Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή των φοιτητών στις βασικές έννοιες και αρχές της γεωργικής φαρμακολογίας και τοξικολογίας, ώστε
α) να γνωρίζουν τα γεωργικά φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά και τις γενικές αρχές των φυσικοχημικών ιδιοτήτων και του τρόπου δράσης τους
β) να κατανοήσουν τις αρχές για την ορθολογική και ασφαλή χρήση των γεωργικών φαρμάκων και της εκτίμησης της επικινδυνότητας των γεωργικών φαρμάκων στο περιβάλλον και στον άνθρωπο ώστε να προτείνουν μέτρα προστασίας και μείωσης του κινδύνου με την επιλογή των κατάλληλων σκευασμάτων στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης στη φυτοπροστασία.
Αντικείμενο του μαθήματος είναι να παρουσιάσει α) τις βασικές έννοιες και αρχές της χημικής καταπολέμησης, όπως βιολογική δράση, αποτελεσματικότητα, τοξικότητα β) Την κατάταξη και τις κύριες ομάδες των διαφόρων κατηγοριών των γεωργικών φαρμάκων (εντομοκτόνων, μυκητοκτόνων, ζιζανιοκτόνων κ.ά) γ) τις μορφές τυποποίησης και κυκλοφορίας των σκευασμάτων και τη νομοθεσία που ισχύει για την έγκριση και κυκλοφορία των γεωργικών φαρμάκων δ) τη συμπεριφορά των γεωργικών φαρμάκων στο περιβάλλον και την εκτίμηση του κινδύνου από αυτά.
Το μάθημα περιλαμβάνει διαλέξεις (3 ώρες εβδομαδιαίως) οι οποίες υποστηρίζονται από εργαστηριακές ασκήσεις για την κατανόηση και πρακτική εφαρμογή της θεωρίας.
Οι φοιτητές μετά από την επιτυχή παρακολούθηση του μαθήματος θα μπορούν να:
1. Γνωρίζουν τα γεωργικά φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.
2. Έχουν γνώσεις για τις γενικές αρχές της φαρμακολογίας και τοξικολογίας των γεωργικών φαρμάκων.
3. θα κατανοούν τις αρχές που εφαρμόζονται για την εκτίμηση της επικινδυνότητας των γεωργικών φαρμάκων στον άνθρωπο και το περιβάλλον και συνεπώς θα έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο να δίδουν οδηγίες για την ορθολογική και ασφαλή χρήση των γεωργικών φαρμάκων όπως προβλέπεται από την Ελληνική και Κοινοτική Νομοθεσία .
4. Θα γνωρίζουν τις επιπτώσεις των γεωργικών φαρμάκων στο περιβάλλον και την εκτίμηση της προκαλούμενης ρύπανσης στο έδαφος, νερό και ατμόσφαιρα.
5. θα έχουν την δυνατότητα να καθοδηγούν για την καταλληλότητα σκευασμάτων των γεωργικών φαρμάκων και να προτείνουν μέτρα προστασίας και μείωσης του κινδύνου.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Εισαγωγή στη Χημεία, Φαρμακολογία και Τοξικολογία Γεωργικών Φαρμάκων. Τυποποίηση, κύριες μορφές τυποποίησης και γενικές φυσικοχημικές ιδιότητες σκευασμάτων. Ομάδες Γεωργικών Φαρμάκων και ιδιότητες. Συμπεριφορά Γεωργικών Φαρμάκων στο περιβάλλον, υπολείμματά στα γεωργικά προϊόντα. Νομοθεσία, αρχές ορθής γεωργικής πρακτικής και ασφαλούς χρήσης.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ-ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
•Ιστορική αναδρομή-Ανάπτυξη και έγκριση γεωργικών φαρμάκων -Υφιστάμενη κατάσταση.
• Τοξικολογικές ιδιότητες Γεωργικών Φαρμάκων και μέσα προσωπικής προστασίας.
•Βασικές ιδιότητες γεωργικών φαρμάκων που επηρεάζουν τη βιολογική δράση
•Τυποποίηση – Ετικέτα - Κατάταξη γεωργικών φαρμάκων
•Κατάταξη και περιγραφή εντομοκτόνων, μυκητοκτόνων, ζιζανιοκτόνων και λοιπών γεωργικών φαρμάκων με βάση το βιοχημικό τόπο δράσης.
•Γεωργικά Φάρμακα βιολογικής προέλευσης (Biopesticides)
•Γενικές αρχές τύχης και συμπεριφοράς γεωργικών φαρμάκων στο περιβάλλον (έδαφος, νερό, ατμόσφαιρα)
Γενικές αρχές για την υπολειμματικότητα των γεωργικών φαρμάκων και υπολείμματά τους στα παραγόμενα γεωργικά προϊόντα.
•Εκτίμηση της επικινδυνότητας των γεωργικών φαρμάκων.
•Σύντομη ανασκόπηση της Ελληνικής (Π.Δ. 115/1997, Νόμος 4036/2012) και Κοινοτικής Νομοθεσίας (ΕΚ 414/91, 2009/128 EC, Κανονισμός 1107/2009 ) για την διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά και ορθολογική χρήση αυτών (περιεχόμενο σήμανσης σκευασμάτων).
Εργαστηριακές ασκήσεις
1. Ετικέτα σκευασμάτων (περιεχόμενο σήμανσης)–
2. Τυποποίηση γεωργικών φαρμάκων (μορφές σκευασμάτων, βοηθητικές ουσίες, φυσικοχημικές ιδιότητες)
3. τρόποι εφαρμογής- ορθή χρήση-μέτρα προστασίας
4. Κίνηση Γεωργικών Φαρμάκων στο έδαφος
5. Υπολείμματα Γεωργικών Φαρμάκων (Ανάλυση & Προσδιορισμός, MRL)
Λέξεις Κλειδιά
γεωργικά φάρμακα, σκευάσματα, υπολείμματα, νομοθεσία, ορθολογική χρήση, ασφάλεια, επικινδυνότητα γεωργικών φαρμάκων, περιβάλλον