Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
(α) Να αντιληφθούν οι φοιτητές ότι οι όροι ανανέωσης της νεοελληνικής ποίησης διαμορφώθηκαν πριν από το 1930· (β) να γνωρίσουν το έργο και την ποιητική σημαντικών εκπροσώπων της αποκαλούμενης Γενιάς του 1920· (γ) να εξοικειωθούν και να ασκηθούν στην κριτική ανάγνωση ποιητικών κειμένων και κειμένων της φιλολογικής και λογοτεχνικής κριτικής.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Αντικείμενο του μαθήματος είναι η κληρονομιά του Υπερρεαλισμού σε ποιητές της Πρώτης Μεταπολεμικής Γενιάς· κληρονομιά που είναι χαρακτηρισμένη γραμματολογικά ως «νεοϋπερρεαλιστική» τάση.
Μετά την εισαγωγή, στην οποία δίνεται έμφαση στην εμφάνιση του κινήματος του Υπερρεαλισμού στη Γαλλία αλλά και στην υποδοχή του κινήματος στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία του Μεσοπολέμου, εξετάζονται οι όροι επιβίωσης του κινήματος στην ποιητική μεταπολεμική παραγωγή, σε συνάρτηση με τον καταλυτικό ρόλο της ιστορικής εμπειρίας και με άξονα αναφοράς μια αντιπροσωπευτική ανθολόγηση κειμένων του Έκτορος Κακναβάτου και του Δ. Π. Παπαδίτσα.
Κύρια ερωτήματα που θα εξεταστούν: Με ποιους τρόπους ο μεταπολεμικός ποιητικός Υπερρεαλισμός ενσωματώνει το τραυματικό ιστορικο-πολιτικό βίωμα και την υπαρξιακή αγωνία; Σε ποιο βαθμό τελικά εμπλουτίζει/ανανεώνει ή αναπαράγει τον προπολεμικό/μεσοπολεμικό «πρόγονό» του;
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
(1) Κώστας Γ. Παπαγεωργίου – Βαγγέλης Χατζηβασιλείου (Ανθολόγηση – Επιμέλεια), Ανθολογία της ελληνικής ποίησης (20ός αιώνας). Τόμος Γ΄ (1940-1970), Κότινος, Αθήνα 2012, σελ. 493.
(2) Βαγγέλης Αθανασόπουλος, Το ποιητικό τοπίο του 19ου 20ού αιώνα, τόμος 2, Καστανιώτης, Αθήνα 31998, σελ. 361.