Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / φοιτήτρια θα είναι σε θέση να :
1. Να κατανοεί τις κοινωνικο-τεχνικές συνιστώσες των Σ.Π.Δ. και των προβλημάτων που ανακύπτουν κατά τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» των επιχειρήσεων και οργανισμών.
2. Να είναι εξοικειωμένος με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση (Industry 4.0) και να μπορεί να αναγνωρίζει τις βασικές της συνιστώσες.
3. Να γνωρίζει όλη τη σχετική τεχνική ορολογία των σύγχρονων Σ.Π.Δ. τόσο από την οπτική της τεχνολογικής υποδομής όσο και από την οπτική των υπολογιστικών υπηρεσιών.
4. Να διακρίνει το ρόλο των Σ.Π.Δ. στην παραδοσιακή και σύγχρονη διοικητική πυραμίδα και να αναγνωρίζει τρόπους ένταξης των μηχανικών σε αυτά.
5. Να γνωρίζει τα βασικά στοιχεία της δικτυακής υποδομής και υπολογιστικής με ιδιαίτερη έμφαση στις έννοιες Edge computing, Fog Computing, Grid Computing, Cloud Computing.
6. Να γνωρίζει τα βασικά στοιχεία των Service Level Agreements (συμφωνητικά επιπέδου υπηρεσιών) με παρόχους υπηρεσιών νέφους και να συνεισφέρει στη σχεδίαση και στην εύρεση αποτελεσματικών λύσεων.
7. Να κατανοεί την αρχιτεκτονική σχεδίασης των υπολογιστικών υπηρεσιών στο περιβάλλον της διαδικτυακής υπολογιστικής και των πλεονεκτημάτων που παρέχει η αρχιτεκτονική των τριών επιπέδων.
8. Να γνωρίζει τη διαδικασία μετασχηματισμού των πρωτογενών δεδομένων σε χρήσιμη πληροφορία για τα Σ.Π.Δ. (οργάνωση δεδομένων, ΒΔ, διαδικασίες ETL, αποθήκες δεδομένων, OLAP, Επιχειρηματική Ευφυία, Business Analytics).
9. Να γνωρίζει τα βασικά στοιχεία που αφορούν την ασφάλεια δεδομένων και πληροφοριών καθώς και τους βασικούς τύπους κυβερνοεπιθέσεων.
10. Να γνωρίζει βασικές μετρικές αξιολόγησης των Σ.Π.Δ. στα πλαίσια της σύγχρονης διαχείρισης της απόδοσης των επιχειρήσεων (EPM).
Περιεχόμενο Μαθήματος
Εισαγωγή - η σημασία των Συστημάτων Πληροφοριών Διοίκησης (ΣΠΔ). Συνιστώσες, διαστασιολόγηση, κοινωνικο-τεχνική πλευρά. Τεχνολογική εξέλιξη και ΣΠΔ : ψηφιακός μετασχηματισμός, Industry 4.0. Προσεγγίσεις στη μελέτη των ΣΠΔ: κύκλος ζωής ανάπτυξης συστημάτων, ταχεία ανάπτυξη εφαρμογών. Πληροφοριακή υποδομή: Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα και επεξεργασία δεδομένων. Δικτυωμένη επιχείρηση, διαδικτυακή υπολογιστική, επιχειρηματική αρχιτεκτονική και επιχειρηματική ευφυία. Διοίκηση Πληροφοριακών Συστημάτων. Τεχνολογική υποδομή των Πληροφοριακών Συστημάτων (ΠΣ): πολυεπίπεδη αρχιτεκτονική, υπολογιστική νέφους και υπολογιστικές υπηρεσίες, αρχιτεκτονική προσανατολισμένη στις υπηρεσίες. Βασικά στοιχεία δικτύων υπολογιστών, ασύρματα δίκτυα, τεχνολογίες RFID. Υπολογιστικές υπηρεσίες: οργάνωση των δεδομένων, βάσεις δεδομένων, συστήματα διαχείρισης ΒΔ, OLTP, OLAP, αρχιτεκτονική BI, ασφάλεια και προστασία βάσεων δεδομένων και ΠΣ. ΠΣ και διαχείριση απόδοσης επιχειρήσεων.