Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές στα πλαίσια του μαθήματος:
• Θα μπορούν να διαχωρίσουν ρόλους και να αναλάβουν κάποιους από αυτούς μέσα στις διαδικασίες παραγωγής του οπτικοαουστικού προϊόντος.
• Θα μπορούν να πειραματιστούν με τις τεχνικές λήψης και μοντάζ δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο οπτικοαουστικό προϊόν, προωθώντας την καλλιτεχνική και επιστημονική τους έρευνα.
• Θα αναπτύξουν εξιδεικευμένες τεχνικές δεξιότητες στην τεχνική της επεξεργασίας και σύνθεσης της κινούμενης εικόνας.
• Θα διευρύνουν τις εκφραστικές τους δυνατότητες
• Θα απελευθερώσουν την δημιουργική τους φαντασία και θα προβάλουν τις δεξιότητές τους.
• Θα γνωρίσουν και να κατανοήσουν τις διεθνείς πρωτοπορίες και καλλιτέχνες στην κινούμενη εικόνα και τους σημαντικούς σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου.
• Θα παρουσιάσουν και θα υποστηρίξουν θεωρητικά το παραγόμενο ατομικό η ομαδικό τους έργο στην ομάδα.
• Θα βάλουν τα θεμέλια για την μελλοντική τους πορεία ως εξειδικευμένοι επαγγελματίες επάνω στην ψηφιακή εικόνα στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Οι φοιτητές συνεχίζουν να μελετούν τις αρχές της κινούμενης εικόνας (σενάριο, ντεκουπάζ, σκηνοθεσία, storyboard, μοντάζ και στάδια μεταπαραγωγής), και την κατανόηση των ρόλων και των δεξιοτήτων στην πλήρη αλυσίδα παραγωγής ενός σύντομου οπτικοαουστικού έργου, από την σύλληψη της ιδέας στο τελικό προϊόν.
Οι φοιτητές εμβαθύνουν σε προχωριμένες τεχνικές παραγωγής ψηφιακού βίντεο, αναγνωρίζουν την σημασία του μοντάζ, της σύνδεσης των πλάνων και της χρήσης των ψηφιακών εργαλείων μοντάζ στο τελικό προϊόν καθώς και της εξαγωγής του τελικού προϊόντος. Μελετούν τεχνικές τοποθέτησης και κίνησης της κάμερας, την χρήση εξοπλισμού σταθεροποίησης κάμερας, τον φωτισμό και την τεχνική Green Screen (τρύπημα) ,εξασκούνται στις τεχνικές jump cut και stop carre, champ contrechamp, La Plongée Contre Plongée.
Συνεχίζουν να μελετούν την ιστορία και την αισθητική του κινηματογράφου και την εξέλιξη του μοντάζ, διδάσκονται μέσα από τα κινηματογραφικά ρεύματα του 20 αιώνα, τις διεθνείς πρωτοπορίες στην κινούμενη εικόνα και αναλύεται το έργο σημαντικών σκηνοθετών του κινηματογράφου.
Μέσα από την έρευνα και τις ασκήσεις που πραγματοποιούν οι φοιτητές, αντιλαμβάνονται την σύνθεση των κέντρων ενδιαφέροντος μέσα στο κινηματογραφικό κάδρο, εμβαθύνουν στην αποκάλυψη του συναισθήματος και την διαχείρηση του δυσδιάστατου και τρισδιάστατου χώρου μέσα από την χρήση του μοντάζ. Εξοικειώνονται με τις ειδικές τεχνικές δημιουργίας και επεξεργασίας ψηφιακής εικόνας και μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τα νέα μέσα συνδυαστικά.
Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών έργων, έργων της βίντεο τέχνης και της ψηφιακής τέχνης καθώς και οι παρουσιάσεις πρωτοποριακών καλλιτεχνών. Προτείνεται βιβλιογραφία από τους διδάσκοντες του εργαστηρίου.
Δίνεται έµφαση στην συνεργατική παραγωγή καλλιτεχνικού έργου.
Οι φοιτητές παρουσιάζουν εργασίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα και γίνονται συζητήσεις πάνω σε αυτές.
Λέξεις Κλειδιά
κινούμενη, εικόνα, σενάριο, σκηνοθεσία, storyboard, μοντάζ, κάμερα, φιλμ, στούντιο