Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα μπορούν να αντιλαμβάνονται την θεωρητικό πλαίσιο και τον χαρακτήρα της Ορθόδοξης Θεολογίας ως επιστήμης, καθώς επίσης και τις σχέσεις της με την Εκκλησία και τις άλλες επιστήμες. Θα έχουν κατανοήσει, επίσης, τη σημασία και τον ρόλο της Πληροφορικής και των Νέων Τεχνολογιών στη μαθησιακή διαδικασία. Ειδικότερα, θα μπορούν να χρησιμοποιούν τόσο στη θεολογική έρευνα όσο και στη διδακτική διαδικασία στο σχολικό περιβάλλον τις εποπτικές και τις ερευνητικές δυνατότητες που τους παρέχει η Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας (πολυμέσα, εκπαιδευτικό λογισμικό, διαδραστικός πίνακας, PowerPoint, μάθηση και εκπαίδευση από απόσταση κ.ά.). Επιπλέον, οι φοιτητές θα μπορούν να αξιολογούν την αξία των ποικίλων ηλεκτρονικών μέσων στην επιστημονική έρευνα ή τη διδακτική πράξη και να εντοπίζουν τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν από την κακή χρήση τους. Ακόμη, οι φοιτητές καθίστανται ικανοί να διακρίνουν τη θέση και τον ρόλο των νέων τεχνολογικών μέσων τοσο κατά το ερευνητικό – επιστημονικό όσο και κατά το διδακτικό τους έργο.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα περιλαμβάνει τη γέννηση και την ιστορική εξέλιξη των θεολογικής επιστήμης, τη σχέση της Ορθόδοξης Θεολογίας ως επιστήμης με την Εκκλησία και τις άλλες επιστήμες. Περιλαμβάνει, επίσης, τις όψεις των εφαρμογών των ΤΠΕ στη εκπαίδευση και ειδικότερα στη χριστιανική αγωγή, καθώς επίσης και βασικά στοιχεία της επιστημονικής μεθοδολογίας και της χρήσης των θεολογικών βάσεων δεδομένων.
Ειδικότερα το μάθημα περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες: 1. Σημασία και περιεχόμενο του όρου "Θεολογία", 2. Οι θεολογικές σπουδές, ο χαρακτήρας της Θεολογίας και της Θεολογικής επιστήμης, 3. Η σχέση της Θεολογίας ως επιστήμης με τις άλλες επιστήμες και την Ορθόδοξη Εκκλησία, 4. Το θεολογικό πλαίσιο εφαρμογής των νέων Τεχνολογιών στη Θεολογία και στη χριστιανική αγωγή, 5. Συστήματα - εργαλεία πληροφορικής κατάλληλα για εφαρμογές στην εκπαίδευση (γενική θεώρηση, είδη), 6. Εκπαίδευση από απόσταση, 7. Ο διαδραστικός πίνακας, 8. Εκπαιδευτικό λογισμικό για τη διδασκαλία των θεολογικών μαθημάτων, 9. Πολυμέσα στη χριστιανική αγωγή, 10. Κριτική αποτίμηση της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας, 11. Βασικές αρχές επιστημονικής μεθοδολογίας Α, 12. Βασικές αρχές επιστημονικής μεθοδολογίας B, 13.Θεολογικές βάσεις δεδομένων και οι εφαρμογές τους.
Λέξεις Κλειδιά
Θεολογία, Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών, διαδραστικός πίνακας, εξ αποστάσεως εκπαίδευση, επιστημονική μεθοδολογία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. Corpus σημειώσεων για την Επιστημονική Μεθοδολογία
2.Β. Κόμης, Εισαγωγή στις εκπαιδευτικές εφαρμογές των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών, εκδ Νέων Τεχνολογιών, Αθήνα 2004.
3. Ιω. Κανάκης, Διδασκαλία και μάθηση με σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, εκδ. Γρηγόρης, Αθήνα 1989.
4. Δ. Μαρτάκου, Εισαγωγή στα πλυμέσα, Multimedia και Εκπαίδευση, Πρακτικά διαλέξεων ημερίδας της Ε,Ε.Φ. και του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκδ, ΙΩΝ, Αθήνα 1995.
5. Ηλ. Ευθυμίου, - Χρ. Βιτσιλάκη, Νέες μορφές μάθησης και ο ρόλος της τεχνολογίας. Η περίπτωση της εκπαίδευσης εκπαιδευτικών εκδ. Κυριακίδης Θεσσαλονίκη 2007.
6. Ν. Αβούρης, Εισαγωγή στην επικοινωνία ανθρώπου – υπολογιστή, εκδ. Δίαυλος, Αθήνα 2000.
7. Ι. Κεκκές, Οι νέες Τεχνολογίες στην εκπαίδευση. Ζητήματα σχεδιασμού και εφαρμογών: Φιλοσοφικές- κοινωνικές προεκτάσεις, Ένωση Ελλήνων Φυσικών, Αθήνα 2004.
8. Ν. Ράπτης & Α. Ράπτη, Πληροφορική και Εκπαίδευση. Συνολική προσέγγιση. Τόμ. Α΄ , έκδ. συγγραφέων, Αθήνα 1999.