Νεότερη Πολιτική Φιλοσοφία

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΝεότερη Πολιτική Φιλοσοφία / Contemporary Political Philosophy
ΚωδικόςΚΥ0104
ΣχολήΚοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών
ΤμήμαΠολιτικών Επιστημών
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό, 2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΑριστοτέλης Στυλιανού
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID100001039

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήμα Πολιτικών Επιστημών 2023-σήμερα

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό115

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΝεότερη Πολιτική Φιλοσοφία I
Ακαδημαϊκό Έτος2019 – 2020
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600145301

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΑμφιθέατρο ΝΟΕ
ΌροφοςΙσόγειο
ΑίθουσαΑΙΘΟΥΣΑ Α (155)
ΗμερολόγιοΠέμπτη 12:00 έως 15:00
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Υποβάθρου
  • Γενικών Γνώσεων
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Γενικές Προαπαιτήσεις
όχι
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των μαθημάτων οι φοιτήτριες/ές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τις θεμελιώδεις αρχές και θεωρητικές προσεγγίσεις της πολιτικής φιλοσοφίας των νεώτερων χρόνων. Θα έχουν εξοικειωθεί με τα βασικά εννοιολογικά εργαλεία της νεότερης πολιτικής φιλοσοφίας: φυσικό δίκαιο, συμβόλαιο, κράτος δικαίου, ισότητα και ελευθερία ως αξιακά προτάγματα του Διαφωτισμού, κοινωνία των πολιτών και κράτος. Θα έχουν προσανατολιστεί στη μελέτη και πραγμάτευση των μεγάλων προκλήσεων της νεοτερικής πολιτικής σκέψης και πρακτικής: τις εντάσεις μεταξύ ισότητας και ελευθερίας, ελευθερίας και καταναγκασμού, ατομισμού και κοινωνικότητας, οικουμενισμού και εθνοκεντρισμού.
Γενικές Ικανότητες
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Εισαγωγή στις ιστορικές, κοινωνικές, οικονομικές και θρησκευτικές προϋποθέσεις της Νεωτερικότητας. Διάκριση της νεωτερικής σκέψης από την προ-νεωτερική. Θρησκευτική μεταρρύθμιση. Η νέα φυσική φιλοσοφία και η παρακμή του παραδοσιακού κοσμοειδώλου. Η νέα αντίληψη των αρετών. Η αντίθεση κοινότητα-κοινωνία. Η μοντέρνα έννοια του εθνικού κράτους. Η μοντέρνα έννοια του φυσικού δικαίου. Το ζήτημα των κοινωνικών ανισοτήτων. Η έννοια της γενικής θέλησης. Η διάκριση των εξουσιών. Τα ηθικά θεμέλια της πολιτικής εξουσίας. Κυριαρχία και συναίνεση. Η έννοια της πολιτικής ηγεμονίας. Πολιτική υπακοή και ανυπακοή.
Λέξεις Κλειδιά
Θωμάς Ακινάτης, Μακιαβέλλι, Άνταμ Σμιθ, Μοντεσκιέ, Καντ, κυριαρχία, νομιμοποίηση, συναίνεση, ηγεμονία, υπακοή-ανυπακοή
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Χρήση πηγών από το διαδίκτυο κατά την παράδοση Χρήση διαδικτύου κατά την επικοινωνία με τις φοιτήτριες/ές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις391,4
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων853,1
Εξετάσεις140,5
Σύνολο1385,0
