Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την παρακολούθηση και την επιτυχή εξέταση του μαθήματος, οι φοιτητές αναμένεται να γνωρίζουν θέματα που αφορούν στην υγιεινή και στην ασφάλεια του κρέατος των θηλαστικών και των προϊόντων τους σε όλα τα στάδια της παραγωγικής τους διαδικασίας από το στάβλο μέχρι το τραπέζι του καταναλωτή (σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Περιεχόμενο Μαθήματος
1η ώρα: Ο εθνικός και διεθνής ρόλος του Κτηνιάτρου στην ασφάλεια των τροφίμων και στην προστασία του καταναλωτή. Νομοθεσία. Οργάνωση και λειτουργία βιομηχανικών σφαγείων. [Δ.Σ.]
2η-3η ώρα: Επιθεώρηση πριν από τη σφαγή. Έλεγχος των μητρώων εκτροφής και του τρόπου μεταφοράς. Έλεγχος της υγείας και της κατάστασης των ζώων. Ανάπαυση των ζώων (πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα). Νομοθεσία. [Δ.Σ.]
4η ώρα: Αναισθητοποίηση. Αφαίμαξη. Προετοιμασία των σφαγίων. Ηλεκτρική διέγερση. [Δ.Σ.]
5η–6η ώρα: Καθαρισμός. Εξυγίανση των σφαγείων. Έλεγχος υγιεινής των σφαγείων. [Δ.Σ.]
7η-8η ώρα: Ανάλυση κινδύνων και κρίσιμα σημεία κατά τα διάφορα στάδια προετοιμασίας των σφαγίων. [Δ.Σ.]
9η -11η ώρα: Επιθεώρηση των σφαγίων. Σήμανση καταλληλότητας σφαγίων. Νομοθεσία. [Ν.Σ.]
12η-15η ώρα: Μη φυσιολογικές καταστάσεις και παθολογοανατομικές αλλοιώσεις που παρατηρούνται κατά την επιθεώρηση των σφαγίων ζώων. [Ε.Ι.]
16η ώρα: Ενδιάμεση εξέταση.
17η-19η ώρα: Περιγραφή ορισμένων νοσημάτων των σφαγίων ζώων. Επείγουσα σφαγή. Κατασχέσεις. Νομοθεσία. Επαγγελματικές ασθένειες. Προφύλαξη των εργαζομένων στο σφαγείο. [Ε.Ι.]
20η-23η ώρα: Προϊόντα κρέατος-προϊόντα αλλαντοποιίας (υγιεινή, επιθεώρηση, αλλοιώσεις, συντήρηση, νομοθεσία). [Ν.Σ.]
24η-25η ώρα: Ψυγμένo-καταψυγμένo κρέας. Αλλοιώσεις κρέατος, επιθεώρηση, νομοθεσία. [Η.Π.]
26η -28η ώρα: Νομοθεσία τροφίμων: COM (1999)-719 τελικό. COM (2002)-377 τελικό. Κανονισμοί: 178/2002, 852/2004, 853/2004 και 854/2004. Κανονισμοί: 2073/2005, 2074/2005, 2075/ 2005, 2076/2005 και 882/2004. Απόφαση 2001/471. Οδηγία 2002/ 99 και 2004/41. [Η.Π.]