Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα είναι σε θέση
-Να αναγνωρίζουν τα έργα από τα οποία προέρχονται δεδομένα αποσπάσματα (καθώς και το θεατρικό τους είδος), και να τα αποδίδουν σε ρέουσα νεοελληνική γλώσσα.
-Να έχουν εποπτεία του κινήματος στην πολυπολιτισμική του διάσταση επιχειρώντας συνδέσεις ανάμεσα στη νεοελληνική και την ιταλική εκδοχή του κινήματος.
-Να προσλαμβάνουν τη λογοτεχνία σε σύνδεση με τα κοινωνικά, πολιτικά και αισθητικά συμφραζόμενα της εποχής.
-Να ορίζουν και να διατυπώνουν τις βασικές θεωρητικές αρχές του αναγεννησιακού θεάτρου και να τις εντοπίζουν σε αντιπροσωπευτικά κείμενα μεταβαίνοντας από τη θεωρία στην πράξη.
-Να υιοθετούν κάποια μέθοδο και να εφαρμόζουν ένα σύστημα κατά τη συγκρότηση διεξοδικών, εκ του σύνεγγυς αναγνώσεων των κειμένων.
-Να συλλέγουν κατάλληλα ερευνητικά δεδομένα και να τα διαχειρίζονται αξιολογώντας τη σημασία τους κατά το σχεδιασμό της εργασίας τους.
-Να αναπτύσσουν την ικανότητά τους στην εκ του σύνεγγυς ανάγνωση κειμένων και να εντοπίζουν εκλεκτικές συγγένειες σε επίπεδο θεματικής και ρητορικής.
-Να εκτιμούν τη χρήση της τεχνολογίας και να την αξιοποιούν αποτελεσματικά στη διαδικασία της διδασκαλίας και της αξιολόγησης αλλά και για την επαγγελματική τους εξέλιξη.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Κρητικό αναγεννησιακό θέατρο
Το μάθημα αυτό αποτελεί μια εισαγωγή στο Κρητικό Θέατρο της Αναγέννησης. Φέρνει σε επαφή τους φοιτητές με τις θεωρητικές αρχές που καθόρισαν τη συγγραφή θεατρικών έργων κατά την Ιταλική Αναγέννηση, αφού έχει προηγηθεί η γνωριμία με την περίοδο προετοιμασίας της ακμής της Κρητικής λογοτεχνίας, και κυρίως με τα "Ερωτικά όνειρα" του Μαρίνου Φαλιέρου (15ος), που θεωρούνται πρόδρομη μορφή θεατρικού έργου. Οι φοιτητές γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά των δραματικών ειδών Κωμωδία, Τραγωδία, Ποιμενικό δράμα, Θρησκευτικό δράμα, και Ιντερμέδια, και μελετούν εκτενή αποσπάσματα από όλα τα σωζόμενα έργα του Κρητικού Θεάτρου ως προς τη γλώσσα, το μέτρο και το ύφος τους.