Jiddu Krishnamurti και David Bohm, "Το τέλος του χρόνου" (1985)

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςJiddu Krishnamurti και David Bohm, "Το τέλος του χρόνου" (1985) / Jiddu Krishnamurti and David Bohm, The ending of time (1985)
ΚωδικόςΦ431
ΣχολήΦιλοσοφική
ΤμήμαΦιλοσοφίας και Παιδαγωγικής
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΠαναγιώτης Δόικος
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600018153

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής (2011-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 80
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚορμόςΥποχρεωτικό Κατ' ΕπιλογήνΧειμερινό/Εαρινό-6
ΦιλοσοφίαΥποχρ. Κατ΄ Επιλογήν ΚατεύθυνσηςΧειμερινό/Εαρινό-6

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςJiddu Krishnamurti και David Bohm, "Το τέλος του χρόνου" (1985)
Ακαδημαϊκό Έτος2019 – 2020
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600148893

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΣχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας
ΌροφοςΥπόγειο 1
ΑίθουσαΑΙΘΟΥΣΑ 7 (108)
ΗμερολόγιοΠαρασκευή 18:30 έως 21:00
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
 • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Εμβάθυνσης / Εμπέδωσης Γνώσεων
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα είναι σε θέση να αποδώσουν γραπτά και προφορικά τη φιλοσοφία του τέλους του χρόνου των Krishnamurti και Bohm ,καθώς και να στοχαστούν πάνω σε αυτήν.
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Λήψη αποφάσεων
 • Αυτόνομη εργασία
 • Ομαδική εργασία
 • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
 • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
 • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
 • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
 • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Φ431: Jiddu Krishnamurti και David Bohm. “Το τέλος του χρόνου” (1985) Σε ένα έργο που σημάδεψε την πορεία του διεπιστημονικού διαλόγου κατά τον εικοστό αιώνα, ο ινδός φιλόσοφος Jiddu Krishnamurti (1895-1986) και ο αμερικανός θεωρητικός φυσικός David Bohm (1917-1992) συζητούν για τη δυνατότητα του ανθρώπου να ξεφύγει από τη λάθος στροφή που έχει πάρει, και η οποία τον οδήγησε “σε ατέλειωτες διαιρέσεις, συγκρούσεις και καταστροφές”. Διαπιστώνουν τον εγκλωβισμό μας σε έναν επιφανειακό, ανταγωνιστικό χρόνο, ο οποίος μας δεσμεύει σε μια εγωκεντρική ψευδαίσθηση, κρατώντας αδρανή τη δυνατότητά μας να βλέπουμε το βάθος του ψυχισμού μας, την κίνηση της σκέψης μας και την άγνωστη αλήθεια της θετικής σύνδεσής μας με το(ν) άλλο. Καθώς ανταποκρίνεται στην πρόκληση των ευφυών ερωτημάτων του συνομιλητή του, ο Krishnamurti δείχνει τη φύση, τη λογική και προπάντων τον τρόπο απελευθέρωσης της δύναμης αυτού του προνομιακού βλέμματος, την οποία ονομάζει ενόραση (insight). Η εξέλιξη της συζήτησης θα οδηγήσει στην ανάλυση του περιεχομένου της συμφωνίας των δύο στοχαστών στην ακόλουθη επαναστατική θέση: η δράση της ενόρασης μπορεί να μεταβάλει τη δομή της κίνησης των κυττάρων του εγκεφάλου, καθορίζοντας την αντίστοιχη ευεργετική οντολογική μεταβολή του ανθρώπου.
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Σημειώσεις
 • Βιβλίο
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις391,6
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων1114,4
Σύνολο1506
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Οι φοιτητές εξετάζονται σχετικά με την κριτική τους ικανότητα ,τη δυνατότητα τους στη γραπτή έκφραση , την ανάπτυξη φιλοσοφικής συλλογιστικής και προπάντων τη Φιλοσοφική τους αυτενέργεια .
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Διαμορφωτική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Κρισναμούρτι, Το τέλος του χρόνου. Συζητήσεις με τον Δρ. Ντέιβιντ Μπόμ , Αθήνα , Καστανιώτης
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
David Bohm, Wholeness and the implicate order, United Kingdom, Routledge, 1980. David Bohm and Basil Hiley, The Undivided Universe. An Ontological Interpretation of Quantum Theory, Routledge, 1995. Κρισναμούρτι Τζ., Αγάπη, ελευθερία, δράση, μετάφραση του Νίκου Πιλάβιου, Αθήνα, Εκδόσεις ΣώμαΝους, 2005. Κρισναμούρτι Τζ., Απελευθέρωση από το γνωστό, μετάφραση του Μοιραγιά Λασκαράτου, Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1986 Κρισναμούρτι Τζ., Αυτό το φως μέσα μας, μετάφραση του Δημήτρη Ανδρίκογλου, Αθήνα, Εκδόσεις ΣώμαΝους, 2011. Κρισναμούρτι Τζ., Εγώ χωρίς εγώ, μετάφραση του Νίκου Πιλάβιου και της Ανθής Ανδρεοπούλου, Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2013. Κρισναμούρτι Τζ., Εις εαυτόν (Το τελευταίο ημερολόγιό του), μετάφραση του Νίκου Πιλάβιου, Εκδόσεις Καστανώτη. Κρισναμούρτι Τζ., Η χαρά της ελευθερίας. Ελευθερία, Η αρχή και το τέλος, μετάφραση του Νίκου Πιλάβιου, Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2012. Κρισναμούρτι Τζ., Η αλήθεια και το υπαρκτό, μετάφραση του Νίκου Πιλάβιου, Αθήνα, Εκδόσεις Καστανώτη, 2000. Κρισναμούρτι Τζ., Η τέχνη του διαλογισμού, μετάφραση του Δημήτρη Ανδρίκογλου, Αθήνα, Εκδόσεις ΣώμαΝους, 2012. Κρισναμούρτι Τζ., Μιλώντας για το Θεό, μετάφραση του Νίκου Πιλάβιου και της Μαριάννας Γκούντα, Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2015. Κρισναμούρτι Τζ., Στη σιγή του νου, μετάφραση του Νίκου Πιλάβιου, Εκδόσεις Καστανιώτη. Κρισναμούρτι Τζ., Τι είναι αγάπη;, μετάφραση του Άγγελου Μοιραγιά και του Πέτρου Λασκαράτου, Αθήνα, Εκδόσεις Καστανώτη, 2010. Κρισναμούρτι Τζ., Το δίχτυ της σκέψης, μετάφραση του Ευάγγελου Γραμμένου, Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1986. Κρισναμούρτι Τζ., Το ξύπνημα της νοημοσύνης, μετάφραση του Νίκου Πιλάβιου και της Στεφανίας Ταπτάς, Αθήνα, Κέδρος, 2003. Κρισναμούρτι Τζ., Το πέταγμα του αετού, μετάφραση της Μάγδας Χαλικιά, Αθήνα, Καστανιώτης, 2010. Κρισναμούρτι, Το τέλος του χρόνου. Συζητήσεις με τον Ντέηβιντ Μπομ, μετάφραση του Νίκου Πιλάβιου, Εκδόσεις Καστανιώτη. Jiddu Krishnamurti and David Bohm, The ending of time, HarperOne, 1985. David Peat, Infinite potential. The life and times of David Bohm, Basic Books, 1997.
Τελευταία Επικαιροποίηση
01-12-2020