ΧΡΩΜΑ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΕΣΑ 1

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΧΡΩΜΑ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΕΣΑ 1 / Traditional and digital painting 1
ΚωδικόςΥΚΧΨ1
ΣχολήΚαλών Τεχνών
ΤμήμαΕικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
Υπεύθυνος/ηΓεώργιος Κατσάγγελος
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΜη Ενεργό
Course ID280011580

Πρόγραμμα Σπουδών: Νέο ΠΠΣ Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (2014-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 12
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΝΕΑ ΜΕΣΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝΚαλλιτεχνικό1112

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΧΡΩΜΑ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΕΣΑ 1
Ακαδημαϊκό Έτος2019 – 2020
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία5
Ώρες Συνολικά65
Class ID
600148965

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοDepartment of Visual and Applied Arts (Thermi)
ΌροφοςUnknown
ΑίθουσαΕργαστήριο Νέων Μέσων (643)
ΗμερολόγιοMonday 10:00 to 14:00
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Υποβάθρου
  • Επιστημονικής Περιοχής
  • Ανάπτυξης Δεξιοτήτων
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές στα πλαίσια του μαθήματος: • Θα κατανοήσουν τις έννοιες και τις αρχές της σύνθεσης στις εικαστικές τέχνες. • Θα διασαφηνίσουν την έννοια του ζωγραφικού χώρου. • Θα οξύνουν την παρατήρησή τους. • Θα αναπτύξουν την οπτική τους αντίληψη. • Θα εξοικειωθούν με την οργάνωση και παρουσίαση χρωματικών σχέσεων. • Θα αποκτήσουν βασικές τεχνικές δεξιότητες στην αναλογική χρήση του χρώματος. • Θα αναπαριστούν με σαφήνεια τον πραγματικό χώρο στις δύο διαστάσεις του ζωγραφικού χώρου. • Θα πειραματίζονται με διαφορετικά υλικά. • Θα γνωρίσουν σε βάθος το έργο σημαντικών καλλιτεχνών της ιστορίας της τέχνης. • Θα αντιληφθούν τις σχέσεις μεταξύ των διαφορετικών μορφών των εικαστικών τεχνών. • Θα παρουσιάζουν και θα υποστηρίζουν το ατομικό τους έργο στην ομάδα.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
  • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
  • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Πραγματοποιούνται ασκήσεις χρώματος από φυσικό και μη φυσικό πρότυπο με διάφορα αναλογικά υλικά (παστέλ, λάδι, ακρυλικό κτλ) και γίνεται εισαγωγή στην καλλιτεχνική έρευνα με την χρήση των Νέων Μέσων. Οι ασκήσεις χρώματος στοχεύουν στην δημιουργική χρήση των μέσων της ζωγραφικής (κυρίως ακρυλικού) και στην κατανόηση της χρήσης του φωτός και του χρώματος για την σαφή αναπαράσταση του θέματος. Δίνεται έμφαση στην μελέτη ζωγραφικών έργων σημαντικών καλλιτεχνών. Οι ασκήσεις με αναλογικά υλικά εκτελούνται σε επιφάνειες διαφορετικών μεγεθών. Οι ασκήσεις με τα ψηφιακά μέσα εστιάζουν στην βασική επεξεργασία και σύνθεση ψηφιακής εικόνας (ψηφιογραφικές εικόνες και διανυσματικά γραφικά, ανάλυση εικόνας, τύπος αρχείου, συμπίεση αρχείων, χρωματικά συστήματα, χρήση σαρωτή και πινακίδας ψηφιοποίησης κ.τ.λ.). Διδάσκεται, η μοντέρνα έκδοση της τεχνικής του κολλάζ ως δημιουργική έκφραση. Παρουσιάζονται οι εικαστικές προσεγγίσεις από καλλιτέχνες (Pablo Picasso, Henri Matisse, Robert Rauschenberg, Richard Hamilton, Hannah Höch, Raoul Hausmann, Dada κ.ά.) στην σύγχρονη τέχνη που μεσω της μεικτής τεχνικής συνθέτουν έργα με την χρήση ζωγραφικής, φωτογραφίας και γλυπτικής (Photomontage, photocollage, assemblage, objects trouvés, Tableaux, environments διαστάσεων δωματίου κ.ά.). Πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα προβολές κινηματογραφικών και παρουσιάσεις του έργου καλλιτεχνών όλου του εύρους των εικαστικών τεχνών, προβολές ντοκιμαντέρ και φωτογραφικού υλικού. Προτείνεται βιβλιογραφία από τους διδάσκοντες του εργαστηρίου. Γίνονται επισκέψεις σε εκθέσεις σε χώρους τέχνης. Οι φοιτητές παρουσιάζουν εργασίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα και γίνονται συζητήσεις πάνω σε αυτές.
