ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ / Food Analysis
ΚωδικόςΥΧΤ481
ΣχολήΘετικών Επιστημών
ΤμήμαΧημείας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID40001043

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ακαδημαϊκό Έτος2019 – 2020
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Class ID
600145819
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
  • Ανάπτυξης Δεξιοτήτων
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Γενικές Προαπαιτήσεις
Γνώσεις Ποσοτικής Αναλυτικής Χημείας Γνώσεις Χημείας Τροφίμων
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν εξοικειωθεί με τη σύσταση των τροφίμων-κατανόηση της πολυπλοκότητάς τους, θα έχουν κατανοήσει τις αρχές των αναλυτικών μεθόδων που εφαρμόζονται στα τρόφιμα, θα μπορούν να επιλέξουν την κατάλληλη αναλυτική μέθοδο για την επίλυση πρακτικών προβλημάτων, θα μπορούν να χειριστούν όργανα, θα μπορούν να εργαστούν σε ομάδες και να γράφουν συνοπτικές αναφορές με τα εργαστηριακά αποτελέσματα, θα μπορούν να ανατρέχουν σε βιβλιογραφικές/ηλεκτρονικές πηγές σχετικές με την ανάλυση των τροφίμων
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Γενικά για την εξέταση των τροφίμων (δειγματοληψία και χειρισμός δείγματος, επι-λογή και εκτέλεση μεθόδων). Ανίχνευση και προσδιορισμός συστατικών (φυσικών, πρόσθετων, μη επιθυμητών) σε διάφορα τρόφιμα και ποτά με εφαρμογή χημικών, φυσικοχημικών, βιοχημικών και φυσικών μεθόδων. Οργανοληπτική και μικροβιολογική εξέταση τροφίμων και ποτών.
Λέξεις Κλειδιά
τρόφιμα, ποτά, ανάλυση
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις13
Εργαστηριακή Άσκηση80
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων2
Εξετάσεις30
Σύνολο125
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
http://www.chem.auth.gr/content/food_chem_lab/FOODANALYSISLAB/FINALPERIGRAMMA1415.pdf
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Προφορική Εξέταση (Διαμορφωτική)
  • Δημόσια Παρουσίαση (Διαμορφωτική)
  • Γραπτή Εξέταση με Επίλυση Προβλημάτων (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Έκθεση / Αναφορά (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Εργαστηριακή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
http://www.gcsl.gr/index.asp?a_id=99&txt=y&show_sub=1 Food Analysis, S. Suzanne Nielsen (Editor)
Τελευταία Επικαιροποίηση
30-01-2020