Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Κατανόηση της πολυσυλλεκτικότητας της βιοτεχνολογίας ως συγκερασμού της βασικής γνώσης που προέρχεται από διάφορα πεδία της επιστήμης. Μέσα από την ανάπτυξη και ανάλυση βιοτεχνολογικών εφαρμογών που αφορούν την υγεία, τη γεωργία-κτηνοτροφία, τη βιομηχανία, το περιβάλλον και τον ίδιο τον άνθρωπο ο φοιτητής κατανοεί τον σημαντικό ρόλο των μικροοργανισμών στη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη καθώς και τους κανόνες που θα πρέπει να διέπουν τη σύνδεση της βασικής γνώσης με την παραγωγική διαδικασία. Ικανότητα αναγνώρισης διαφόρων μικροοργανισμών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία και εξοικείωση με τη μεθοδολογία ποιοτικού και ποσοτικού ελέγχου των παραγόμενων προϊόντων.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Περιεχόμενο του μαθήματος:
1. Εισαγωγικές γνώσεις Μικροβιολογίας
2. Εισαγωγικές γνώσεις Βιοτεχνολογίας
3 .Παραγωγή πρωτογενών, δευτερογενών μεταβολιτών
4. Βιομετασχηματισμοί και Ζυμώσεις
5. Παραγωγή Τροφίμων-Βιομηχανικές εφαρμογές
6. Παραγωγή ενέργειας-
7. Εφαρμογές στην Υγεία-Εμβόλια
8. Εφαρμογές στην Υγεία-Αντισώματα-Ανοσοτοξίνες
9. Αγροβιοτεχνολογία-Ριζόβια και αζωτοδέσμευση
10. Αγροβιοτεχνολογία -Διαγονιδιακά Φυτά
11. Μικροβιακή βιοτεχνολογία στο περιβάλλον- Βιομηχανικά απόβλητα
12. Μικροβιακή βιοτεχνολογία στο περιβάλλον-Διήθηση μετάλλων
13. Μικροβιακή βιοτεχνολογία αστικά λύματα
14. Μέλλον και προοπτικές.
Περιεχόμενο Εργαστηρίων
1.Παραγωγή Τροφίμων-Απομόνωση και χαρακτηρισμός μικροοργανισμών γαλακτικής ζύμωσης.
2. Παραγωγή ζύθου-Απομόνωση και χαρακτηρισμός μικροοργανισμών αλκοολικής ζύμωσης.
3.Απομόνωση-ταυτοποίηση και χαρακτηρισμός ιδιοτήτων μικροοργανισμών που συμμετέχουν στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.
4. Μέθοδοι ανίχνευσης μικροβιοκτόνων συστατικών
5. Μικροβιολογικός έλεγχος τροφίμων.
Λέξεις Κλειδιά
μικροβιακή βιοτεχνολογία, ζυμώσεις, τρόφιμα, , διαγονιδιακά προϊόντα, βιαποδόμηση