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Οι φοιτήτριες/ές αξιολογούνται με βάση την παρουσία τους στις παραδόσεις, το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τους σε αυτές και την επίδοσή τους στις εξετάσεις
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Προφορική Εξέταση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1) Μ. Αγγελίδης, Θ. Γκιούρας (επ), Θεωρίες της πολιτικής και του κράτους. Σαββάλας 2005 2) Γιάννης Πλάγγεσης, Νεότερη Πολιτική και Κοινωνική Φιλοσοφία. Από τον Machiavelli στον Marx. University Studio Press 2009
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Αγγελίδης Μ., Θανάσης Γκιούρας: Θεωρίες της Πολιτικής και του Κράτους. Εκδ. Σαββάλας, ΙΣΚ, 2005. Arendt Hannah, Η πολιτική φιλοσοφία του Καντ,Νήσος 2008 Althusser Louis, Μοντεσκιέ, πολιτική και ιστορία, Πλέθρον 2005 Althusser Louis, Για το κοινωνικό συμβόλαιο, Νήσος 2015 Coleman Janet, Ιστορία της πολιτικής σκέψης, τόμος Β’, Κριτική, Αθήνα 2006. Δρόσος Διονύσης, Αρετές και συμφέροντα. Η βρετανική ηθική σκέψη στο κατώφλι της νεοτερικότητας. Σαββάλας-ΙΣΚ, Αθήνα 2008 Δρόσος Διονύσης, Το ευγενές εμπόριο της συμπάθειας. Αστικός πολιτισμός και ηθική κοινότητα στον σκωτικό διαφωτισμό. Νήσος, Αθήνα 2016 Ernst Bloch: Φυσικό δίκαιο και ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Εκδόσεις ΚΨΜ 2015. E. Cassirer: O μύθος του κράτους. Eκδ. Γνώση. E. Cassirer: Kαντ και Pουσσώ. Eκδ. Έρασμος Raymond Geuss: Φιλοσοφία και πραγματική πολιτική. Εκδόσεις του 21ου, Αθήνα 2013. Antonio Gramsci: Για τον Μακιαβέλι, για την πολιτική και το σύγχρονο κράτος. Ηριδανός 2005. Μακιαβέλλι Νικολό, Ο ηγεμόνας, μτφρ. Ζώζη Ζωγραφίδου-Καραχάλιου, επιμέλεια-σημειώσεις Γιώργος Ζωγραφίδης, Βάνιας, Θεσσαλονίκη 1991. Machiavelli Niccolo, Έργα, πρώτος τόμος: Διατριβές πάνω στην πρώτη Δεκάδα του Τίτου Λίβιου, σελ. 281-512, μτφρ. Παναγιώτης Κονδύλης, Κάλβος, Αθήνα 1972. Montesquieu Charles, Το πνεύμα των νόμων. Γνώση 2015 Νούτσος Παναγιώτης: Niccolò Machiavelli: Πολιτικός Σχεδιασμός και Φιλοσοφία της Ιστορίας. Ζαχαρόπουλος, Αθήνα 1983. Μακρής Σπύρος, Niccolo Machiavelli. Virtu και ερμηνευτικά κάτοπτρα, Ι. Σιδέρης, Αθήνα 2009. Mακφέρσον K. Mπ., Aτομικισμός και ιδιοκτησία. H πολιτική θεωρία του πρώιμου φιλελευθερισμού από τον Hobbes ώς τον Locke, μτφρ. Eλένη Kασίμη, Γνώση, Aθήνα 1986. Πλάγγεσης, Γ., Πολιτική και θρησκεία στη φιλοσοφία του John Locke, University Studio Press, Θεσσαλονίκη 1998. Κουέντιν Σκίνερ: Μακιαβέλι. Νήσος. Αθήνα 2001. Σενελλάρ Μ., Μακιαβελισμός και κρατική σκοπιμότητα, μτφρ. Δ. Αθανασάκης, Εστία, Αθήνα 1997. Σκουλάς Γιώργος: Εισαγωγή στην πολιτική φιλοσοφία και θεωρία. Ρεύματα σκέψης και στοχαστές της Νεωτερικότητας. Gutenberg, Αθήνα 2011. Στράους Λέο, Φυσικό δίκαιο και ιστορία, μτφρ. Στέφανος Pοζάνης – Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος, Γνώση, Aθήνα 1988. Στυλιανού Άρης, Θεωρίες του κοινωνικού συμβολαίου. Από τον Γκρότιους στον Ρουσσώ, Πόλις, Αθήνα 2006.L. Strauss: Iστορία και φυσικό δίκαιο. Eκδ. Γνώση 1988. Swift Adam: Πολιτική Φιλοσοφία. Εισαγωγικός οδηγός για φοιτητές και πολιτικούς. Εκδόσεις Οκτώ, Αθήνα 2015.
Τελευταία Επικαιροποίηση
23-05-2020