Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα γνωρίζουν τη διάρθρωση ενός συστήματος HACCP στη βιομηχανία τροφίμων, την αξιολόγηση του κάθε σταδίου μιας γραμμής παραγωγής και θα αναγνωρίζουν τους κινδύνους και τα κρίσιμα σημεία ελέγχου ώστε να μπορούν να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίσουν την παραγωγή ασφαλών τροφίμων
Περιεχόμενο Μαθήματος
Συστήματα διασφάλισης της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων: (10 ώρες)
Διδάσκοντες: Ι. Αμβροσιάδης, Α. Παπαβέργου, Μ. Παπαγιάννη
1η ώρα Γενικά περί ποιότητας των τροφίμων. Συστήματα που διασφαλίζουν την ασφάλεια των τροφίμων και πρότυπα με τα οποία αυτά ελέγχονται και πιστοποιούνται
2η ώρα Σχεδιασμός και προετοιμασία για την ανάπτυξη του συστήματος HACCP στις βιομηχανίες τροφίμων. Προαπαιτούμενα και λειτουργικά προαπαιτούμενα
3η ώρα Κατηγορίες κινδύνων στα τρόφιμα και μέτρα για την πρόληψη και τον έλεγχο (εξάλειψη ή μείωση σε αποδεκτά επίπεδα) τους
4η ώρα Ανάπτυξη, εφαρμογή και έλεγχος του συστήματος HACCP στις βιομηχανίες τροφίμων. Ανάλυση και εφαρμογή των 7 αρχών του συστήματος HACCP
5η ώρα Εγκατάστασή του HACCP στις μονάδες παραγωγής τροφίμων
6η ώρα Επιθεώρηση του συστήματος HACCP. Πρώτου και δευτέρου βαθμού επιθεώρηση
7η ώρα Επιθεώρηση πιστοποίησης
8η ώρα Έλεγχος του συστήματος HACCP από τις Αρμόδιες Κρατικές Αρχές. Νομοθετικές απαιτήσεις
9η ώρα Ευθύνες της Παραγωγικής Μονάδας για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων. Συμμόρφωση με τη νομοθεσία και εφαρμογή των απαιτήσεων της
10η ώρα Ευθύνες της Ελεγκτικής Αρχής για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων. Καταχώριση και έγκριση των μονάδων παραγωγής τροφίμων. Οργάνωση των ελέγχων κατά τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής τροφίμων
Λέξεις Κλειδιά
HACCP, εκτίμηση της ποιότητας, ποιοτικός έλεγχος, ασφάλεια