ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Β΄

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΚΑΝΟΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Β΄ / Canon Law II
ΚωδικόςΔΙ6
ΣχολήΘεολογική
ΤμήμαΚοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
Υπεύθυνος/ηΓεώργιος Γκαβαρδίνας
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID60002775

Πρόγραμμα Σπουδών: Ορθόδοξη Θεολογία και Χριστιανικός Πολιτισμός

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΕπιλογής2110
Κανονικού ΔικαίουΥποχρεωτικό2110

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΚΑΝΟΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Β΄
Ακαδημαϊκό Έτος2018 – 2019
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600140518
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
 • Γενικών Γνώσεων
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Γενικού Υποβάθρου
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο επιδιωκόμενος μαθησιακός στόχος είναι η εκ μέρους των φοιτητών γνώση του περιεχομένου των Ιερών Κανόνων και των Κανονικών Διατάξεων της Ορθοδόξου Εκκλησίας και η επίλυση νομοκανονικών ζητημάτων με βάση τη νομοκανονική παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Παράλληλα με την παρακολούθηση ενός επιστημονικού συνεδρίου θα μπορέοσουν οι ίδιοι να κατανοήσουν θεμελιώδεις αραχές του Κανονικού Δικαίου αλλά και να εμβαθύνουν στον επιστημονικό τρόπο σκέψης και κριτικής ικανότητας ερμηνείας αυτών των αρχών.
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
 • Λήψη αποφάσεων
 • Αυτόνομη εργασία
 • Ομαδική εργασία
 • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
 • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
 • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
 • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Η γνώση του δικαίου της Εκκλησίας και όπως αυτό έχει διαμορφωθεί βάσει της διδασκαλίας της Αγίας Γραφής, της Ιεράς Παραδόσεως και των αποφάσεων των Οικουμενικών και Τοπικών Συνόδων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά και της κανονικής διδασκαλίας διαφόρων Πατέρων. Αναλυτικά οι διδακτικές ενότητες διαρθρώνονται ως εξής: 1. Η εκκλησιαστική δικαστική εξουσία. 2. Τα εκκλησιαστικά δικαστήρια και η αρμοδιότητά τους. 3. Τα εκκλησιαστικά παραπτώματα. 4. Οι εκκλησιαστικές ποινές. 5. Το δίκαιο της εκκλησιαστικής περιουσίας Α΄. 6. Το δίκαιο της εκκλησιαστικής περιουσίας Β΄. 7. Καθαγιαστικά μέσα της Εκκλησίας. 8. Ο γάμος. 9. Ιερές τελετές –Νηστείες-Καθιέρωση ιερών τόπων. 10. Ο θάνατος του χριστιανού –κηδεία-μνημόσυνα υπέρ κεκοιμημένων. 11. Οι περί μοναχών ιεροί κανόνες. 12. Η είσοδος στο μοναχικό σχήμα. 13. Οι ιερές μονές και η διοίκησή τους. Πατριαρχικές και Σταυροπηγιακές ιερές μονές.
Λέξεις Κλειδιά
Ιεροί Κανόνες - Οικουμενικές Σύνοδοι - Κανονικές Διατάξεις
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Επιλεγμένη Βιβλιογραφία
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Επικοινωνία μέσω email.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων1004
Εκπαιδευτικές επισκέψεις και παρακολούθηση συνεδρίων / σεμιναρίων / εκδηλώσεων251
Συγγραφή εργασίας / εργασιών903,6
Σύνολο2158,6
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Οι φοιτητές της τάξης αναλαμβάνουν να συντάξουν μια γραπτή εργασία, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του διδάκοντα, σύμφωνα με την οποία και αξιολογούνται στο τέλος του εξαμήνου.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Γραπτή Εργασία (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1.Ακανθοπούλου Προδρόμου, Κώδικας των ιερών κανόνων και εκκλησιαστικών νόμων, Θεσσαλονίκη 1991. 2.Αλιβιζάτου Αμίλκα, Οι ιεροί κανόνες και οι εκκλησιαστικοί νόμοι, εν Αθήναις 1949. 3.Αλιβιζάτου Αμίλκα, Η Οικονομία κατά το Κανονικόν Δίκαιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Αθήναι 1949. 4.Βαρθολομαίου (Αρχοντώνη), νυν οικουμενικού πατριάρχου, Περί την κωδικοποίησιν των ιερών κανόνων και των κανονικών διατάξεως εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία, Θεσσαλονίκη 1970. 5.Βαρνάβα Τζωρτζάτου, μητροπολίτου Κίτρους, Η καταστατική νομοθεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος από της συστάσεως του Ελληνικού κράτους, Εν Αθήναις 1967. 6.Βαρνάβα Τζωρτζάτου, μητροπολίτου Κίτρους, Οι βασικοί θεσμοί διοικήσεως των Ορθοδόξων Πατριαρχείων μετά ιστορικών ανασκοπήσεωςν, Εν Αθήναις 1972. 7.Μαντζουνέα Ευαγγέλου, Εκκλησιαστικόν Δίκαιον, Αθήναι 1984. 8.Κονιδάρη Ιωαν., Εγχειρίδιο Εκκλησιαστικού Δικαίου, Αθήνα 2000. 9Milasch N, Το Εκκλησιαστικόν Δίκαιον της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας, Εν Αθήναις 1909. 10.Μενεβίσογλου Παύλου, μητροπολίτου Σουηδίας, Ιστορική εισαγωγή εις τους κανόνας της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Στοκχόλμη 1990. 11.Μπούμη Παναγιώτη, Κανονικόν Δίκαιον, Αθήνα 2000. 12.Παπαγεωργίου Κωνσταντίνου, Εκκλησιαστικό Δίκαιο, Θεωρία και Νομολογία, Θεσσαλονίκη 2013. 13.Πουλή Γεωργίου, Εκκλησιαστικό Ποινικό Δίκαιο. Δοκιμές πολλαπλής ανάγνωσης, Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2008. 14.Ροδοπούλου Παντελεήμονος, μητροπολίτου Τυρολόης και Σερεντίου, Επιτομή Κανονικού Δικαίου, Θεσσαλονίκη 2000. 15.Σταυρίδου Βασιλείου, Ιστορία του οικουμενικού πατριαρχείου, Αθήναι 1967. 16.Φειδά Βλασίου, Οι Ιεροί Κανόνες και Καταστατική Νομοθεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήναι 1997. 17.Χριστινάκη Παν., Ελληνικόν Εκκλησιαστικόν Δίκαιον, Αθήναι 1986.
Τελευταία Επικαιροποίηση
06-11-2015