Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα:
1. Nα διαχειρίζονται και να κατανοούν τις διαφορές μεταξύ των οπωρολαχανικών ως προς την δομή, τον μεταβολισμό και την σύστασή τους καθώς και την συνιστώσες της ποιότητας και διατήρησής τους.
2. Nα κατανοούν και να προβλέπουν την μεταβολή της σύστασης τους κατά την μεταποίηση καθώς και τις συνιστώσες που προσδιορίζουν την ποιότητά τους μετά την μεταποίηση και την διατήρησή τους.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Χημική σύσταση, ποιοτικά χαρακτηριστικά, μορφολογία και μεταβολισμός μετά τη συλλογή των προς επεξεργασία οπωροκηπευτικών. Μεταβολές που επέρχονται κατά την επεξεργασία και συντήρηση στην σύσταση των μεταποιημένων οπωροκηπευτικών:
Επεξεργασία φρούτων-λαχανικών προς παραγωγή προϊόντων ελιάς (πράσινες Ισπανικού τύπου, μαύρες Ελληνικού τύπου, ξηράλατες κ.α.), ζυμούμενων λαχανικών(αγγουράκι, πιπεριά κ.α.).
Προϊόντα τομάτας, χυμοί φρούτων (μήλου, πορτοκαλιού, κερασιού κ.α.).
Προϊόντα κονσέρβας (κεράσι, ροδάκινο & βερίκοκο), μαρμελάδες.
Κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά.
Νωπά κομμένα οπωρολαχανικά.