Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
1) Εξάσκηση του αρχιτεκτονικού βλέμματος.
2) Ανάπτυξη του Σχεδιασμού: Μορφή σε σχέση με τη Λειτουργία, Μορφή σε σχέση με τη Δομή, Μορφή σε σχέση με την Κατασκευή, Μορφή σε σχέση με το Νόημα.
3) Ανάπτυξη των Επιμέρους Σταδίων του Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού Μικρής Κλίμακας.
4) Ανάπτυξη της σχέσης της ιδέας, του concept και της υλοποίησης μέσα από την εμπειρία της κατασκευής.
5) Διερεύνηση της σχέσης της αρχιτεκτονικής με τις ανθρώπινες ανάγκες και τις δράσεις που εξυπηρετεί.
6) Μελέτη των ρευμάτων του Design Αντικειμένου και Εσωστεικού Χώρου του 20ου αιώνα.
Περιεχόμενο Μαθήματος
From the Ordinary to the Extraordinary.
1. Εντοπίστε ένα πραγματικό διαμέρισμα. Αυτό που αλλιώς θα λέγαμε ένα τυπικό, γενικό (generic) διαμέρισμα μία τυπικής πολυκατοικίας στην ελληνική πόλη. Όχι "ρετιρε", όχι "διαμέρισμα με θέα", όχι "νεοκλασσικό", όχι "καλο-σχεδιασμένο", όχι "μπροστά σε πάρκο". Κάποιο που να έχει κτιστεί κάπου ανάμεσα από το '65 μέχρι το '85 και κάποιο που να είναι από 65 έως 85 τ.μ. Κάποιο δηλαδή που να είναι σαν όλα τα άλλα. Αποτυπώστε το διεξοδικά. Όχι μόνο το χώρο, αλλά και το φωτισμό, τον αερισμό, τους θορύβους, και τόσα άλλα, σε διαφορετικές ώρες της ημέρας...
2. Εντοπίστε τους πραγματικούς ανθρώπους που θα το κατοικήσουν. Όχι γενικώς και αορίστως: "κατοίκους", "φοιτητές", "αρχιτέκτονες", "καλλιτέχνες", "ανθρώπους που τους αρέσουν τα ίδια πράγματα με εσάς". Αλλά ανθρώπους πραγματικούς, με συγκεκριμένες ανάγκες, περιορισμούς, επιθυμίες, όνειρα, ιδιοτροπίες... Μιλήστε μαζί τους. Ποιες είναι οι ασχολίες τους; Πώς περνούν το χρόνο τους; Πώς κατοικούν το σπίτι τους στις διαφορετικές ώρες της μέρας, και στις διαφορετικές εποχές του χρόνου. Τι θα ήθελαν να είναι διαφορετικό;...Κατανοήστε σε βάθος τη ζώη που ζουν και το πώς την ζουν στο σπίτι που κατοικούν τώρα...
3. Σχεδιάστε για αυτούς, και μαζί με αυτούς, την νέα τους κατοικία, όπως επίσης και μία πρόταση για την είσοδο της πολυκατοικίας στην οποία βρίσκεται το διαμέρισμα.
Η πρότασή σας πρέπει να είναι υλοποιήσιμη από όλες τις απόψεις.
Ό,τι προτείνετε σε σχέση με τα υλικά, τις επιπλώσεις, το φωτισμό, τις φυτεύσεις κλπ πρέπει να τα μελετήσετε διεξοδικά και σε λεπτομέρεια (σε όλες τους τις συνιστώσες π.χ. διαθεσιμότητα, κόστος, κατασκευή, κλπ).
Τα σχέδιά σας θα πρέπει να τα επεξεργαστείτε σε κλίμακα 1:50 / 1:25 / 1:5 και την Μακέτα σας σε κλίμακα 1:25
4. Συζητήστε με τους μελλοντικούς κατοίκους το ενδεχόμενο υλοποίησης της πρότασής σας.