-Roman and Early Christian Antiquity. Seeing the Gods, Oxford University Press 2005. 16.J.W. McCrindle (Translated from the Greek, and Edited with Notes and Introduction), Cosmas Indicopleustes: The Christian Topography of Cosmas, an Egyptian Monk, ed Cambridge University Press, New York 2010. 17. Birgitta Elweskiöld, John Philoponus against Cosmas Indicopleustes. A Christian Controversy on the Structure of the World in Sixth-Century Alexandria, Lund University, Lund 2005.
Τελευταία Επικαιροποίηση
02-11-2015