Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα αφορά στο σχεδιασμό και ανάπτυξη ψηφιακών και ευφυών πόλεων και περιλαμβάνει (1) την παρουσίαση παραδειγμάτων πόλεων που έχουν αναπτύξει ευρυζωνικά δίκτυα και ψηφιακές υπηρεσίες για την υποστήριξη της λειτουργίας τους, (2) την περιγραφή της αρχιτεκτονικής των ψηφιακών/ ευφυών πόλεων μέσα από την επισκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας , και (3) την παρουσίαση βασικών τεχνολογιών web που χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη των ψηφιακών εφαρμογών για πόλεις.
Μια σειρά πρωτοβουλιών σχεδιασμού και ανάπτυξης ευφυών πόλεων, όπως το Smart Cities Movement και το Ιntelligent Communities στις ΗΠΑ, το European Digital Cities, Living Labs, Smart Cities and the Future Internet, Smart Cities and Communities Initiative κ.α. στην Ευρώπη, ανέπτυξαν ψηφιακές εφαρμογές για τις πόλεις στους τομείς της διακυβέρνησης, της προβολής, της επιχειρηματικότητας, του περιβάλλοντος, των χρήσεων γης, κ.α. Παράλληλα η διάδοση του Internet επέτρεψε τη δημιουργία μεγάλου αριθμού ψηφιακών πόλεων, αναδεικνύοντας το παράδειγμα των ευφυών πόλεων σε κυρίαρχο πρότυπο ανάπτυξης των πόλεων στον 21ο αιώνα.
Στο πλαίσιο των παραπάνω πρωτοβουλιών και κατευθύνσεων, θα μας απασχολήσουν τα παρακάτω θέματα:
Έννοια και συγκρότηση ψηφιακών / ευφυών πόλεων: Η γέννηση ενός νέου παραδείγματος αστικής ανάπτυξης και προγραμματισμού. Συναφείς έννοιες. Δομή. Βασικά επίπεδα, διασυνδέσεις ανάμεσα σε επίπεδα. Τύποι και αρχιτεκτονικές ολοκλήρωσης φυσικού, θεσμικού και ψηφιακού χώρου.
Οικοσυστήματα γνώσεων και καινοτομίας. Παγκοσμιοποίηση συστημάτων γνώσεων και καινοτομίας. Συστήματα καινοτομίας καθοδηγούμενα από πολίτες. Ζωντανά εργαστήρια. Συνοικίες των πόλεων ως οικοσυστήματα καινοτομίας.
Ευφυή περιβάλλοντα -τεχνολογίες σχεδιασμού ψηφιακών πόλεων. Βασικές τεχνολογίες. Εισαγωγή στην ΗΤΜL και τα Cascade Style Sheets (CSS).
Στρατηγικές και προγραμματισμός: Παραδείγματα, καλές πρακτικές στην οργάνωση ευφυών πόλεων. Χάρτης πορείας για το σχεδιασμό ευφυών πόλεων.
Εφαρμογές ψηφιακών πόλεων στα πεδία της οικονομίας της καινοτομίας, των αστικών υποδομών και δικτύων, του περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής, της διακυβέρνησης των πόλεων.