ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ / MICROBIOLOGY
ΚωδικόςGM.01.06
ΣχολήΘετικών Επιστημών
ΤμήμαΒιολογίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΜηνάς Αρσενάκης
Χαρακτηρισμός ΜαθήματοςΜαθήματα Τμήματος
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID40001149

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήμα Βιολογίας (2017-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 324
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό116

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ
Ακαδημαϊκό Έτος2019 – 2020
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία6
Ώρες Συνολικά231
Class ID
600148331
Τύπος Μαθήματος
  • Υποβάθρου
  • Γενικών Γνώσεων
  • Επιστημονικής Περιοχής
  • Ανάπτυξης Δεξιοτήτων
Κατηγορία Μαθήματος
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Κατανόηση της δομής και λειτουργίας των μικροβιακών κυττάρων και των αλληλεπιδράσεων τους με το περιβάλλον και τα έμβια όντα. Γνώση των βασικών στοιχείων του μικροβιακού μεταβολισμού και της μεταβολική ποικιλότητας. Κατανόηση των βασικών αρχών της μοριακής μικροβιολογίας. Γνώση των μηχανισμών διαίρεσης των προκαρυωτικών κυττάρων και της αύξησης των μικροβιακών καλλιεργειών. Κατανόηση της δομής και της βιολογικής σημασίας των ιών. Εξοικείωση με τις βασικές τεχνικές καλλιέργειας βακτηρίων, χρώσης επιχρισμάτων και παρατήρησης στο οπτικό μικροσκόπιο.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
  • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Επισκόπηση της μικροβιακής ζωής. Μακρομόρια. Κυτταρική δομή και λειτουργία. Θρέψη και μεταβολισμός προκαρυωτών. Αύξηση πρωκαρυωτικών κυττάρων. Βακτηριακή γενετική. Ιολογία
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις451,8
Εργαστηριακή Άσκηση90,4
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων923,7
Εξετάσεις40,2
Σύνολο1506
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Μάθημα: 80%, Εργαστηριακές ασκήσεις: 20%
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Δημόσια Παρουσίαση (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1) Madigan M.T.,Martinko J.M., Parker J. 2015. Brock: Βιολογία των μικροοργανισμών. Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης (2η ελληνική έκδοση 2018). Μ.Τ.Madican, J.M. Martinko, J.Parker. 2015. Brock Biology of Microorganisms. Crete University Press, Heraklion (2nd greek edition 2018) 2) Κολιάης Σ. 2001. Μικροβιολογία. University Studio Press, Θεσσαλονίκη. Koliais S. 2001. Microbiology. 3η edition. University Studio Press, Thessaloniki.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Food Microbiology, John Garbutt, Bacterial adhesion to Animal Cells and tissues
Τελευταία Επικαιροποίηση
15-06-2020