ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ I

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ I / INTERNATIONAL ECONOMICS Ι
Κωδικός12ΥΓ03
ΣχολήΚοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών
ΤμήμαΟικονομικών Επιστημών
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό, 2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΔημήτριος Νταντάκας
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID100001415

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (2013-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 717
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό325

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ I
Ακαδημαϊκό Έτος2019 – 2020
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία4
Class ID
600147211

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΑμφιθέατρο ΝΟΕ
ΌροφοςΙσόγειο
ΑίθουσαΜΙΚΡΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ Β (154)
ΗμερολόγιοΠαρασκευή 14:00 έως 16:00
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Υποβάθρου
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Γενικού Υποβάθρου
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων οι φοιτητές/τριες: - Θα έχουν αποκτήσει τις βασικές θεωρητικές γνώσεις κατανοώντας τα κύρια υποδείγματα της Θεωρίας του Διεθνούς Εμπορίου. - Θα έχουν κατανοήσει τα όσα σχετίζονται με τη Θεωρία της Προστασίας και τις πρακτικές που συνάγονται από αυτήν. - Θα γνωρίζουν επαρκώς τον τρόπο λειτουργίας της διεθνούς αγοράς μέσα από τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης,όπως ολοκληρώνεται μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμου Εμπορίου (ΠΟΕ, πρώην GATT). - Θα έχουν επαρκείς γνώσεις για να οικοδομήσουν ένα εξαγωγικό σχέδιο δράσης στην περίπτωση που πρόκειται να απασχοληθούν σε εταιρίες με εξαγωγική δραστηριότητα ή πρόκειται να ασχοληθούν οι ίδιοι/ιες με το διεθνές εμπόριο.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
Περιεχόμενο Μαθήματος
Κλασσικοί οικονομολόγοι και Διεθνές εμπόριο – Βάσεις δεδομένων του Διεθνούς Εμπορίου. Βάση δεδομένων Comtrade του ΟΗΕ - Απόλυτο και Συγκριτικό πλεονέκτημα κόστους – Πλήρης εξειδίκευση, Μερική Εξειδίκευση στο διεθνές εμπόριο - Όροι εμπορίου - Το θεώρημα του Χέκσερ και Όλιν – Εξισωτικές επιδράσεις του εμπορίου στις τιμές και τις αμοιβές των συντελεστών της παραγωγής - Το παράδοξο του Λεόντιεφ – Εμπόριο και τεχνολογία – Τεχνολογικό κενό του Πόσνερ – Ο κύκλος ζωής του προϊόντος του Βέρνον – Διεθνές εμπόριο και ζήτηση. Η άποψη του Λίντερ - Νέες θεωρίες του Διεθνούς Εμπορίου. Ενδοκλαδικό Εμπόριο - GATT Δασμοί και προστασία - Επιδράσεις του δασμού εισαγωγής και μέτρα μη δασμολογικής προστασίας – Ξένες Άμεσες Επενδύσεις – Πετρελαϊκές κρίσεις - Ασιατικές Τίγρεις.
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις1384,9
Εξετάσεις20,1
Σύνολο1405
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Εξετάσεις και τεστς
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Δ. Μάρδας, Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, εκδ. Ζυγός, Θεσσαλονίκη 2006. Κωδικός Βιβλίου στον ΕΥΔΟΞΟ: 1751. Η. Καραντώνης, Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, τ. Α΄ εκδ. Αφοί Κυρι-ακίδη, Θεσσαλονίκη 2005. Κωδικός Βιβλίου στον ΕΥΔΟΞΟ: 5701.
Τελευταία Επικαιροποίηση
22-11-2020