ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΗΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΗΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥ / Hygiene of mammalian meat and Products
Κωδικός8.1
ΣχολήΕπιστημών Υγείας
ΤμήμαΚτηνιατρικής
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
Υπεύθυνος/ηΗλίας Παπαπαναγιώτου
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID200000689

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Κτηνιατρικής (2020-2021)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό842

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΗΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥ
Ακαδημαϊκό Έτος2019 – 2020
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία28
Class ID
600146939
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την παρακολούθηση και την επιτυχή εξέταση του μαθήματος, οι φοιτητές αναμένεται να γνωρίζουν θέματα που αφορούν στην υγιεινή και στην ασφάλεια του κρέατος των θηλαστικών και των προϊόντων τους σε όλα τα στάδια της παραγωγικής τους διαδικασίας από το στάβλο μέχρι το τραπέζι του καταναλωτή (σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
Περιεχόμενο Μαθήματος
1η ώρα: Ο εθνικός και διεθνής ρόλος του Κτηνιάτρου στην ασφάλεια των τροφίμων και στην προστασία του καταναλωτή. Νομοθεσία. Οργάνωση και λειτουργία βιομηχανικών σφαγείων. [Δ.Σ.] 2η-3η ώρα: Επιθεώρηση πριν από τη σφαγή. Έλεγχος των μητρώων εκτροφής και του τρόπου μεταφοράς. Έλεγχος της υγείας και της κατάστασης των ζώων. Ανάπαυση των ζώων (πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα). Νομοθεσία. [Δ.Σ.] 4η ώρα: Αναισθητοποίηση. Αφαίμαξη. Προετοιμασία των σφαγίων. Ηλεκτρική διέγερση. [Δ.Σ.] 5η–6η ώρα: Καθαρισμός. Εξυγίανση των σφαγείων. Έλεγχος υγιεινής των σφαγείων. [Δ.Σ.] 7η-8η ώρα: Ανάλυση κινδύνων και κρίσιμα σημεία κατά τα διάφορα στάδια προετοιμασίας των σφαγίων. [Δ.Σ.] 9η -11η ώρα: Επιθεώρηση των σφαγίων. Σήμανση καταλληλότητας σφαγίων. Νομοθεσία. [Ν.Σ.] 12η-15η ώρα: Μη φυσιολογικές καταστάσεις και παθολογοανατομικές αλλοιώσεις που παρατηρούνται κατά την επιθεώρηση των σφαγίων ζώων. [Ε.Ι.] 16η ώρα: Ενδιάμεση εξέταση. 17η-19η ώρα: Περιγραφή ορισμένων νοσημάτων των σφαγίων ζώων. Επείγουσα σφαγή. Κατασχέσεις. Νομοθεσία. Επαγγελματικές ασθένειες. Προφύλαξη των εργαζομένων στο σφαγείο. [Ε.Ι.] 20η-23η ώρα: Προϊόντα κρέατος-προϊόντα αλλαντοποιίας (υγιεινή, επιθεώρηση, αλλοιώσεις, συντήρηση, νομοθεσία). [Ν.Σ.] 24η-25η ώρα: Ψυγμένo-καταψυγμένo κρέας. Αλλοιώσεις κρέατος, επιθεώρηση, νομοθεσία. [Η.Π.] 26η -28η ώρα: Νομοθεσία τροφίμων: COM (1999)-719 τελικό. COM (2002)-377 τελικό. Κανονισμοί: 178/2002, 852/2004, 853/2004 και 854/2004. Κανονισμοί: 2073/2005, 2074/2005, 2075/ 2005, 2076/2005 και 882/2004. Απόφαση 2001/471. Οδηγία 2002/ 99 και 2004/41. [Η.Π.]
Λέξεις Κλειδιά
επιθεώρηση κρέατος και προιόντων κρέατος, νομοθεσία
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Διαφάνειες
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις28
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων60
Σύνολο88
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Για τους φοιτητές που θα επιλέγουν να παρακολουθούν το μάθημα με τη ΕΑΦ η αξιολόγηση θα γίνεται: • Με μια ενδιάμεση αξιολόγηση (ΕΑ) στην προκαθορισμένη στο ωρολόγιο πρόγραμμα του 8ου εξαμήνου ημερομηνία και ώρα (16η ώρα διδασκαλίας του μαθήματος), στην ύλη που διδάχτηκε στις ώρες 1η έως και 15η. • Με μια τελική αξιολόγηση (ΤΑ) μέσα στην εξεταστική περίοδο του 8ου εξαμήνου (εξεταστική περίοδος Ιουνίου) στην ύλη που διδάχτηκε στις ώρες 17η έως και 28η. • Η τελική βαθμολογία του μαθήματος θα προκύπτει από το βαθμό της ΕΑ κατά 50% και της ΤΑ κατά 50%. Για τους φοιτητές που δεν παρακολουθούν το μάθημα με τη ΕΑΦ, η τελική βαθμολογία (100%) θα διαμορφώνεται ύστερα από εξέταση όλης της διδακτέας ύλης του μαθήματος στην εξεταστική περίοδο του 8ου εξάμηνου (εξεταστική Ιουνίου).
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Συμπερασματική)
Τελευταία Επικαιροποίηση
17-03-2020