Λέξεις Κλειδιά
Καλλιτεχνικό Εργαστήριο, χρώμα, αναλογικά μέσα, ψηφιακά μέσα, ασκήσεις, εικονογράφηση
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Βιντεοδιαλέξεις
  • Ήχος
  • Πολυμεσικό υλικό
  • Διαδραστικές ασκήσεις
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών
Περιγραφή
Πραγματοποιούνται προβολές έργων και παρουσιάσεις καλλιτεχνών. Πραγματοποιούνται βιντεοδιαλέξεις και φροντιστήρια χρήσης λογισμικού. Πραγματοποιείται καλλιτεχνική εργαστηριακή έρευνα με την χρήση του εξοπλισμού του εργαστηρίου (στούντιο φωτογραφίας, αίθουσα Η/Υ). Πραγματοποιείται διαδικτυακή έρευνα πληροφοριών.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις
Σεμινάρια
Εργαστηριακή Άσκηση
Άσκηση Πεδίου
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων
Πρακτική (Τοποθέτηση)
Καλλιτεχνικό Εργαστήριο36012
Διαδραστική διδασκαλία στο Υπολογιστικό Κέντρο
Εκπαιδευτικές επισκέψεις και παρακολούθηση συνεδρίων / σεμιναρίων / εκδηλώσεων
Εκπόνηση μελέτης (project)
Συγγραφή εργασίας / εργασιών
Καλλιτεχνική δημιουργία
Εξετάσεις
Σύνολο36012
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
1. Πρόοδος εντός του εργαστηρίου (ενδιάμεση εξέταση, καθημερινή εξέταση). 2. Κατ’ οίκον εργασία. 3. Προφορικές παρουσιάσεις εργασιών. 4. Εξέταση του καλλιτεχνικού έργου των φοιτητών. Σε ένα μεγάλο ποσοστό αξιολογείται θετικά η παρουσία του φοιτητή στο εργαστήριο, η συμμετοχή του στις δραστηριότητες του εργαστηρίου, οι παρουσιάσεις εργασιών κλπ. Ακολουθεί η έρευνα, η ανάπτυξη του θέματος και η ποιότητα των αποτελεσμάτων.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Προφορική Εξέταση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Δημόσια Παρουσίαση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Εργαστηριακή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Καλλιτεχνική Ερμηνεία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Σήμερα η τέχνη Έκδοση: 1η έκδοση/2010 ISBN: 978-960-03-5060-9 Συγγραφείς: Τσιγκόγλου Σταύρος Διαθέτης (Εκδότης): ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΑΕΒΕΔΕ Μα είναι αυτό τέχνη; Έκδοση: 1/2005 ISBN: 978-960-348-141-6 Συγγραφείς: Cynthia Freeland Διαθέτης (Εκδότης): ΒΙΒΛΙΑ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΛΕΘΡΟΝ Ε.Ε.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Το έργο τέχνης στην εποχή της τεχνικής αναπαραγωγιμότητάς του: Συνοπτική ιστορία της φωτογραφίας: Εντ. Φουξ, ο συλλέκτης και ο ιστορικός Έκδοση: 1978 Συγγραφείς: Benjamin Walter Διαθέτης (Εκδότης): ΚΑΛΒΟΣ Η διαδικασία της σιωπής Έκδοση: 2000 ISBN: 978-960-8480-90-2 Συγγραφείς: Virilio Paul Διαθέτης (Εκδότης): Νησίδες, Τομανάς Βασίλης Art and Electronic Media Έκδοση: 2009 ISBN: 0714847828 Συγγραφείς: Shanken A. Edward Εκδότης: Phaidon Press Ltd Ψηφιακές μορφές τέχνης Έκδοση: 2008 ISBN: 978-960-418-159-9 Συγγραφείς: Βασιλάκος Αθανάσιος Εκδότης: Τζιόλας Προς το σύμπαν των τεχνικών εικόνων Έκδοση: 2008 ISBN: 978-960-7793-80-5 Συγγραφείς: Flusser Vilem Εκδότης: Σμίλη
Τελευταία Επικαιροποίηση
09-11-2020