ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΟ ΣΤΗ ΘΕΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΟ ΣΤΗ ΘΕΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ / REALISM AND SYMBOL IN THE WORSHIP OF THE ORTHODOX CHURCH
ΚωδικόςΘ287
ΣχολήΘεολογική
ΤμήμαΚοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
Υπεύθυνος/ηΚυριακη Χατζηανασταση
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΜη Ενεργό
Course ID60005169

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΟ ΣΤΗ ΘΕΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Ακαδημαϊκό Έτος2019 – 2020
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600149550
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
 • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση της διδασκαλίας του μαθήματος ο επιδιωκόμενος μαθησιακός στόχος του είναι: 1.Να μπορούν οι φοιτητές να περιγράφουν την εμφάνισή, την αναγκαιότητα, τη διαχρονία, την έννοια, το περιεχόμενο και την αναγωγική δύναμη του συμβόλου. 2.Να αναλύουν τη θεολογία των συμβόλων στη βιβλική τυπολογία και τα λειτουργικά δρώμενα. 3.Να συγκρίνουν τις έννοιες ρεαλισμός και σύμβολο. 4.Να ασκηθούν στην κατανόηση της σημασίας της λειτουργικής έννοιας του χώρου και του χρόνου κατά την επιτέλεση της θείας λατρείας στον ορθόδοξο ναό κατά τους καιρούς της προσευχής σε σύγκριση με τις φιλοσοφικές ή επιστημονικές αντιλήψεις περί χώρου και χρόνου. 5.Να συνδέσουν της θεωρία και την πράξη, κατά την ανάλυση του ρεαλιστικού ή συμβολικού λόγου.
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
 • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
 • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
 • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Γίνεται αναφορά και διερεύνηση των όρων χώρος και χρόνος λειτουργικός επί τη βάσει των λειτουργικών συγγραμμάτων και υπομνημάτων του μεγίστου λατρειολόγου της υστέρας βυζαντινής περιόδου Συμεών Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης (+1429). Αναλυτικά οι διδακτικές ενότητες διαρθρώνονται ως εξής: 1. Εισαγωγικά ζητήματα της ζωής και της εποχής του αγίου Συμεών. 2. Γενική αναφορά της χρήσεως του συμβολισμού στην ορθόδοξη θεία λατρεία. 3. Θύραθεν αναλύσεις και θεολογικές προσεγγίσεις περί του Συμβόλου. 4. Ρεαλισμός και Σύμβολο (κρίση του συμβόλου και της συμβολικής γλώσσας της λατρείας). 5. Η δημιουργία του Θεού ως χώρος ζωής του ανθρώπου και ο ιερός ναός ως χώρος λατρείας. 6. Τα τελούμενα στον ιερό χώρο του ναού και η συμβολική σημασία τους. 7. Λειτουργικός χώρος και αγιασμός του ανθρώπου. 8. Ο λειτουργικός χρόνος και ο αγιασμός του. 9. Ο λειτουργικός χρόνος ως υπέρβαση του καιρικού και ως φανέρωση του αιωνίου. 10. Εβδοματικός χρόνος και αιώνιος χρόνος. 11. Καιροί προσευχής, λειτουργικά δρώμενα και συμβολικές αναγωγές λειτουργικού χρόνου. 12. Σύνθεση χώρου και χρόνου στη λειτουργική βίωση της ορθοδόξου Εκκλησίας. 13. Συμεών Θεσσαλονίκης και η προ αυτού υπομνηματιστική της θείας λατρείας παράδοση.
Λέξεις Κλειδιά
χώρος, χρόνος, σύμβολο, ρεαλισμός
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Επικοινωνία μέσω email
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις391,6
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων331,3
Φροντιστήριο261,0
Προφορική εξέταση20,1
Σύνολο1004
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Απαραίτητη θεωρείται η συμμετοχή των φοιτητών της τάξης στο Φροντιστήριο Λειτουργικής που δεινεργείται κάθε Πέμπτη, κατά την τέλεση του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στον 4ο Όροφο της Σχολής. Οι φοιτητές αξιολογούνται προφορικά στην εξεταστική περίοδο.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Προφορική Εξέταση (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Αρχιμ. Νικοδήμου Σκρέττα, Χώρος και χρόνος στη λειτουργική θεολογία του Συμεών Θεσσαλονίκης. Ρεαλισμός και Σύμβολο [Κανονικά και Λειτουργικά 8], εκδ. Μυγδονία, Θεσσαλονίκη 2013.
Τελευταία Επικαιροποίηση
05-11-2020